Ο πίνακας του Ρέμπραντ «The Night Watch» (Νυχτερινή Περίπολος) δημιουργήθηκε το 1642, αλλά κόπηκε από τα πλαϊνά μέρη το 1715 για να καταστεί δυνατή η μεταφορά του μέσα από τις πόρτες του Δημαρχείου του Άμστερνταμ. Περίπου 60 εκατοστά του καμβά στην αριστερή πλευρά, 7 εκατοστά από τα δεξιά, 22 εκατοστά από πάνω και 12 εκατοστά από κάτω έλειπαν από το μεγαλειώδες αυτό έργο του ζωγράφου, καθιστώντας το ατελές τους τελευταίους τρεις αιώνες.

Χάρη, όμως, στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), ο πίνακας είναι και πάλι ολοκληρωμένος. Οι αλγόριθμοι λειτουργούν μέσω μηχανικής μάθησης (machine learning), συλλέγοντας τις υπάρχουσες πληροφορίες και αναδημιουργώντας το χαμένο υλικό.

Το Rijksmuseum του Άμστερνταμ, το οποίο φιλοξενεί τον αυθεντικό πίνακα διαστάσεων 363 εκατοστά x 437 εκατοστά, χρησιμοποίησε δύο εικόνες για την εκπαίδευση του AI.  Βασισμένη αρχικά σε μία φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του πρωτότυπου έργου και στην συνέχεια σε ένα αντίγραφο του έργου από τον ζωγράφο Gerrit Lundens, το οποίο εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπόρεσε να αναπαραστήσει τα κομμάτια που λείπουν στο στυλ του Ρέμπραντ. Από τις δύο πηγές, οι αλγόριθμοι μπόρεσαν να μελετήσουν και να διορθώσουν την οπτική του έργου, να αναγνωρίσουν τα σωστά χρώματα για να χρησιμοποιηθούν για διάφορα στοιχεία και να αντιγράψουν τις πινελιές του Ολλανδού ζωγράφου.

RIJKSMUSEUM/REINIER GERRITSEN

Υπήρξε μια ξεκάθαρη επιλογή να μην προσληφθεί κάποιος ζωγράφος για την εν λόγω λεπτομερή απόπειρα αποκατάστασης. Οι αλγόριθμοι αναδημιούργησαν pixel προς pixel τα χαμένα σημεία, σε μία απόπειρα εικασίας των μορφών που είχαν κάποτε αποκοπεί.

Νέοι χαρακτήρες και στοιχεία του πίνακα αναδύθηκαν δίνοντας μια άλλη αίσθηση του χώρου και της κίνησης, ενώ το μουσείο έχει επιλέξει να εκθέσει τις εκτυππωμένες πλευρές του πίνακα δίπλα στο αυθεντικό έργο για τους επόμενους τρεις μήνες, ώστε οι επισκέπτες να έχουν επιτέλους την ευκαιρία να απολαύσουν την σύνθεση όπως την είχε συλλάβει ο ίδιος ο Ρέμπραντ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις νέες προσθήκες, αλλά και να μάθουν περισσότερα για την διαδικασία εδώ!

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ | BBC || Κεντρική φωτογραφία θέματος: AMSTERDAM-Agence France-Presse

Διαβάστε επίσης:

Νυχτερινή Περίπολος: Η συντήρηση του πίνακα του Ρέμπραντ σε… ζωντανή αναμετάδοση
Μία απίστευτη φωτογραφία της «Νυχτερινής Περιπόλου» με ανάλυση 44,804 megapixel