Το έργο Νόστος: Η Επιστροφή του Οδυσσέα, ειδικά διασκευασμένο για το 4ο Φεστιβάλ Καστελλορίζου, έρχεται στο νησί για μία και μοναδική παράσταση το Σάββατο 31 Αυγούστου στην Σαντραπεία Σχολή (Καστελλόριζο).

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» 2019 θα λάβει χώρα στο ακριτικό νησί από τις 25 Αυγούστου ως και τη 1 Σεπτεμβρίου 2019.

Νόστος

Η επιστροφή του Οδυσσέα
Θεατρικός μονόλογος με τον Άρη Λεμπεσόπουλο
Ραψωδίες ε-ν / Τα βάσανα ως την Ιθάκη

Η αφήγηση αρχίζει την ώρα που η Αθηνά στο συμβούλιο των θεών, συνηγορεί υπέρ του γυρισμού του ταλαιπωρημένου ευνοούμενού της, Οδυσσέα, μιας και ο θυμωμένος Ποσειδώνας λείπει μακριά, στους Αιθίοπες. Βλέπουμε τον Οδυσσέα στο μακρινό νησί της Καλυψώς, να κλαίει και να ποθεί τον γυρισμό του, να αρνείται τη θεϊκή ιθαγένεια και να προκρίνει την πατρίδα και τα καινούργια βάσανα. Τον γυρισμό στο σπίτι.

Από ‘δω και μπρος η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, στέκει μπροστά μας τόσο σίγουρη όσο ένα μακρινό βουνό στα μάτια του πεζοπόρου. Μόνο που ο δρόμος μένει ακόμη γεμάτος δυσκολίες. Ο Οδυσσέας πρέπει να βουλιάξει πάλι στο σκοτάδι, στη δυστυχία και στην ταπείνωση, για να εξυψωθεί ύστερα, σκαλοπάτι σκαλοπάτι, ώσπου να γίνει δεκτός στους Φαίακες ως άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο Οδυσσέας λέει το όνομά του και αρχίζει τη διήγηση…

«εἴμ’ Ὀδυσεὺς Λαερτιάδης, ὃς πᾶσι δόλοισιν ἀνθρώποισι μέλω, καί μευ κλέος οὐρανὸν ἵκει»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά/Φωτισμοί/Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Διανομή: Άρης Λεμπεσόπουλος (Οδυσσέας)
Θοδωρής Γκόνης (Αφηγητής)