Ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ υψηλού επιπέδου που αποτελεί το σημείο σύζευξης της διαπολιτιστικής κουλτούρας την οποία πρεσβεύει το Ίδρυμα Schwarz, της παράδοσης και της ιστορίας που αντιπροσωπεύει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και του κύρους που φέρει η υπογραφή του Curtis Institute.

Στην ατμοσφαιρική αίθουσα Cotsen Hall καθηγητές και σπουδαστές του Curtis Institute ανεβαίνουν στη σκηνή για να μας μαγέψουν με κορυφαίες μελωδίες διαχρονικών συνθέσεων.

Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη… Τέσσερις συναυλίες υψηλής δεξιοτεχνίας, ένα μουσικό φεστιβάλ με εκλεκτούς καλεσμένους που πιστοποιεί ότι η κλασική μουσική παραμένει πάντα σύγχρονη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Tετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 20:30

Pallavi Mahidhara, piano (’10)

Miroirs, Maurice Ravel (1875–1937)
Noctuelles
Oiseaux tristes
Une barque sur l’océan
Alborada del gracioso
La vallée des cloches

Grandes études de Paganini, Franz Liszt (1811–1886)
No. 1 in G minor: Andante—Non troppo lento
No. 2 in E-flat major: Andante—Andantino capriccioso
No. 3 in G-sharp minor: La campanella
No. 4 in E major: Vivo
No. 5 in E major: Allegretto (“La chasse”)
No. 6 in A minor: Quasi presto

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 20:30

Elena Perroni, soprano
Aaron Crouch, tenor
Mikael Eliasen, piano

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Pyotr Tchaikovsky, και άλλων.

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 20:30

Elena Perroni, soprano
Michael Rusinek, clarinet (’92)
Edward Gazouleas, viola (’84)
Mikael Eliasen, piano
Pallavi Mahidhara, piano (’10)

Selections from Eight Pieces, Op. 83, Max Bruch (1838–1920)
Allegro con moto
Allegro agitato
Rumänische Melodie: Andante
Allegro vivace, ma non troppo

Michael Rusinek, clarinet
Edward Gazouleas, viola
Pallavi Mahidhara, piano

Prelude, Allegro, and Pastorale for clarinet and viola, Rebecca Clarke (1886-1979)

Michael Rusinek, clarinet
Edward Gazouleas, viola

“Der Hirt auf dem Felsen,” D. 965, Franz Schubert (1797–1828)

Elena Perroni, soprano
Michael Rusinek, clarinet
Mikael Eliasen, piano

Trio in E-flat major, K. 498 (“Kegelstatt”), Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Andante
Menuetto
Rondeaux: Allegretto

Michael Rusinek, clarinet
Edward Gazouleas, viola
Pallavi Mahidhara, piano

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 20:30

Elena Perroni, soprano
Aaron Crouch, tenor

Michael Rusinek, clarinet (’92)
Edward Gazouleas, viola (’84)
Mikael Eliasen, piano
Pallavi Mahidhara, piano (’10)

Vier Märchenerzählungen, Op. 132, Robert Schumann (1810–1856)
Lebhaft, nicht zu schnell
Lebhaft und sehr markiert
Ruhiges Tempo, mit zartem Ausdruck
Lebhaft, sehr markiert

Michael Rusinek, clarinet
Edward Gazouleas, viola
Pallavi Mahidhara, piano

“Let Evening Come”, William Bolcolm (b. 1938)

Elena Perroni, soprano
Edward Gazouleas, viola
Mikael Eliasen, piano

Sonata for Piano Four Hands, Francis Poulenc (1899–1963)
Prélude: Modéré
Rustique: Naïf et lent
Final: Très vite

Mikael Eliasen, piano
Pallavi Mahidhara, piano

Sonata for Clarinet and Piano, Leonard Bernstein (’41) (1918–1990)
Grazioso—Un poco più mosso
Andantino—Vivace e leggiero

Michael Rusinek, clarinet
Pallavi Mahidhara, piano

Selections from West Side Story, Leonard Bernstein (’41) (1918–1990)

Elena Perroni, soprano
Aaron Crouch, tenor
Mikael Eliasen, piano


Λίγα λόγια για τους τρεις φορείς που διοργανώνουν το φεστιβάλ και την πρωτοβουλία Curtis on Tour:

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα είναι ένα φημισμένο επιστημονικό κέντρο μελέτης του Ελληνισμού που περιέχει περισσότερα από 126.000 σπάνια βιβλία, αρχεία, χειρόγραφα και ερευνητικό υλικό που φωτίζουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει επιστημονικές διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις, πραγματοποιεί δημοσιεύσεις και επιδιώκει να ανοιχτεί προς το ευρύτερο κοινό προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της ελληνικής κουλτούρας στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού. Από τον Αύγουστο του 2015, η Γεννάδειος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Schwarz φιλοξενεί το φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες του διάσημου Μουσικού Ινστιτούτου Curtis που ζωντανεύουν το πολιτιστικό τοπίο της πόλης στις αρχές του φθινοπώρου.

ΙΔΡΥΜΑ SCHWARZ

Το Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz (Schwarz Foundation) είναι ένας οργανισμός με βασικό λειτουργικό του στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη συνεχίζονται και απαιτούν αλλαγή σκέψης και φιλοσοφίας ζωής. Αφορμή για την ίδρυση του Ιδρύματος αποτέλεσε η αναγκαιότητα έμπρακτης συνδρομής σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής σκέψης. Μέσω των προγραμμάτων του, το Ίδρυμα Schwarz επιθυμεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ενεργά στη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης. Εδώ και έξι χρόνια, στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος βρίσκεται το πεδίο του Πολιτισμού. Ο διάλογος μέσω της Τέχνης και της Μουσικής επιτρέπει την αποδοχή και αντανάκλαση απέναντι στο «ξένο», στο διαφορετικό.

To Ίδρυμα Schwarz είναι γνωστό στη χώρα μας για τη φιλοξενία νέων, ταλαντούχων, διεθνών καλλιτεχνών στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Έχοντας παρουσιάσει επτά κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, πέντε εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς φήμης (Harun Farocki /2012, Slavs and Tatars / 2013, Nevin Aladağ /2014, Αleksandra Domanovic/2015, A World Not Ours/επιμέλεια Κ. Γρέγου/2016, Summer of Love/επιμέλεια Κ. Γρέγου/2017), αλλά και ξεχωριστές θεατρικές παραγωγές, το Ίδρυμα Schwarz συνεχίζει για όγδοη χρονιά το έργο του με τη διοργάνωση ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων, επεκτείνοντας το έργο του πέρα από το νησί της Σάμου, για τρίτη φορά, και στην πόλη της Αθήνας.

CURTIS

«Μία από τις καλύτερες Ακαδημίες του κόσμου» (ΒΒC Culture), το Curtis Institute of Music συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία, εκπαιδεύοντας εξαιρετικά ταλαντούχους νέους μουσικούς ως «καλλιτέχνες-πολίτες», οι οποίοι συνδέονται και αλληλεπιδρούν με την τοπική και παγκόσμια κοινότητα μέσω της μουσικής δημιουργίας υψηλού επιπέδου. Κάθε χρόνο η Ακαδημία Curtis προσφέρει σε 175 φοιτητές δωρεάν εκπαίδευση με πυρήνα την ερμηνεία και τις παραστάσεις. Σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον, γαλουχούνται από διάσημους καθηγητές και εμπνέονται από τη φιλοσοφία του «μαθαίνω κάνοντας», πραγματοποιώντας πάνω από 200 συναυλίες ετησίως στη Φιλαδέλφεια, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μέσω του Curtis on Tour.

Το Curtis προσεγγίζει το κοινό παγκοσμίως μέσω του Curtis Performs (curtis.edu/CurtisPerforms), του HD video site της Ακαδημίας. Οnline μαθήματα και προγράμματα Summerfest προσφέρουν επιπλέον τρόπους ακρόασης, εξερεύνησης και μάθησης. Oι μαθητές «ακονίζουν» δεξιότητες του 21ου αιώνα μέσω προγραμμάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας που παρέχουν πρόσβαση στις τέχνες και την εκπαίδευση της κοινότητας.

Οι εξαιρετικοί νέοι μουσικοί του Curtis ανήκουν σε μια ομάδα 4.000 αποφοίτων, οι οποίοι έχουν ήδη «γράψει ιστορία» παρουσιάζοντας συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για «μουσικούς ηγέτες», με βαθιά επιρροή στα μουσικά δρώμενα τόσο επί σκηνής όσο και στην κοινότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες: www.curtis.edu)

CURTIS ON TOUR

To Curtis on Tour είναι η παγκόσμια περιοδεία της Μουσικής Ακαδημίας Curtis, σε πρωτοβουλία της Nina von Maltzahn. Η υλοποίηση της φιλοσοφίας «μαθαίνω παίζοντας» προσφέρει στους μαθητές μια ρεαλιστική, επαγγελματική εμπειρία περιοδείας παγκοσμίου βεληνεκούς πλάι σε γνωστούς αποφοίτους και καθηγητές. Εκτός από τις παραστάσεις, οι μαθητές συχνά προσφέρουν master classes, παραστάσεις σε Ωδεία, καθώς και άλλες δραστηριότητες στις πόλεις που επισκέπτονται. Το Curtis on Tour προωθεί επίσης solo performances των σπουδαστών με κορυφαίες ορχήστρες και recitals. Aπό το 2008, όταν καθιερώθηκε το Curtis on Tour, οι μαθητές, καθηγητές και απόφοιτοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 συναυλίες σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.