Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διοργανώνει την Γ¨ Συνάντηση με τίτλο «Νησιωτικές Ταυτότητες-Η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην έρευνα και ανάδειξη του Πολιτισμού του Αρχιπελάγους».
Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Απριλίου 2013 στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ο ίδιος τίτλος της Συνάντησης αποτελεί ταυτόχρονα και βασικό στρατηγικό στόχο της πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που επιδιώκει να δώσει μια ξεχωριστή ταυτότητα σε κάθε νησί του Αιγαίου, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά κάθε νησιού τόσο τα πολιτιστικά, αλλά και τα φυσικά και τα παραγωγικά αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό από τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά Ιδρύματα και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Αιγαίου.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου χωρίς να υποκαθιστά το έργο της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, έχει σημαντικό ρόλο με την οικονομική της ενίσχυση στην έρευνα για την ανάδειξη και προβολή χώρων Πολιτισμού, αποδίδοντας τους στο ευρύ κοινό με απώτερο σκοπό την αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ενδεικτικά αναφέρονται στο Β.Α Αιγαίο το Αρχαίο Θέατρο της Ηφαιστίας (Λήμνος), η αποκατάσταση, ανάδειξη και μετατροπή του Πύργου του Τσουκαλλαδέλη (Θερμή Λέσβου) σε λαογραφικό Μουσείο, η ολοκλήρωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, καθώς και του Μουσείου Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Η σημαντική αρχαιολογική έρευνα στις θέσεις Ούριακος Λήμνου και Ροδαφνίδια Λέσβου έχει μεταθέσει την ανθρώπινη παρουσία στον Αιγαιακό χώρο χιλιάδες χρόνια πίσω (παλαιολιθική εποχή). Στην Τήλο συνεχίζεται η χρηματοδότηση της ανασκαφικής έρευνας του σπηλαίου των Νάνων Ελεφάντων, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται το σημαντικό Ιερό του Ατάβυρου Διός στη Ρόδο, του Απόλλωνα στην Κω. Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική συλλογή της Κάσου και η επιγραφική συλλογή του Ασκληπιείου της Κω. Συνεχίζεται η οικονομική ενίσχυση στην ανάδειξη του σημαντικού Ιερού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό, η έρευνα στο πρώιμο υπαίθριο ιερό στη θέση Ξώμπουργο Τήνου, στο μεγάλο παραθαλάσσιο οικισμό της Παλαιόπολης στην Άνδρο.
Συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν ιεροί ναοί παλαιοχριστιανικών και μεταβυζαντινών χρόνων, όπως ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιώτας, ο Ι.Ν.Αγ.Ιωάννη Θεολόγου Νάπης Λέσβου, ο Ι.Ν. Ταξιαρχών Κάτω Τρίτους και Παναγίας Τρουλωτής Λέσβου, ο Μητροπολιτικός Ναός Αγ. Αθανασίου Μυτιλήνης, ο Αγ.Λουκάς στα Άπελλα Βωλάδας Καρπάθου, η Αγ.Κιουρά στο Παρεθένι Λέρου, η Παναγία Φανερωμένη στην Καρδιά Νισύρου κ.ά. Συνεχίζεται η καταγραφή, μελέτη και χαρτογράφηση των ιδιωμάτων της Λέσβου, η μελέτη παλαοχριστιανικής γλυπτικής Λέσβου και η μελέτη και αξιοποίηση των αρχαίων πύργων Λέσβου. Παράλληλα χρηματοδοτείται κάθε χρόνο το πρόγραμμα σεναριογραφίας, ανάπτυξης κα προώθησης κινηματογραφικών σχεδίων, το οποίο αποτελείται από δύο εντατικά εργαστήρια, που γίνονται στη Νίσυρο και στη Σάμο.
Συνεχίστηκε το σημαντικό εκδοτικό έργο με εκδόσεις όπως «Ο Άτλας των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου», «Χίος, Λέσβος και η εκκλησιαστική γλυπτική στο Αιγαίο», «Τα κεραμικά του Αιγαίου», «Η κεντητική στη Λέσβο», «Θεόφιλος: Τα έργα του ζωγράφου στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης», το οποίο συνοδεύεται και από εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μουσειοσκευή για να διατίθεται στα Δημοτικά σχολεία της Λέσβου και όχι μόνο, «Δεσποτικό», «Κόκκινη κλωστή κλωσμένη» κ.ά. Εκδόθηκε τρίπτυχο «Πάμε Μουσείο» στα ελληνικά και αγγλικά με αναφορά στα κυριότερα μουσεία της Λέσβου, τις ώρες λειτουργίας και τον τρόπο επικοινωνίας.
Τα ανωτέρω, που είναι ένα μέρος μόνο της νέας γνώσης και του υλικού που παρήχθηκε την τελευταία δεκαετία, αποτελούν το υλικό έκδοσης (δεκαετία 2002-2012) στα ελληνικά και αγγλικά και C.D.-ROM, η οποία θα είναι έτοιμη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.