Ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος επιλέχθηκε, ανάμεσα από πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, για τον επίσημο εορτασμό των 250 ετών της όπερας της Μπολόνια, με την ατομική έκθεση γλυπτών κοστουμιών της κορυφαίας Ελληνίδας ντίβας Maria Callas.

 

Η ιστορική όπερα της Μπολόνια αποτελεί μία από τις παλαιότερες της Ιταλίας, καθώς και η παλαιότερη του κόσμου. Δύο μοναδικοί Έλληνες πέρασαν από αυτή την όπερα, η θρυλική ντίβα Maria Callas που μάγεψε το κοινό με τη λυρική φωνή της, την τέχνη της μουσικής και έπειτα από πολλά χρόνια πάλι η ιστορική όπερα επιλέγει έναν Έλληνα, ο οποίος συνεπήρε το κοινό με ένα διαφορετικό είδος τέχνης, τη γλυπτική. Είναι βέβαιο ότι στην ιστορία της όπερας αυτής δύο Έλληνες έχουν αφήσει τα καλλιτεχνικά σημάδια τους.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της όπερας Francesco Ernani εξήρε την καλλιτεχνική αξία του Έλληνα γλύπτη και τόνισε τη μοναδικότητα της τεχνικής του και των έργων του. Επίσης, αναφέρθηκε στον υπέροχο συνδυασμό του σουρεαλισμού και pop art που κυριαρχεί στα έργα του, καθώς και του συναισθηματισμού που αυτά εκπέμπουν. Ο ιταλικός και διεθνής τύπος πρόβαλε την επιτυχημένη έκθεση του Έλληνα γλύπτη, η οποία κέρδισε κοινό και κριτικούς. Προς τιμή του Έλληνα καλλιτέχνη δόθηκε δεξίωση στο ιστορικό ξενοδοχείο σύμβολο της πόλης Gia Baglioni, στο οποίο παρευρέθησαν ο Δήμαρχος της Μπολόνια, κρατικοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και του ιστορικού Πανεπιστημίου της Μπολόνια, μεταξύ των οποίων ο Ουμπέρτο Έκο και πολλές διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Lamborghini και διευθυντής παραγωγής ο Κύριος Αριστοτέλης Καραντής.

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 2 Ιουλίου 2013 και μετά θα συνεχίσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο, μεταφέροντας ένα κομμάτι της Ελλάδας, της τέχνης και του πολιτισμού της.