Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης παράλληλα με την έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας θα γίνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιωργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Ζέρβα.

Στο μουσείο κυκλαδικής τέχνης παράλληλα με την έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας θα γίνεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιωργου Παπακωσταντίνου και του Γιώργου Ζέρβα.

Το ντοκιμαντέρ έχει γίνει με αφορμή της μεγαλύτερης στον κόσμο ιδιωτικής συλλογής με έργα τέχνης της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του αιώνα, από το 1910 έως το 1930, του Γ. Κωστάκη.

Με τη χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού αλλά και ψηφιακών εικόνων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Ζέρβας προσεγγίζουν μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 70 λεπτών την ιδιαιτερότητα του κινήματος μέσα από τα στάδια συγκρότησης της σταδιακή συγκρότηση της Συλλογής Κωστάκη και τη διάδοσή της στη Ρωσία και τη Δύση καθώς και την πορεία των καλλιτεχνικών κινημάτων στη Ρωσία, στην 20αετία 1910-1930, κινημάτων που συνδύασαν ριζοσπαστικές αισθητικές αναζητήσεις και κοινωνική ευαισθησία.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ έχει κερδίσει το πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ και Ειδική Μνεία Ηχητικής Επεξεργασίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο 1996.

Το κρατικό βραβείο ντοκιμαντέρ από το υπουργείο πολιτισμού το 1996. Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε Ταινιών για την Τέχνη Παρίσι, τον Δεκέμβριος 1998, καθώς έχει προβληθεί στην μικρή οθόνη από την ΕΤ-2, το KunstkanaaI της Ολλανδίας και το rai sat της Ιταλίας.

Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει η Αννα Καφετσή και στην αφήγηση συμμετέχουν η Κάτια Γέρου, ο Στάθης Λιβαθηνός, ο Περικλής Μουστάκης ο Γιάννης Αναστασάκης και η Φένια Ρουγκούνη.

H ταινία προβάλλεται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, ανά 70 λεπτά, και η είσοδος είναι 5 ευρώ.