Η Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα (1821-1900), ήταν η πρώτη Ελληνίδα αβάν γκάρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της.

Το 1848, μια εποχή που οι πόρτες των πανεπιστημίων παραμένουν ερμητικά κλειστές για τις γυναίκες, μεταμφιέζεται σε άντρα, και σπουδάζει ζωγραφική, στη σχολή των Ναζαριστών, στην Ρώμη έως το 1850 και στην Φλωρεντία το 1850-1851. Στην Ιταλία, παντρεύεται τον ζωγράφο Αλταμούρα και γίνεται μητέρα. Πρωτοπόρος, διεκδικεί να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών για τις γυναίκες, ενώ αργότερα επιστρέφει στην Ελλάδα ως η πρώτη καθηγήτρια ζωγραφικής. Με οδηγό το ημερολόγιό της, μια ηθοποιός-ζωγράφος ακολουθεί την ιστορία της.

Το ντοκιμαντέρ «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα – Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος» απέσπασε το 2010 Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας καθώς και τιμητική διάκριση στο International Festival of Films on Art, στον Καναδά.

Την προβολή θα προλογίσει η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Κλεώνη Φλέσσα, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.