Ένα χωριό, όπου οι παππούδες µεταδίδουν στα εγγόνια τους τη µελαγχολία και τη θλίψη. Η Φεοδώρα µε φι, που µεγαλώνει µε αλήτικα ζώα. Η νεαρή Ελένη µε τη γατίσια όραση και τη σκυλίσια ακοή. Ο Μάξιµος, που της αφηγείται υπέροχες ιστορίες φαροφυλάκων µε αντίδωρο ερωτικά χάδια. Ο βίαιος χωρισµός τους. Οι δίδυµες µοδίστρες Σία και Σία µε τις εµµονές τους. Ο Λουκάς, τζογαδόρος ολκής, δάσκαλος οδήγησης αλλά και ερωτικών µαθηµάτων.

Η Αθήνα αποκλεισµένη από τα χιόνια. Η Αµαλίτσα, ορφανή εξήντα ετών, και ο αρτοποιός «Κοσµάς ο Αιτωλός». Η νοσοκόµα «η Αντ’ αυτής» και ο «Ιώβ ο υποµονετικός» µε τα δελτία καιρού από τα ηµεροµήνια. Η παροπλισµένη λαϊκή τραγουδίστρια, που λέει πάντα το ίδιο ρεφρέν. Ο νταλικέρης «Άρχοντας της Εθνικής» και ο ερηµίτης µε το σκύλο του που έχει όνοµα πόλης.

Άνθρωποι µε µαταιωµένες ελπίδες και ακυρωµένα πάθη, στωικοί αλλά όχι παραιτηµένοι, που τους συνδέει το ραδιόφωνο και οι νυχτερινές εκποµπές, στις οποίες βρίσκουν ένα αντίδοτο στη µοναξιά, µια ελπίδα για την επόµενη µέρα και την προσδοκία µιας φωτεινής ανατροπής.

Η Νυχτερινή ακρόαση είναι ένα εγκώµιο στο όνειρο, στους αφηγητές φανταστικών ιστοριών και στις αγάπες που κρατάνε µια ζωή.

Η συγγραφέας

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Εργάστηκε για μερικά χρόνια σε περιοδικά ως γραφίστρια. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο «Ντενεκεδούπολη». Έχει γράψει και έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Αστραδενή. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ουγγρικά, δανέζικα, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά, σερβικά και τουρκικά. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου – Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημά της Η μέθοδος της Ορλεάνης και το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Φιλοδοξίες κήπου.