Η ζήλια είναι ένα πολύ συνηθισμένο και γνωστό συναίσθημα. Συμβαίνει σε όλους μας να νιώσουμε ζήλια. Τι γίνεται όμως όταν αυτό το συναίσθημα παύει να είναι «φυσιολογικό», δηλαδή να εμφανίζεται σπάνια; Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος τον εαυτό του όταν η ζήλια ξεπερνά τα όρια, γίνεται συχνή και βασανιστική, όταν φουντώνει, αναστατώνει και καταστρέφει τις σχέσεις του;

Η εντελώς αδικαιολόγητη, υπερβολική ζήλια αποτελεί πρόβλημα επειδή μπορεί να γίνει καταστροφική και να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά μας. Οι εκδηλώσεις που παρουσιάζει, δηλαδή θυμό, δυσαρέσκεια, υποψίες, κτητικότητα, πανικό, επιθετικότητα κ.λπ., εμποδίζουν ή φθείρουν τις υγιείς σχέσεις, εκείνες που βασίζονται στην εμπιστοσύνη.

Ο Bernard Geberowicz, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής οικογένειας, καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων γύρω από το ζευγάρι και την οικογένεια, προτείνει μια μέθοδο στα μέτρα μας για να νικήσουμε την παθολογική ζήλια. Μας βοηθά να προσδιορίσουμε ποιοι είμαστε έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία μας και το είδος της σχέσης που έχουμε με τους άλλους.

Συγκεκριμένα, μέσα από το βιβλίο του, ο συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη σε είκοσι ένα βήματα, 21 μέρες για να αλλάξει τη ζωή του. Αρχικά, τον βοηθά να συνειδητοποιήσει πόσο ζηλιάρης ή ζηλιάρα είναι και στη συνέχεια να απελευθερωθεί από το βασανιστικό συναίσθημα της ζήλιας, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του για να ζήσει ισορροπημένα και αρμονικά.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει τεστ, ασκήσεις και εβδομαδιαίο απολογισμό προόδου, ο αναγνώστης που έχει βιώσει το ακραίο συναίσθημα της ζήλιας θα αισθανθεί απελευθερωμένος και θα αγαπά περισσότερο τον εαυτό του και τους άλλους.

Το βιβλίο εντάσσεται στη δημοφιλή σειρά «Νίκησε… – 21 μέρες για να αλλάξεις τη ζωή σου», η οποία περιλαμβάνει βιβλία χρήσιμους οδηγούς δράσης για όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Από τις εκδόσεις «Πεδίο» κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία «Νίκησε το στρες», «Νίκησε την γκρίνια» , «Νίκησε το e-κόλλημα» και «Νίκησε τον φόβο». Προσεχώς θα κυκλοφορήσει και το «Νίκησε τις τοξικές σχέσεις».