Στο αφιέρωμα θα προβληθούν είκοσι πέντε ταινίες από όλη τη Λατινική Αμερική, παραγωγής 2004-2007. Τα θέματα των ταινιών προέρχονται από τη ζωή και τις αγωνίες των λαών της περιοχής, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί εκεί και ασκώντας κριτική για τις διαπροσωπικές σχέσεις όπως διαμορφώνονται μέσα από τις επιρροές της παγκοσμιοποίησης.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθεί ένα μικρό δείγμα της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής της Αργεντινής, της Κούβας, του Μεξικού και της Χιλής, χωρών με μεγάλη κινηματογραφική παράδοση αλλά και ταινίες από χώρες με μικρότερη παραγωγή όπως το Περού, η Ουρουγουάη και ο Παναμάς.

Από τις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζουν δύο ξένες παραγωγές τις οποίες υπογράφουν Ελληνες σκηνοθέτες. Η ταινία PVC-1, παραγωγής Κολομβίας (2007) σε σκηνοθεσία του Σπύρου Σταθουλόπουλου προβλήθηκε στο 15ήμερο σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 2007 και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές, ενώ τιμήθηκε με τον Αργυρό Αλέξανδρο, στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.

Επίσης η μικρού μήκους ταινία Μικρή ευκαιρία, παραγωγής Βενεζουέλας, είναι σε σκηνοθεσία της Ευτέρπης Χαραλαμπίδη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν σε avant-premiere οι ταινίες Luz Silencioza του μεξικανού Carlos Reygadas και το La antenna, του Αργεντινού Esteban Sapir.

Παράλληλα με το αφιέρωμα προγραμματίζεται το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, στις 20:00, μια βραδιά Tango με το κουϊντέτο TANGartO, στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter. Τραγουδάει η Λουίζα Σοφιανοπούλου και χορεύει το εξαιρετικό χορευτικό ζευγάρι: Αλεξία Σιλάμπρου και Τάσος Κεχαγιάς.

Το αφιέρωμα στο Λατινοαμερικάνικο σινεμά διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού και τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγάης, του Περού, της Χιλής και τα Προξενεία της Κολομβίας και του Παναμά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Info

Αθήνα, 24-30 Ιανουαρίου
Κινηματογράφοι: Τριανόν Filmcenter, Κοδρικτώνος 21, Τηλ.: 210.8215.469
Μikrocosmos Filmcenter, Λεωφ. Συγγρού 106, Τηλ.: 210.9215305

Θεσσαλονίκη, 7-13 Φεβρουαρίου
Κινηματογράφος: Παύλος Ζάννας, Πλατεία Αριστοτέλους 10, τηλ.: 2310.378400.