Ο Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη ξεκινάει ένα μεγάλο κινηματογραφικό και φεστιβαλικό ταξίδι στην Αμερικάνικη ήπειρο, με πρώτη στάση τη Νέα Υόρκη.

Η μεγάλη ελληνική παραγωγή, που έχει ως φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, ‘70 και του ’80, ξεκινά την πορεία της την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας το New York City Greek Film Festival, με μια λαμπρή πρεμιέρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Τάσος Μπουλμέτης.

Στις 6 Οκτωβρίου ο Νοτιάς θα εγκαινιάσει την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενώ στις 16 Οκτωβρίου «ανοίγει» το 13ο  Ελληνικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, με τον Τάσο Μπουλμέτη επίσης παρόντα.

Παράλληλα, οργανώνεται σειρά προβολών της ταινίας σε έδρες Ελληνικών Σπουδών σε ποικίλα Πανεπιστήμια της Αμερικής, με πρώτη από αυτές μια προβολή στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard.

Ο Νοτιάς αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του Σταύρου, ενός ρομαντικού νέου που ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας. Το εμπνευσμένο και ανθρωποκεντρικό σενάριο αναδεικνύεται μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες, ενώ η φωτογραφία, η σκηνογραφία και τα κουστούμια αναβιώνουν με απόλυτη πειστικότητα την ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Τη συναισθηματικά φορτισμένη και νοσταλγική ιστορία συνοδεύει μοναδικά η καταπληκτική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος

Παραγωγή: ΟΝΙΟΝ ΦΙΛΜΣ

Σε συμπαραγωγή με: ΟΤΕ TV, VIEW MASTER, MAGIKON, ROSEBUD21

Εκτέλεση Παραγωγής: View Master Films

Executive Producer: Κώστας Λαμπρόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης

Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Διανομή Ρόλων: Σωτηρία Μαρίνη

Ειδικά Εφέ: Magikon

Έρευνα – εκτέλεση φωτογραφικού υλικού: Ηώ Πάσχου

Κομμωτής: Χρόνης Τζίμος

Μακιγιάζ: Κατερίνα Βαρθαλίτου