Εμπνευσμένος από την επική ιστορία θάρρους, θυσίας και ελπίδας, ο οραματιστής σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι φέρνει στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα και τρισδιάστατα τη δική του εκδοχή του «Νώε», από 27 Μαρτίου 2014.


Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου, υποδύεται τον διάσημο από τη Βίβλο χαρακτήρα του Νώε, του προφήτη του Θεού, που σώζει την οικογένειά του και εκπροσώπους όλου του ζωικού βασιλείου μέσα στην κιβωτό, όταν η Γη πλήττεται από μια φονική πλημμύρα, τον βιβλικό κατακλυσμό που αφανίζει τον κόσμο.


Ο διάσημος ηθοποιός  ενορχηστρώνει τη διάσωση του ζωικού βασιλείου, το οποίο θα κατοικήσει στην νέα Εδέμ, έχοντας στο πλευρό του σημαντικούς ηθοποιούς όπως ο «βετεράνος» Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του Μαθουσάλα, η Τζένιφερ Κόνελι και η νεαρή σταρ του Χάρι Πότερ, Έμα Γουάτσον. Όλοι μαζί με προεξάρχοντα το σκηνοθέτη φαντάζονται και ζωντανεύουν κινηματογραφικά την άγνωστη ζωή του Νώε και της οικογένειάς του στην πορεία τους προς μια νέα ημέρα για όλη την Κτίση. Ζώα, κεραυνοί, βροχές, μάχες, εντυπωσιακά (και τρισδιάστατα) εφέ και φυσικά η τεράστια ξύλινη κιβωτός πρωταγωνιστούν στην επικών προδιαγραφών περιπέτεια που θα συμπαρασύρει με τον θεαματικό κατακλυσμό και το κοινό σε μια ιστορία καταστροφής και ελπίδας.

Περισσότερες πληροφορίες:


 • Ολόκληρη η ιστορία του Νώε – ο τελευταίος ευσεβής άνθρωπος σε έναν κόσμο διαφθαρμένο και βίαιο – και της Κιβωτού, την οποία εκλήθη να κατασκευάσει προτού καταστραφεί η Γη, καλύπτουν ελάχιστες σελίδες στο Βιβλίο της Γένεσης. Αλλά αυτές οι λίγες σελίδες άσκησαν μοναδική επιρροή σε δισεκατομμύρια κόσμου, προσφέροντάς τους την ελπίδα, ακόμα και στο χείλος του αφανισμού. Με δεδομένο, μάλιστα, πως η αναφορά στον Νώε είναι σύντομη, δίχως διαλόγους και με υπαινικτική, σχεδόν, αναφορά στα συναισθήματα του Νώε, οι δημιουργοί θέλησαν να δραματοποιήσουν τα θεμελιώδη θέματα της ιστορίας και να διερευνήσουν τα ερωτήματα που θέτει η Βίβλος, αυτοσχεδιάζοντας σε πολλά σημεία (έχοντας διαβάσει και Τους Παπύρους της Νεκρής Θάλασσας, το Βιβλίο του Ενώχ και το Βιβλίο των Ιωβηλαίων καθώς και ιστορικές και σύγχρονες αναλύσεις θεολόγων και ιστορικών).

 • Κινηματογραφικά, η ιστορία της Κιβωτού έχει αναπαρασταθεί κυρίως σε επίπεδο κινουμένων σχεδίων, με την ταινία του 1928 “NoahsArk” να συνιστά μια σύμμειξη του βιβλικού κατακλυσμού με δράμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία του Αρονόφσκι αποτελεί την πρώτη πραγματική κινηματογραφική απεικόνιση της βιβλικής ιστορίας, εστιάζοντας σε θέματα όπως η αδυναμία και οι αποτυχίες των ανθρώπων καθώς και η απόλυτη συγχώρεση. Σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης επισημαίνει πως «υπήρχαν διάφορες εκδοχές, ακόμα και κωμικές, αλλά κυρίως κινουμένων σχεδίων, καθώς και ένα μιούζικαλ με τον Ντάνι Κέι. Ιστορικά οι προσεγγίσεις είτε ενείχαν το στοιχείο του φολκλόρ είτε ήταν χιουμοριστικές ή παιδικές. Αλλά αν δεις την ιστορία αυτή στο πλαίσιο της Γένεσης καταλαβαίνεις πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από ζώα που σώζονται σε ζευγάρια. Είναι η ιστορία δέκα γενεών κακίας που σταδιακά οδηγεί τον Θεό στην απόφαση να τα καταστρέψει όλα. Είναι, κατ’ εμέ, η πρώτη ιστορία αναφορικά με το τέλος του κόσμου.»

