Ο Πέτρος κι ο λύκος είναι ένα υπέροχο δημιούργημα του Σ. Προκόφιεφ, μέσα από το οποίο φέρνει τα παιδιά κοντά στα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας και γενικότερα στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής. Η επιλογή των χαρακτήρων, που αποδίδονται ο κάθε ένας από ένα ξεχωριστό όργανο ή μια ομάδα οργάνων, έχει γίνει περίτεχνα, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίαση όλων των οργάνων της ορχήστρας. Έτσι ο συνθέτης πετυχαίνει τον απόλυτο σκοπό, που είναι αφ’ ενός η εκπαίδευση και μύηση στα όργανα της ορχήστρας, κι αφ’ ετέρου η ψυχαγωγία μέσω της υπέροχης μουσικής που συνδυάζεται με ένα όμορφο παραμύθι.

Τα παιδιά στην σημερινή ειδικά εποχή δεν έχουν τις άμεσες ευκαιρίες να δουν και να ακούσουν από κοντά μια συμφωνική ορχήστρα. Παρ όλο δε που η τεχνολογία είναι τέτοια που επιτρέπει την παρακολούθηση από διάφορα μέσα, δυστυχώς η παιδεία που προσφέρεται (ή μάλλον που ΔΕΝ προσφέρεται…) δεν τους ¨επιτρέπει¨ να ανοίξουν εύκολα την μεγάλη πόρτα της μουσικής και να απολαύσουν αυτόν τον υπέροχο κόσμο.

Η συνεργασία μου με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΛΣ και τον εξαίρετο ηθοποιό-μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη, πιστεύω ότι θα δώσει την όμορφη-θετική ενέργεια που χρειάζεται για να απολαύσουν παιδιά και μεγάλοι μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση.

Info: 

Ο Νίκος Χαλιάσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών. Το 1989, πήρε Δίπλωμα με Άριστα και  Βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis. Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε το 1992 παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ. Για τις μεταπτυχιακές αυτές σπουδές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής ‘Συμφωνία’ Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ίδρυσε και διευθύνει από το 2000 την ορχήστρα INTRARTI, η οποία επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ορχήστρα INTRARTI έχει διευθύνει πάρα πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συμπράττοντας με κορυφαίους σολίστες κι αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές, καθώς επίσης έχει κάνει δεκάδες εκπαιδευτικών παρουσιάσεων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας έτσι σε άμεση επαφή τα παιδιά με την ορχήστρα και τα όργανα. 

Έχει διευθύνει: την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης, την Κρατική Ορχήστρα της Αττάλειας, την Κρατική Ορχήστρα της Σμύρνης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra  του Καζακστάν, την ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά.

Website: www.nikoshaliassas.com   


Διαβάστε επίσης: 

Ο Πέτρος και ο Λύκος, του Σεργκέι Προκόφιεφ στον Ελληνικό Κόσμο