Το πρόγραμμα στις “Νύχτες καλοκαιριού” ανοίγει με το έργο «Farewell, για βιολοντσέλο και ορχήστρα» του Κωνσταντίνου Γρηγορίου, που είναι βασισμένο στο θέμα του σεφαραδίτικου τραγουδιού ‘Adio Querida και γράφτηκε από το συνθέτη ως φόρος τιμής στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, η οποία κυνηγήθηκε και βασανίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ερμηνεύει ο τσελίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Χρήστος Γρίμπας, ο οποίος το είχε παρουσιάσει και στην πρεμιέρα του τον Μάιο του 2017, στο Mendelssohn’s Journeys του “Jewish Art Days” Festival στη Βουδαπέστη.

Ακολουθεί ο περίφημος κύκλος τραγουδιών «Νύχτες καλοκαιριού» (Les nuits d’été) του Εκτόρ Μπερλιόζ, που είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη, πάνω σε ποίηση του καλού του φίλου και γείτονα Θεόφιλου Γκωτιέ. Αποτελούν έναν αληθινό ύμνο στην Αγάπη, που συναρπάζει λόγω του αριστουργηματικού ντυσίματος των στίχων με τις υπέροχες μελωδίες του Μπερλιόζ, ο οποίος το έγραψε όταν ερωτεύτηκε παράφορα τη Γαλλίδα μέτζο σοπράνο Marie Recio, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Άρτεμις Μπόγρη.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με την περίφημη «Σερενάτα για έγχορδα» του Αντονίν Ντβόρζακ, την οποία έγραψε σε μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής του, μετά τη γέννηση του πρωτότοκου γιου του. Ένα έργο φωτεινό, γεμάτο κέφι, λυρισμό και ερωτισμό, που τέρπει κάθε ακροατή από την πρώτη του παρουσίαση ως και σήμερα. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Ισραηλινός μαέστρος Noam Zur.

Μία παραγωγή της Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Η δική σας ορχήστρα!

Μέτζο σοπράνο: Άρτεμις Μπόγρη
Βιολοντσέλο: Χρήστος Γρίμπας
Διεύθυνση ορχήστρας: Noam Zur

Πρόγραμμα:

Κωνσταντίνος Γρηγορίου (1974): ‘Farewell’ για βιολοντσέλο και ορχήστρα
Εκτόρ Μπερλιόζ (1803-1869): Les Nuits d’ Ete, έργο 7
Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904): Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22

Διαβάστε επίσης:

Ιούνιος 2023 με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης