Η Eleni Marneri Gallery φιλοξενεί τις Νύχτες Νόστιμες, μια performance – εκτέλεση συνταγής που προσφέρεται στους καλεσμένους σαν υλικό σκέψης.

Ζώντας στις μεγαλουπόλεις με τις οθόνες να αντικαθιστούν την ανθρώπινη επαφή, το φαγητό ως αφορμή συνεύρεσης υποβαθμίστηκε σε εκπομπή. Σπάνια πια τρώνε οι οικογένειες μαζί και τα φιλικά καλέσματα έχουν γίνει κοινωνικές υποχρεώσεις και δημόσιες σχέσεις. Το κοινό τραπέζι, που αποτελούσε τελετουργία επικοινωνίας, αποσύρεται αφήνοντάς μας μόνους όσο ποτέ.

Εμείς θα τολμήσουμε να σας καλέσουμε σε ένα κοινό τραπέζι. Η συνταγή μας είναι απλή: στο χώρο της Gallery Marneri πλάι στο Μουσείο Ακρόπολης, δυο φίλοι, ο εικαστικός Δημήτρης Κοροβέσης και ο μουσικός Μιχάλης Κλαπάκης εκτελούν μια σαλάτα μουσικής, εξομολογήσεων, φρούτων, εικόνων, χιούμορ και παραπλανήσεων που θα την μοιραστούν με τους καλεσμένους τους, μαζί με λευκό κρασί και συνοδευτικά εδέσματα.

Η μουσική είναι πρωτότυπη έκφραση του Μιχάλη Κλαπάκη δημιουργημένη αποκλειστικά από κουζινικά σκεύη. Τα κείμενα γράφτηκαν από τον Δημήτρη Κοροβέση και το σκηνικό (έργο του ιδίου) θα πλαισιώνεται από τα έργα του, που άλλωστε αποτέλεσαν και την αφορμή της παράστασης.

Πίσω από τη σκηνή υπάρχει καλή διάθεση και η σκηνοθέτης Ελένη Γεωργοπούλου μαζί με τον δραματολόγο Νίκο Φλέσσα ανατρέπουν με τις ευρηματικές τους παρεμβάσεις, τις αποστάσεις που δημιουργεί αυτή η σκηνή, σκηνοθετώντας μια δράση σαν εξομολόγηση του ασήμαντου αλλά ουσιώδους, ή όπως το λέει η Ελένη «Σε όλες τις Κουζίνες υπάρχουν κρυμμένες και εντελώς μοναδικές πραγματικότητες που ασφυκτιούν καθώς μένουν στην αφάνεια νικημένες από την μία και δήθεν μοναδική ανυπέρβλητη πραγματικότητα της καθημερινότητας».

Παίζουν- συνθέτουν: Μιχάλης Κλαπάκης, Δημήτρης Κοροβέσης

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Κείμενα: Δημήτρης Κοροβέσης
Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Φλέσσας – Ελένη Γεωργοπούλου
Φωτογραφίες: Κώστας Κουτάγιαρ