Ο Νίκος Πράντζος, o Άγγελος Χανιώτης, ο Στέφανος Τραχανάς και ο Γιώργος Γραμματικάκης συζητούν σε τέσσερις θεματικές βραδιές, στον Λόφο των Νυμφών, τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν, την αναζήτηση ζωής σε αυτό και το αποτύπωμα της νύχτας στον υλικό και πνευματικό μας πολιτισμό.

Από τις 15 Ιουνίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ «διαβάζουμε» στο νυχτερινό ουρανό τις γραφές των ανθρώπων στο βιβλίο του σύμπαντος.

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου στις 21:00 ο Άγγελος Χανιώτης μας περιμένει για μία συζήτηση με θέμα «Το ημέρωμα της νύχτας: Η αρχαία Ελλάδα μετά το ηλιοβασίλεμα».

Παρόλο που οι αντιλήψεις για τη νύχτα είναι σχεδόν καθολικές και ελάχιστα υπόκεινται σε όποια αλλαγή –η νύχτα σχετίζεται με τον φόβο, την ερωτική επιθυμία, το υπερβατικό και τον θάνατο–, η πραγματικότητα της νύχτας άλλαζε διαρκώς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπό την επίδραση πολλών παραγόντων, και αυτό αντικατοπτρίζεται σε θεσμικές, νομικές, στρατιωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές τάσεις. Η παρουσίαση θα υπογραμμίσει τις ιστορικές εξελίξεις, θα χειριστεί τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των αντιλήψεων για την νύχτα και την πραγματικότητα, και τέλος θα εξετάσει το αποτύπωμα της νυχτερινής ζωής πάνω στον υλικό πολιτισμό και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει ο Σταμάτης Μπερής, τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Διαβάστε επίσης:

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στον κήπο του Αστεροσκοπείου