Έπειτα από τις μεγάλες επιτυχίες του «Θωρηκτού Ποτέμικν» και του «Sunrise», ο Μάνος Κιτσικόπουλος, ένας από τους πιο πολυδιάστατους σολίστ της γενιάς του, επιστρέφει στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 9 μ.μ., για να συνοδεύσει ζωντανά στο πιάνο μια ταινία-σταθμό στην ιστορία του σινεμά, το «Nosferatu» του Friedrich Wilhelm Murnau [Φρήντριχ Βίλχελμ Μούρναου], συνθέτοντας μουσική και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε έργα μεγάλων συνθετών.

Η ταινία, γερμανικής παραγωγής 1922, κλείνει φέτος έναν αιώνα ζωής και σταθερής παρουσίας ως κορυφαίο αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πρόκειται για το σημαντικότερο επίτευγμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Μια ωδή στην ποίηση του μεταφυσικού, με τους πρωταγωνιστές του φιλμ, για πρώτη φορά, να βγαίνουν από τα στούντιο για να γυρίσουν σκηνές με φόντο τα μνημειώδη οξυκόρυφα σκηνικά του μεγάλου γερμανού δημιουργού. Το «Nosferatu» αποτελεί επίσης την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του θρύλου του Κόμη Δράκουλα και του ομώνυμου βιβλίου του Bram Stoker [Μπραμ Στόκερ].

Συμπαραγωγή | ΜΜΑ – ΜΕΚΕΠ.

Διάρκεια | 94 λεπτά

Μάνος Κιτσικόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε πιάνο με τους καθηγητές Max και Yianni Hallecker και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την πιανίστα Joanna MacGregor, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Μaster of Arts» (2013) και «Artist Diploma in Piano Performance» (Level 8 Doctorate) (2017), αποσπώντας τον τιμητικό τίτλο «DipRam Award», την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ακαδημία.

Για τις σπουδές του στο Λονδίνο έχει λάβει υποτροφίες από τα Ιδρύματα Ωνάση, Athena Scholarship και Life Action Trust. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία όπως τα Dorothy Briant Award και LIoyd Hartley Prize, ενώ η Ακαδημία Αθηνών του έχει απονείμει το βραβείο Ελένης Μυκονίου. Τον Μάιο του 2019 απέσπασε το α΄ βραβείο-Grand Prix στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου ClaMo (Ισπανία).

Έχει εμφανιστεί στο Royal Opera House, το Southbank Centre, το Kensington Palace του Ηνωμένου Βασιλείου, το Victor Villegas Auditorio της Ισπανίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Εθνική Λυρική Σκηνή-ΚΠΙΣΝ, το Μουσείο Μπενάκη, το Προεδρικό Μέγαρο, τη Βρετανική Πρεσβεία Αθηνών κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Royal Academy Big Band, τη Janáček Philharmonc, την Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης:

Το Μέγαρο στον Κήπο: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων