Η «Νύχτα στην Εθνική» της Λείας Βιτάλη έρχεται για δυο παραστάσεις στη Πάτρα, στις 24 και 25 Μαΐου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Μια αλλοδαπή.

‘Ένας νεαρός Έλληνας νεοναζί.

Μια πρώην μετανάστρια στην Γερμανία που έγινε αφεντικό στην Ελλάδα.

Ποιος θα προλάβει πρώτος να σηκώσει το όπλο του;  Ο βιαστής, το θύμα ή ο ηθικός αυτουργός;

Ένα έργο για τη σύγχρονη βία του ρατσισμού και την απελπισμένη ανάγκη μας για αγάπη.

Χώρος δράσης: μια ταβέρνα στην Εθνική Οδό. Η Αντρίκα, μια σκληροτράχηλη ταβερνιάρισσα  -πρώην μετανάστρια στη Γερμανία-, ο Ζάχος, ο γιος της που δεν μπορεί να είναι «κορέκτ», και η Ρούντη, η ξένη, που ήρθε ματωμένη διεκδικώντας νέα ζωή σε μια μη πατρίδα, μπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι ακραίας βίας προσπαθώντας να επιβιώσουν, ενώ αυτό που επιζητούν με πάθος είναι ν’ αγαπηθούν.

Η νύχτα στην Εθνική κρύβει ένοχα μυστικά και βία. Παράνομους και φοβισμένους. Όνειρα που ματώνουν ντεραπάροντας.

Στην ταβέρνα της Εθνικής οδού, ανάμεσα στην καμένη μυρωδιά της ασφάλτου και τη λιγωτική ευωδιά απ’ τα μπαχάρια της κουζίνας, τα λάγνα τσιφτετέλια και έναν ανεξέλεγκτο ερωτισμό, 3 άνθρωποι κινούνται στα όρια. 

Μπορεί το μίσος να μετατραπεί ποτέ σε αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους που η σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα φέρνει αντιμέτωπους;

Με άλλοτε σκληρό και άλλοτε τρυφερό τρόπο, χιούμορ και βαθιά ψυχολογημένους σύγχρονους χαρακτήρες, η Λεία Βιτάλη αποκαλύπτει τα βίαια παρασκήνια του σήμερα στην Ελλάδα, παραδίνοντας το πιο βαθιά πολιτικό της έργο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

*Από τις ελάχιστες φορές που το ελληνικό θέατρο μας δείχνει επί σκηνής Έλληνα νεοναζί και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Μια σπαρακτική φιγούρα που θα συζητηθεί.

* Μια ξένη χωρίς στον ήλιο μοίρα, μια πρώην γκασταρμπάϊτερ Ελληνίδα μαμά, ένας προβληματικός νέος, απελπισμένος για αγάπη, που καταφεύγει σε ακραίες συμπεριφορές. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός σε ένα έργο που αποφεύγει το άσπρο και το μαύρο και αγαπά όλους τους τόνους του γκρι. Στο έργο της Βιτάλη, τα όρια μεταξύ καλού και κακού μπλέκονται και ανατρέπονται κάθε στιγμή.

* Η Λεία Βιτάλη συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια στο θέατρο και τη λογοτεχνία.  Το έργο «Νύχτα στην Εθνική» ανεβαίνει σε δική της σκηνοθεσία.

* «Η Νύχτα στην Εθνική» πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι για λίγες μόνο παραστάσεις  στο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διαρκείας Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα. Η νέα παράσταση ανεβαίνει με νέα ξαναδουλεμένη και εμπλουτισμένη μορφή.

Σκηνοθεσία: ΛΕΙΑ ΒΙΤΑΛΗ

Σκηνικός χώρος: ΝΙΚΟΛΑΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΓΚΕΣΚΕΡ

Επιμέλεια φωτισμών: ΜΕΛΙΝΑ ΜΑΣΧΑ

Κοστούμια: Λ.ΒΙΤΑΛΗ

Βίντεο: ΝΙΚΟΛΑΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΓΚΕΣΚΕΡ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΤΙΝΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΥ

Βοηθός σκηνογράφου: ΦΟΥΛΗ ΜΙΤΣΙΑΛΗ

Ερμηνεύουν:

ΜΑΙΡΗ ΝΑΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΤΣΑΚΟΥΤΣΑΣ, ΝΤΟΜΕΝΙΚΑ ΡΕΓΚΟΥ

Τραγουδά ζωντανά η Ντομένικα Ρέγκου και παίζουν: ακορντεόν ο Χάρης Σταυρακάκης και τουμπερλέκι η Καίτη Αναστασιάδου.

Διάρκεια: 90 ‘

Ακατάλληλο για θεατές κάτω των 15 ετών.