Πέμπτη βράδυ, σε μια μιλόνγκα στο San Telmo, κάποια στιγμή έχω βρεθεί ανάμεσα σε μια παρέα μουσικών που μιλάνε για την σκηνή του τάνγκο σήμερα, την μουσική, την ποίηση, την λυρικότητα, το παρελθόν και το μέλλον. Μια παρέα ανθρώπων που έχουν περάσει τα 35 σε μια γειτονιά, βγαλμένη σαν από μυθιστόρημα του Μάρκες,  συζητάνε σαν παιδιά για τέχνη και μουσική όρθιοι και καθιστοί στο λιθόστρωτο ανάμεσα σε μπουκάλια μπύρας, τουρίστες, αποτσίγαρα και ποδήλατα και τους ήχους του μπαντονεόν να έρχονται μέσα από το μαγαζί. Εκεί, ο κάθε άνθρωπος είναι καλλιτέχνης, με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο. Εκεί, η τέχνη έχει σημασία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Προχωράει. Κοιτάει μπροστά, κάνει λάθη, αντιγράφει και αντιγράφεται. Υπάρχει.

Τρίτη μεσημεράκι χαμένος στα στενά του εμπορικού κέντρου, μεταξύ Αθηνάς και πλατείας Θεάτρου έως τις αρχές της Ερμού και από το Σύνταγμα έως την Αβησσυνίας,  ψαρεύω πράματα από την παλιά αγορά. Ρούχα και υφάσματα για το βεστιάριο, ένα παλιό σκαμνί γιατί όλο και κάπου θα χρησιμέψει και ένας ατέλειωτος κόσμος είναι καθισμένος στον ήλιο με τον καφέ στα μικρά τραπεζάκια που γεμίζουν κάθε γωνία.

Και ΄συ σαν τον τρελό του χωριού – πολύ κακή παρομοίωση, ειδικά την εποχή του politically correct και του positive & creative talking… εμένα πάντα μου άρεσαν αυτοί που όλοι οι υπόλοιποι ονομάζουν τρελούς ή διαταραγμένους (πιο όμορφη λέξη)- σου αρέσει να περπατάς μόνος στη διαχωριστική νησίδα της Αλεξάνδρας. Να βιάζεσαι να φτάσεις στο μετρό και να σταματάς να κάνεις τσιγάρο στα Παναθήναια γιατί σου θύμισε το παγκάκι που έπινες καφέ στο Avon park.

Και όπως ο Γλάρος, έχεις χάσει τον προσανατολισμό σου. Έχεις αφήσει πίσω την πρώτη σου νιότη και ψάχνεις να βρεις ξανά τη θάλασσα. Να ξαναμάθεις να περπατάς αρχικά και μετά να ξαναπετάξεις

Όπως λέει και η Νίνα «έχω αυτή την πίστη τώρα. Και δεν φοβάμαι την ζωή»

NINA Facebook: www.facebook.com/nina.theatro104/

Info: Ο Νίκος Πασχίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της σχολής ΒΕΑΚΗ, σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαθήτευσε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Σ. Ντουφεξή κατά το 3ο έτος της σχολής. Συνεργάστηκε με το Απλό Θέατρο ως βοηθός σκηνοθέτη του Α. Αντύπα στις παραστάσεις «Ο Επιστάτης» του Χ. Πίντερ και «Βαγόνι στα νερά» του Λ. Προυσαλίδη, και στη «Μήδεια» για το Φεστιβάλ Αθηνών, και με το Θέατρο Badminton ως βοηθός σκηνοθέτη του Φωκά Ευαγγελινού και του Rob Ruggiero στις παραστάσεις «Priscilla, Η βασίλισσα της ερήμου», «Θα περάσει και αυτό» και «Βιολιστής στην στέγη» καθώς και ως Stage Manager στις παραστάσεις «Η Μαρινέλλα συναντά την Βέμπο», «Priscilla,η βασίλισσα της ερήμου», «Θα περάσει και αυτό», «Ποιός τη ζωή μου», «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και «Βιολιστής στη στέγη». Με την Ομάδα 11 παρουσίασε την πρώτη του σκηνοθεσία με το έργο ‘Παλιοί Καιροί’ του Χ. Πίντερ στην Νέα Σκηνή του Απλού Θεάτρου και στο Θέατρο Ροές τα έργα του Σ. Μπέκετ «Εκείνη τη φορά… Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραππ». Συμμετείχε στο φεστιβάλ «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ με το έργο «Η Συνάντηση». Μέλος του Μικρού Θεάτρου Ρεθύμνου όπου εργάστηκε ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη και  σκηνοθέτης. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στην ταινία μικρού μήκους του Δ. Κωτσέλη «Ferryman» και στην σειρά «3ος Νόμος» ( Η μυρωδιά του κτήνους).

 

 

◊ Η «ΝINA» του Steven Dietz παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο 104. Περισσότερες πληροφορίες, εδω