 • Ενώ βρισκόταν στο σχολείο ο Αρονόφκσι, σε ηλικία 13 ετών, έγραψε ένα ποίημα για την ιστορία του Νώε που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό και τον έφερε ως την έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να το διαβάσει. Κάπου εκεί γεννήθηκε η απόφασή του να ασχοληθεί με το γράψιμο κι ο «Νώε έγινε ο προστάτης άγιος μου στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις μου» δηλώνει Αρονόφσκι ο οποίος θέλει με την ταινία να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ιστορία της Βίβλου, συμπληρώνοντας κάποιες λεπτομέρειες με τη φαντασία του. Ξεκινώντας την κινηματογραφική του καριέρα, άρχισε να ονειρεύεται την ημέρα που θα έκανε ταινία την ιστορία του Νώε, εστιάζοντας στον τρόπο που μια οικογένεια (εκείνη του Νώε) κατορθώνει να επιβιώσει του κατακλυσμού, σε μια πορεία γεμάτη ελπίδα, διαπροσωπικές εντάσεις και αναζήτηση ουσιαστικού νοήματος ύπαρξης. Ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει πως ο «Νώε», δεν είναι ένα «συμβατικό βιβλικό έπος. Ήταν ο πρώτος που φύτεψε αμπέλια, ήπιε κρασί και μέθυσε. Το λέει η Βίβλος. Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν πάτησε στη στεριά. Υπέφερε από ενοχές επειδή επιβίωσε. Είναι ένας σκοτεινός, πολύπλοκος χαρακτήρας». Και συνεχίζει «Είμαι ενθουσιασμένος που το Χόλιγουντ πείσθηκε να γυρίσει μια αληθινά θεαματική βιβλική ταινία λόγω του μεγέθους της παραγωγής. Επιτέλους θα μπορέσουμε να την ζωντανέψουμε και να απευθυνθούμε σε πιστούς και μη πιστούς.».

 • Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νώε εξαρχής οι δημιουργοί ήθελαν τον Ράσελ Κρόου, όπερ και εγένετο. Την αφοσιωμένη γυναίκα του Νώε, που ποτέ δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Βίβλο, υποδύεται η Τζένιφερ Κόνελι η οποία με ενθουσιασμό ξανασυνεργάζεται τόσο με τον Κρόου όσο και με τον Αρονόφσκι. Στο ρόλο του Μαθουσάλα, του μέντορα του Νώε, βρίσκουμε τον Άντονι Χόπκινς, ενώ στο ρόλο του βασιλιά, της Νέμεσις του Νώε, που ενσαρκώνει όλα όσα οδήγησαν τον Θεό στον αφανισμό της ανθρωπότητας, έχουμε τον Ρέι Ουίνστον (ο βασιλιάς αναφέρεται στη Γένεση, αλλά όχι στην ιστορία του Νώε). Το καστ συμπληρώνουν η Έμα Γουάτσον στο ρόλο της Ίλα, ο Λόγκαν Λέρμαν (Χαμ), Ντάγκλας Μπουθ (Σημ) και Λίο Κάρολ (Ιάφεθ).

 • Ο Αρονόφσκι θέλησε να κατασκευάσει κανονικά μια Κιβωτό (με τις διαστάσεις της Βίβλου), ώστε η αίσθηση των ηθοποιών να είναι ρεαλιστική και η ιστορία να είναι αληθινή και να δίνει στο κοινό την αίσθηση του τεραστίου μεγέθους της (έχοντας λεπτομερή, σχεδόν, περιγραφή της στη Γένεση). Όσον αφορά στα ζώα, αυτά ήταν όλα δημιουργημένα ψηφιακά, καθώς η συνύπαρξή τους, στην πραγματικότητα, θα ήταν αδύνατη. Τέλος, οι έκπτωτοι άγγελοι, οι Φύλακες, όπως λέγονται, έχουν τις φωνές των Φρανκ Λανγκέλα, Μαρκ Μαργκόλις και Νικ Νόλτε.

 • Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στην Ισλανδία καθώς, η χώρα συνδυάζει τόσο το σκοτεινό τοπίο της καταστροφής όσο και το ειδυλλιακό τοπίο του Κήπου της Εδέμ. Πλήθος κασκαντέρ από τη Νέα Υόρκη (πάνω από 400 άτομα) έλαβαν μέρος στις σκηνές μάχης, ενώ μεγάλη πρόκληση ήταν και η βροχή, που απαίτησε τη δημιουργία τεράστιων σωλήνων και χρήση γερανών για να μεταφερθούν και χρησιμοποιηθούν τόνοι νερού.

 • Στη μουσική της ταινίας βρίσκουμε και την τραγουδίστρια, συνθέτρια Πάτι Σμιθ.

Στοιχεία ταινίας:

«Νώε» / Noah ( 139’ )

KAI ΣΕ 3D

Σκηνοθεσία:

Ντάρεν Αρονόφσκι

Σενάριο

Ντάρεν Αρονόφσκι, Άρι Χάντελ

Πρωταγωνιστούν:

Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς, Ρέι Ουίνστον, Έμα Γουάτσον, Ντάγκλας Μπουθ, Λόγκαν Λέρμαν

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΝΤΑΡΕΝ ΑΡΟΝΟΦΣΚΙ

 • Γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης το 1969.

 • Οι γονείς του Αβραάμ και Σάρλοτ, ήταν δάσκαλοι και Συντηρητικοί Ιουδαίοι.

