Η σειρά «Νίκησε…» περιλαμβάνει βιβλία που καταπιάνονται με νέα και πολύ χαρακτηριστικά προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως είναι οι κάθε λογής φόβοι, η εμμονή με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, η γκρίνια, το υπερβολικό στρες κ.ά. Οι συγγραφείς των βιβλίων, όλοι ειδικοί στο πεδίο τους, προτείνουν τρόπους για τη βελτίωση της ζωής και της επικοινωνίας του σημερινού ανθρώπου με τους άλλους και το περιβάλλον του.

Οι οδηγοί «Νίκησε…», γραμμένοι με απλό και κατανοητό τρόπο, περιέχουν ολοκληρωμένα προγράμματα δράσης που βοηθούν τον αναγνώστη να εντοπίσει τις αιτίες του προβλήματός του, να σχεδιάσει ένα πλάνο αντιμετώπισης κατάλληλο για τον ίδιο και τις ανάγκες του, και να προχωρήσει σταδιακά στην εφαρμογή των μεθόδων που θα του επιτρέψουν να απελευθερωθεί από τις δυσκολίες του και να απολαύσει μακροπρόθεσμα την επιτυχία του.

Βασισμένες στην εμπειρία και την επιστημονική έρευνα, οι μέθοδοι που προτείνονται στα βιβλία ακολουθούν ένα συστηματικό και αξιόπιστο πρόγραμμα 21 ημερών για τη διαχείριση και την επίλυση κάθε προβλήματος. Και γιατί 21 μέρες; Γιατί, σύμφωνα με τον ιδρυτή της αμερικανικής ψυχολογίας William James (1842-1910), τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να παγιώσει μια αλλαγή στη ζωή του και να αποκτήσει μια νέα συνήθεια.

Το βιβλίο «ΝΙΚΗΣΕ το Στρες»

Ασχολείται με μια πολύ σοβαρή σωματική-ψυχική κατάσταση, το στρες – το οποίο δυστυχώς αποτελεί αναπόφευκτο συστατικό της σύγχρονης ζωής μας και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές με απρόβλεπτα αποτελέσματα: πίεση στη δουλειά και στο σπίτι, οικονομικές σκοτούρες, προβλήματα υγείας, κακή επικοινωνία, η αίσθηση ότι το ποτήρι ξεχειλίζει…

Κάτι πολύ παραπάνω από απλό άγχος, το στρες είναι μια σοβαρή ασθένεια του αιώνα μας, με πραγματικά σωματικά συμπτώματα που μας αναστατώνουν, μας παραλύουν και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το καταπολεμήσουμε; Οι συγγραφείς του βιβλίου απαντούν «ναι», αρκεί η προσπάθειά μας να είναι συστηματική και να κινείται σε όλα τα επίπεδα: στις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας. Ο εμπεριστατωμένος οδηγός που προτείνουν συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και την εμπειρία με την εφαρμογή, και βοηθά αποδεδειγμένα το άτομο να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό το έντονο και καταστροφικό για τη ζωή του στρες.


Ο Patrick Amar διευθύνει το AXIS MUNDI (www.axismundi.fr), οργανισμό που ειδικεύεται σε θέματα υγείας και απόδοσης στην εργασία. Έχει σπουδάσει οικονομικά και ψυχολογία, είναι σύμβουλος διευθυντικών στελεχών και καθηγητής πανεπιστημίου. Έχει γράψει βιβλία ψυχολογίας και μάρκετινγκ, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 8 γλώσσες.

Η Silvia André είναι κλινική ψυχολόγος, σύμβουλος και εκπαιδεύτρια στην πρόληψη και διαχείριση του στρες στον οργανισμό AXIS MUNDI. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης στον χώρο της εργασίας, βοηθά εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες.

Το βιβλίο «ΝΙΚΗΣΕ την Γκρίνια»

Ασχολείται με ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Η γκρίνια, λέει η συγγραφέας, είναι μια στάση ζωής, μια συνήθεια του μυαλού που συχνά συνδέεται με τον πολιτισμό και την κουλτούρα του ατόμου. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία γκρινιάζουμε πολύ· στις ΗΠΑ οι άνθρωποι γκρινιάζουν λιγότερο επειδή προτιμούν τις πράξεις από τα λόγια· ενώ στο Μπαλί και στον Μαυρίκιο οι άνθρωποι δεν γκρινιάζουν, επειδή αποδέχονται αυτό που η ζωή τούς επιφυλάσσει, χωρίς να προσπαθούν να του δίνουν θετικούς ή αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

Η συγγραφέας κατέχει πολύ καλά το θέμα της, αφού και η ίδια είχε κάποτε πιαστεί στα γρανάζια της γκρίνιας, αλλά κατόρθωσε να την ξεπεράσει. Αναγνωρίζει μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Όπως μας προειδοποιεί, αν δεν προσέξουμε, η γκρίνια μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής μας λειτουργίας, δυσχεραίνοντας τη ζωή και την επικοινωνία μας με τους γύρω μας.

Το βιβλίο της είναι ένας πρωτοποριακός οδηγός με ασκήσεις, τεστ και πρόγραμμα δράσης για το ξεπέρασμα της γκρίνιας. Απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να περάσουν δεκαπέντε χρόνια σε ένα ντιβάνι ψυχοθεραπείας, το οποίο δεν αποκλείεται και να εγκαταλείψουν «γκρινιάζοντας για τον ψυχοθεραπευτή τους».


Η Christine Lewicki είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει ιδρύσει τον οργανισμό O Coaching Inc., με συνεργάτες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Ασχολείται με τη συμβουλευτική στελεχών και την ηγεσία και βοηθά τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αποκτήσουν προσωπική ευημερία. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: J’arrête de râler sur mes enfants (et mon conjoint) και Wake up! 4 principes fondamentaux pour arrêter de vivre sa vie à moitié endormi (www.jarretederaler.com και www.christinelewicki.com).