Στην έκθεση «No Miracles» παρουσιάζεται μια επιλογή πρόσφατων έργων της.

Πού είναι το θαύμα που προσδοκούμε; Πουθενά μάλλον, κι όμως αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους χιμαιροκυνηγούς. Η ζωγραφική της Άννας Φωκά είναι μια αυταπάτη και μια απότομη προσγείωση μαζί. Πρόκειται για μια μυθοπλαστική αφήγηση της πραγματικότητας, που, εκ πρώτης όψεως, αναγνωρίζουμε χωρίς να κατανοούμε απαραίτητα. Φορέας αυτής της αφήγησης είναι ένα πλήθος ετερόκλητων χαρακτήρων εμπνευσμένων από κλασικές φιγούρες της ιστορίας της τέχνης και άλλα, λιγότερο «ευγενή» πρότυπα προερχόμενα από τη μαζική κουλτούρα, τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση και τα κόμικς. Πότε αφηγητές και πότε πρωταγωνιστές, οι χαρακτήρες αυτοί βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα και έξω από την ιστορία του πίνακα, κάτι που τους επιτρέπει να ατενίζουν στοχαστικά τις περιπέτειές τους. Ικανοί να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους ανά πάσα στιγμή, απολαμβάνουν την ελευθερία του να είναι τα πάντα και τίποτα.

«Ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα θέατρο κι όλοι εμείς, άντρες και γυναίκες, δεν είμαστε παρά ηθοποιοί στο θέατρο αυτό», έλεγε ο Shakespeare. Αν ο κόσμος είναι η σκηνή όπου παίζεται η παράσταση της ζωής, ο πίνακας δεν απέχει πολύ. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις επιτελείται μια αντιστροφή: δεν είναι πλέον η ζωή που χρησιμεύει ως πρότυπο στη μυθοπλασία, αλλά η μυθοπλασία που γίνεται σημείο αναφοράς για να εξηγήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση. Η επιστράτευση της φαντασίας, από την οποία τρέφεται η μύθος, δεν αφαιρεί λοιπόν τίποτα από την αλήθεια του λόγουˑ αντίθετα, ωθεί στο θαύμα όσους ονειρεύονται τη φυγή.

Βιογραφικό

Η Άννα Φωκά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Alexandre Cadain Gallery (Παρίσι), στην Αίθουσα τέχνης «Έκφραση–Γ. Γραμματοπούλου» (Αθήνα), στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Θεσσαλονίκη). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο Βελιγράδι, στο Παρίσι, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων πόλεων.