Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στην πόλη!

Όταν όλα ησυχάζουν, κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην πόλη… Από τις 21 έως τις 25 Αυγούστου, το Ίδρυμα Schwarz σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη διοργανώνουν τις Νύχτες Κλασικής Μουσικής φιλοξενώντας σημαντικούς μουσικούς του σπουδαίου Curtis Institute of Music οι οποίοι θα παρουσιάσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας.

Μέσα από την ιδιαίτερη αυτή συνεργασία θεσμών υψηλού επιπέδου, ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται. Η διαπολιτιστική κουλτούρα την οποία πρεσβεύει το Ίδρυμα Schwarz συναντά την παράδοση και την ιστορία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και με το κύρος που φέρει η υπογραφή του Curtis Institute, όλοι μαζί ζωντανεύουν το πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας, ακριβώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου,  μια περίοδο ησυχίας λίγο πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Η υψηλή ποιότητα αποτελεί τον πυρήνα των συναυλιών αυτών που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, μια αίθουσα με θέα σε έναν υπέροχο κήπο της Αθήνας.

Νύχτες Κλασικής Μουσικής…Ένας θαυμάσιος τρόπος για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι και να υποδεχτούμε το φθινόπωρο, ένας μουσικός επίλογος με ρυθμούς γνώριμων, αγαπημένων, διαχρονικών μελωδιών και με εκλεκτούς καλεσμένους από την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 21 Αυγούστου

Curtis on Tour: All-Chopin Piano Recital

Alexander Ullman, piano

Ο Alexander Ullman, απόφοιτος του 2013 από το Curtis Institute of Music, παρουσιάζει μία επιλογή από τα αγαπημένα κομμάτια του Chopin. Νικητής του Liszt Competition στη Βουδαπέστη ενώ ήταν ακόμη μαθητής, έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Frédéric Chopin (1810-1849)

Waltz in F major, Op. 34, No. 3       

Scherzo No. 2 in B-flat minor, Op. 31   

Berceuse in D-flat major Op. 57   

Polonaise-Fantaisie in A-flat major, Op. 61   

Nocturne in C-sharp minor, Op. 27, No. 1   

Nocturne in F minor, Op. 55, No. 1   

Polonaise in A-flat major, Op. 53   

 Alexander Ulman, Contributed by Victoria Koursaros

Σάββατο 22 Αυγούστου

Curtis on Tour: Vocal Recital

Ashley Milanese, soprano

Thomas Shivone, bass-baritone

Mikael Eliasen, piano

Τραγουδιστές του Curtis Opera Theatre παρουσιάζουν άριες και ντουέτα, κλασικά κομμάτια μουσικού θεάτρου, πολύτιμα κομμάτια του μουσικού ρεπερτορίου με τη συνοδεία του πιανίστα Mikael Eliasen, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Curtis Opera Theatre. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Mozart, Handel, Donizetti, και Bernstein.

Δευτέρα 24 Αυγούστου

Curtis on Tour: Cello and Piano Recital

Timotheos Petrin, cello

Alexander Ullman, piano

Μαθητής και πρόσφατα απόφοιτος του Curtis Institute of Music παρουσιάζει αγαπημένα κομμάτια μουσικής δωματίου έργων του Beethoven, Falla, Schumann, και του Piazzolla σε αυτό το ιδιαίτερο ρεσιτάλ. Τον τσελίστα Timotheos Petrin, από τη Θεσσαλονίκη, συνοδεύει ο Άγγλος πιανίστας Alexander Ullman.

Robert Schumann (1810–56)

Fantasiestücke, Op. 73       

Zart und mit Ausdruck    

Lebhaft, leicht

Rasch und mit Feuer   

Ludwig van Beethoven (1770–1827)

Sonata No. 2 in G minor, Op. 5, No. 2   

Adagio sostenuto ed espressivo—Allegro molto più tosto presto    

Rondo: Allegro   

Manuel de Falla (1876–1946)

Suite popular española       

El paño moruno    

Nana

Canción

Asturiana

Jota

Polo   

Astor Piazzolla

Le grand tango       

Τρίτη 25 Αυγούστου

Curtis on Tour: Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου

Ashley Milanese, soprano

Thomas Shivone, bass-baritone

Timotheos Petrin, cello

Mikael Eliasen, piano

Alexander Ullman, piano

Μαθητές, καθηγητές και απόφοιτοι του Curtis Institute of Music παρουσιάζουν ένα ρεσιτάλ φωνής και ορχηστικής μουσικής δωματίου. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει έργα για φωνή, cello, και πιάνο καθως και επιλογές έργων των Rossini και Bernstein.

Λίγα λόγια για τους τρεις φορείς που διοργανώνουν το φεστιβάλ και την πρωτοβουλία Curtis on Tour

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

H Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών είναι ένα φημισμένο επιστημονικό κέντρο μελέτης του Ελληνισμού που περιέχει πάνω από 125.000 σπάνια βιβλία, αρχεία, χειρόγραφα, και ερευνητικό υλικό που φωτίζει όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Η βιβλιοθήκη διοργανώνει επιστημονικές διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις και δημοσιεύσεις, και επιδιώκει να ανοιχτεί προς το ευρύτερο κοινό προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της ελληνικής κουλτούρας στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού. Αυτό το καλοκαίρι η Γεννάδειος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Schwarz φιλοξενεί τέσσερα μουσικά προγράμματα του διάσημου Μουσικού Ινστιτούτου Curtis που ζωντανεύουν το πολιτιστικό τοπίο της πόλης τον Αύγουστο.

Ίδρυμα Schwarz

Το Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz (Schwarz Foundation) είναι ένας οργανισμός με βασικό λειτουργικό του στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, συνεχίζονται και απαιτούν αλλαγή σκέψης και φιλοσοφίας ζωής. Αφορμή για την ίδρυση του Ιδρύματος απετέλεσε η αναγκαιότητα έμπρακτης συνδρομής σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής σκέψης. Μέσω των προγραμμάτων του, το Ίδρυμα Schwarz επιθυμεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ ανθρώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ενεργά στη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης. Εδώ και έξι έτη, στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος βρίσκεται το πεδίο του Πολιτισμού. Ο διάλογος μέσω της Τέχνης και της Μουσικής επιτρέπει την αποδοχή και αντανάκλαση απέναντι στο «ξένο», στο διαφορετικό. To Ίδρυμα Schwarz είναι γνωστό στη χώρα μας για τη φιλοξενία νέων, ταλαντούχων, διεθνών καλλιτεχνών, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Έχοντας παρουσιάσει πέντε κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, τρεις εκθέσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών (Harun Farocki /2012, Slavs and Tatars / 2013, Nevin Aladağ /2014) αλλά και σημαντικές θεατρικές παραγωγές, το  Ίδρυμα Schwarz συνεχίζει για έκτη χρονιά το έργο του με την διοργάνωση ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων επεκτείνοντας το έργο του πέρα από το νησί της Σάμου, για πρώτη φορά, και στην πόλη της Αθήνας. 

CURTIS

90 χρόνια Καλλιτεχνικής Υπόσχεσης

Ένα από τα καλύτερα και πιο επιλεκτικά Ωδεία παγκοσμίως, το Curtis Institute of Music προσφέρει, χωρίς δίδακτρα, μία μαθησιακή κουλτούρα με κέντρο την έμπνευση γύρω από το performance σε 175 μαθητές από κάθε γωνιά του κόσμου. Μετά από την θητεία τους στην διεθνώς αναγνωρισμένη σχολή, αυτοί οι εξαιρετικοί, νέοι μουσικοί αποφοιτώντας έρχονται να ενταχθούν στους 4.000 αποφοίτους που έχουν γράψει ιστορία στη μουσική πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Leonard Bernstein, Alan Gilbert, Samuel Barber, Jennifer Higdon,  Benita Valente, Eric Owens, Richard Goode, Jonathan Biss. Όλοι οι απόφοιτοι του Curtis κάνουν πράξη τη δέσμευση του Ωδείου στην αριστεία – στη σκηνή αλλά και στις κοινότητες όπου ζουν και εργάζονται – χτίζοντας με αφοσίωση καριέρες με σημαντικό αντίκτυπο.

Το εντατικό πρόγραμμα παραστάσεων –πάνω από 200 το χρόνο στη Φιλαδέλφεια και σε όλο τον κόσμο – αποτελεί τον πυρήνα του Ωδείου, και υπακούει στη βασική τους αρχή που συνοψίζεται στη φράση: «μαθαίνω παίζοντας». Με σεβασμό και συνέπεια στην  παράδοση της αριστείας και της καινοτομίας από την ίδρυσή του το 1924, το Ωδείο Curtis ατενίζει την εκατονταετηρίδα του με έναν ευέλικτο και προνοητικό τρόπο σκέψης, εξελισσόμενο στρατηγικά προκειμένου να εξυπηρετήσει την διαχρονική αποστολή του.

CURTIS ON TOUR

To Curtis on Tour πρόκειται για μία πρωτοβουλία παγκόσμιας περιοδείας του Curtis Institute of Music. Η υλοποίηση της φιλοσοφίας «μαθαίνω παίζοντας» προσφέρει στους μαθητές μια ρεαλιστική, παγκόσμια, επαγγελματική εμπειρία περιοδείας πλάι σε γνωστούς αποφοίτους και καθηγητές. Εκτός από τις παραστάσεις, οι μαθητές συχνά προσφέρουν master classes,  παραστάσεις σε Ωδεία καθώς και άλλες δραστηριότητες των πόλεων που επισκέπτονται. Aπό το 2008, όταν καθιερώθηκε το Curtis on Tour, οι μαθητές, καθηγητές και απόφοιτοι έχουν ταξιδέψει σε πάνω από 50 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βορείου και Νότιας Αμερικής, ενώ νέοι σταθμοί προστίθενται κάθε χρόνο. To Curtis on Tour είναι ευγενική χορηγία της Nina von Maltzahn του Ιδρύματος Anna-Maria and Stephen Kellen.