Τα έργα που παρουσιάζονται στην ατομική έκθεση της Farida El Gazzar στην γκαλερί Kalfayan ξεδιπλώνουν ένα καθαρά προσωπικό οδοιπορικό σε έναν κόσμο “μαγικό” με κυρίαρχες τις επιρροές από το Κάιρο. Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια και αντλώντας έμπνευση από την Αίγυπτο και από εικαστικούς όπως οι David Hockney, Thomas Demand και Karen Kilimnik, από χειρόγραφα, βυζαντινές εικόνες, την αραβική λογοτεχνία αλλά και την ποίηση του Κ. Καβάφη, η El Gazzar ωθείται από μια βαθιά εσωτερική ανάγκη στην παρούσα έκθεσή της να σκιαγραφήσει στιγμές περισυλλογής μέσα από νυχτερινά τοπία κήπων με οργιώδη βλάστηση.

Η καλλιτέχνης για το έργο

Όπως σημειώνει η καλλιτέχνης: «Καθώς αφοσιωνόμαστε ευλαβικά στις καθημερινές μας συνήθειες και εργασίες με έναν τρόπο τελετουργικό και αυτοματοποιημένο, παύουμε κάποιες σιγμές να έχουμε συνείδηση των σκέψεών μας, χάνοντας έτσι κομμάτια της ίδιας της υπαρξής μας. Είναι μέρες που ο θόρυβος της εξωτερικής πραγματικότητας είναι τόσο έντονος που δεν μπορούμε να αφουγκραστούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, τί σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Νιώθουμε χαμένοι και στερημένοι συναισθήματος.

Και έπειτα έρχεται αυτή η σιωπή που ξεκινά με το σούρουπο και εξελίσσεται σε έναν μαγικό τόπο καθώς πέφτει βαθύτερο το σκοτάδι. Φωτίζει και μεγεθύνεται μέσα από ένα δυνατό φως που ξεπροβάλλει και σε προσκαλεί στον δικό του κόσμο. Μέσα σε αυτή την ανακάλυψη κυριαρχεί ένα αίσθημα περιέργειας και φαντασίας. Σε κυριεύει μία αίσθηση ότι υπάρχει κάτι κρυφό, το οποίο αναμένει να αποκαλυφθεί και να αναγνωριστεί, ωστόσο είναι εφήμερο, διαρκεί μόνο για μια σύντομη στιγμή. Το γεγονός ότι έχεις στη διάθεσή σου πολύ λίγο χρόνο για να το ανακαλύψεις, δημιουργεί αδημονία, ενισχύει την ανάγκη σου να επιστρέψεις, να ψάξεις περισσότερο. Τώρα μπορείς επιτέλους να ακούσεις τις σκέψεις σου και να αισθανθείς πραγματικά. Περιφέρεσαι σε αυτούς τους κήπους τη νύχτα και νιώθεις και πάλι ασφαλής.»

Τα ονειρικά τοπία των νυχτερινών κήπων της Farida El Gazzar, με τις vintage κορνίζες προσκαλούν τον θεατή σε ένα ταξίδι διαλογισμού, περισυλλογής και αυτεπίγνωσης. Είναι μία όαση γαλήνης μέσα στη συναισθηματική έρημο της σύγχρονης καθημερινότητας.

Σύντομο βιογραφικό

Η Farida El Gazzar (γεν. 1975, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπουδές: Royal College of Art, Λονδίνο (ΜΑ, 1998-2000), Kingston University, Λονδίνο (ΒΑ, 1996-1998), Σχολή Βακαλό, Αθήνα (1993-1996). Από το 2003 έως το 2007 υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της ομάδας WARDA. Βασικό ρόλο στο έργο της El Gazzar διαδραματίζει η ενασχόλησή της με την περιοχή της MENASA με αφετηρία την καταγωγή της και τη διαμονή στα παιδικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια και το Κουβέιτ και στη συνέχεια στη διάρκεια έρευνας και residencies στο Κάιρο (Αίγυπτος) και τη Μανάμα (Μπαχρέιν).


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Lush is the Garden You Care For, 2019, Acrylic on paper, 26 x 36cm