 • Είχε δεσμό με την εβραϊκής καταγωγής βρετανίδα ηθοποιό Ρέιτσελ Βάις, με την οποία απέκτησε ένα παιδί.

 • Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

 • Έγινε γνωστός από την ταινία Requiem for a Dream.

 • Το κινηματογραφικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αρονόφσκι έγινε με την ταινία Pi το 1998.

 • Προτάθηκε για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας για την ταινία BlackSwan.

Παλαιότερες ταινίες: Pi, Requiem for a Dream, The Fountain, The Wrestler, Black Swan.

TO KAΣΤ

ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ

 • Γεννήθηκε το 1964 στη Νέα Ζηλανδία.

 • Έγινε γνωστός στην Αυστραλία με την ταινία Romper Stomper, κι έκανε το ντεμπούτο του στην Αμερική με το γουέστερν The Quick and the Dead.

 • Προτάθηκε 3 συνεχόμενες χρονιές για Όσκαρ (TheInsider, Gladiator, ABeautifulMind) κερδίζοντάς το για την ταινία Gladiator.

 • Έχει προταθεί 5 φορές για Χρυσή Σφαίρα (The Insider, Gladiator, A Beautiful Mind, Master and Commander: The Far Side of the World, Cinderella Man) κερδίζοντάς την για την ερμηνεία του στην ταινία A Beautiful Mind.

Παλαιότερες ταινίες: Blood Oath, The Crossing, Proof, Spotswood, Romper Stomper, Love in Limbo, The Silver Brumby, For the Moment, The Sum of Us, No Way Back, Virtuosity, Rough Magic, L.A. Confidential, Breaking Up, The Insider, Gladiator, Proof of Life, A Beautiful Mind, Cinderella Man, A Good Year, 3:10 to Yuma, American Gangster, Body of Lies, Tenderness, State of Play, Robin Hood, The Next Three Days, The Man With the Iron Fists, Les Miserables, Broken City, Man of Steel, Winter’s Tale.

ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΚΟΝΕΛΙ

 • Γεννήθηκε το 1970 στη Νέα Υόρκη.

 • Ξεκίνησε από παιδί να ασχολείται με διαφημίσεις.

 • Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία Once Upon A Time in America.

 • Κέρδισε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία ABeautifulMind.

Παλαιότερες ταινίες: Once Upon A Time in America, Phenomena, Seven Minutes in Heaven, Labyrinth, Some Girls, Etoile, The Hot Spot, The Rocketeer, Of Love and Shadows, Higher Learning, Far Harbor, Dark City, Walking the Dead, Requiem for A Dream, A Beautiful Mind, Hulk, House of Sand and Fog, Dark Water, Little Children, Blood Diamond, Reservation Road, The Day Earth Stood Still, Inkheart, She’s Just Not That Into You, 9, Creation, Virginia, The Dilemma, Stuck in Love, Winter’s Tale.

ΣΕΡ ΑΝΤΟΝΙ ΧΟΠΚΙΝΣ

 • Γεννήθηκε το 1937 στην Ουαλία.

 • Το ντεμπούτο του έγινε στην τηλεταινία A Flea in Her Ear.

 • Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τις ταινίες The Silence of the Lambs (το οποίο και κέρδισε), The Remains of The Day, Nixon, Amistad.

 • Έχει προταθεί 5 φορές για Χρυσή Σφαίρα (Magic, The Tenth Man, The Silence of the Lambs, The Remains of the Day, Nixon, Amistad).

Παλαιότερες ταινίες: The White Bus, The Lion in Winter, Hamlet, When Eight Bells Toll, Young Winston, A Doll’s House, Audrey Rose, A Bridge Too Far, International Velvet, Magic, The Elephant Man, A Change of Seasons, The Bounty, The Good Father, Desperate Hours, The Silence of the Lambs, Freejack, Howards End, Dracula, Chaplin, The Trial, The Innocent, The Remains of the Day, Legends of the Fall, Nixon, August, Surviving Picasso, The Edge, Amistad, The Mask of Zorro, Meet Joe Black, Instinct, Hannibal, Hearts in Atlantic, Bad Company, Red Dragon, The Human Stain, Alexander, Proof, Bobby, All the King’s Men, Fracture, Beowulf, The Wolfman, You Will Meet a Tall Dark Stranger, The Rite, Thor, 360, Hitchcock, Red 2, Thor 2 : The Dark World.

ΕΜΑ ΓΟΥΑΤΣΟΝ

 • Γεννήθηκε το 1990 στο Παρίσι και μετά το διαζύγιο των δικών της μετακόμισε με τη μητέρα της στην Αγγλία.

 • Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία HarryPotterandtheSorcerersStone όπου υποδύθηκε την Ερμιόνη, χαρακτήρα που υποδύθηκε σε όλες τις ακόλουθες ταινίες.

Παλαιότερες ταινίες: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of Phoenix, Harry Potter and the Half-Blood Prince, Harry Potter and the Deathly Hallows (Part 1 & 2), My Week with Marilyn, The Perks of Being a Wallflower, This is the End.