Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί στην 8η διοργάνωση της Νύχτας Ιδεών και στην ξεχωριστή βραδιά που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 γύρω από τη θεματική «Πλησίον».
Ο πλησίον είναι άραγε πάντα…πιο μακριά; Τη στιγμή που η πλειοψηφία των Κρατών και των ανθρώπων βρίσκονται αντιμέτωποι με τους περιορισμούς του απαγορευτικού ή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η φετινή διοργάνωση της Νύχτας Ιδεών μας προσκαλεί να στοχαστούμε πάνω στη φύση των σχέσεων μας με τους συνανθρώπους μας.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση πίστευε πως είχε καταργήσει πολλά σύνορα, ενώ η ψηφιακή επανάσταση θα δημιουργούσε αμέτρητες ευκαιρίες συνάντησης και ανταλλαγών. Ωστόσο, η πανδημία ήρθε να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές αντιλήψεις μας, τις μορφές συνύπαρξης μέχρι και την ίδια την προσωπική μας συνείδηση. Δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε την ευρεία ανασύνθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται από το άμεσο προσωπικό περιβάλλον – τον έρωτα, το ζευγάρι, την οικογένεια – στο ευρύτερο φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και στις σχέσεις μεταξύ Κρατών.

Δίνουμε ραντεβού στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος από τις 18.00′ για να ακούσουμε αυτούς και αυτές που συμβάλλουν στην πρόοδο των ιδεών, και για να μοιραστούμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, προσωπικές μαρτυρίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Σχετικά με τη Νύχτα Ιδεών

Η Νύχτα Ιδεών, μία πρωτοβουλία του παγκόσμιου δικτύου Γαλλικών Ινστιτούτων που δημιουργήθηκε με σκοπό να γιορτάσει τη ροή των ιδεών και των γνώσεων μεταξύ των χωρών, αποτελεί ταυτόχρονα πρόσκληση στην ανταλλαγή και ανακάλυψη γνώσεων. Το πολιτιστικό αυτό γεγονός ενθαρρύνει τις ανταλλαγές σε όλους τους τομείς της γνώσης, με προσιτό και εορταστικό τρόπο, και σε θέματα της σύγχρονης επικαιρότητας που προσεγγίζονται ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα της φιλοσοφικής σκέψης, της επιστημονικής γνώσης, των καλλιτεχνικών πρακτικών και των λογοτεχνικών εμπειριών.

Περισσότερες από 200 διοργανώσεις της Νύχτας Ιδεών αναμένονται για το 2021, από τη Φινλανδία και την Νότιο Αφρική μέχρι τα Νησιά Φίτζι και το Περού, με έντονη αλληλουχία μεταξύ χωρών και γεωγραφικών περιοχών που θα συμμετάσχουν στη διερεύνηση του θέματος «Πλησίον».

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Institut français Paris

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα θα αναρτηθούν προσεχώς στο ifg.gr