Το “New God – A study on Bacchae” είναι μια παραγωγή του νέου μεταπτυχιακού τμήματος της διεθνούς δραματικής σχολής FONACT – Fontainebleau School of Acting.

Το έργο

They say that death kills you, but death doesn’t kill you. Boredom and indifference kill you. – Iggy Pop

Στην πόλη της Θήβας καταφθάνει για πρώτη φορά ο νέος Θεός – Διόνυσος. Προσφέρει στους θνητούς άφθονο κρασί και καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν στις τελετουργίες του και σε ομαδικά όργια έκστασης στον βουνό Κιθαιρώνα. Ο βασιλιάς της Θήβας, Πενθέας, εξοργισμένος με τα συμβάντα κατηγορεί τον Διόνυσο πως είναι ψευτοθεός και απαγορεύει την λατρεία του, διαπράττοντας ύβρη.

Η ομάδα Freek παρουσιάζει μια πρωτότυπη διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη με τίτλο “New God – A Study on Bacchae” σε σκηνοθεσία Εριφίλης Γιαννακοπούλου & Τζέιμι Μπράντλεϊ.

Πρόκειται για την δεύτερη παραγωγή του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος της σχολής FONACT με έδρα την Αθήνα, μετά την παρουσίαση του «The It» της Vivienne Franzmann.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Όταν γνώρισα αυτήν την ομάδα νέων ηθοποιών και καλλιτεχνών είδα τη λαχτάρα που χαρακτηρίζει αυτήν την μαγική ηλικία των ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν την ταυτότητα, την θέση τους και το νόημα στον κόσμο και στον εαυτό τους.

Βλέπω αυτήν την γενιά που μεγαλώνει και ενηλικιώνεται τώρα, που ξεμυτίζει και ανακαλύπτει, να προσπαθεί να βρει βηματισμό της, μέσα σ’ ένα ακραία βίαιο κόσμο γεμάτο φόβο, ανασφάλεια, περιορισμούς και συνεχείς απειλές απόλυτης καταστροφής της ανθρωπότητας. Αναγνώρισα μέσα στα μάτια τους την κοινή μας ανάγκη για την έκφραση ολόκληρης αυτής της συναισθηματικής βίας, αλλά ακόμα περισσότερο την ανάγκη για ελευθερία και φως. Φως άπλετο και ανεξέλεγκτο, ελεύθερο και επικίνδυνο.

Αποφασίσαμε να περάσουμε τρεις εβδομάδες εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας το Μεγάλο. Την μεγάλη ποίηση, την μεγάλη ελευθερία, το μεγάλο ρίσκο, τον μεγάλο πόνο και την μεγάλη τέχνη.

Ονομάσαμε το έργο μας New God χρησιμοποιώντας αυτήν την έννοια του καινούριου θεού σαν ένα κουτί, γεμάτο με τις βαθιές μας ελλείψεις και φτιάξαμε αυτήν την παράσταση. Μια προσωπική και συλλογική επίκληση για ανθρωπιά, επαφή, απενοχοποίηση και ελευθερία.

-Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Ομάδα Freek

Οι Freek είναι ένας διεθνής θίασος που ιδρύθηκε το 2022. Έξι νεαροί απόφοιτοι της σχολής FONACT της Γαλλίας, ξανασυναντιούνται στην Αθήνα για να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν μαζί ένα νέο κοινό όραμα. Στόχος τους είναι να ερμηνεύσουν έργα με αυθεντικότητα και να πειραματιστούν με νέες δημιουργικές και συνεργατικές μεθόδους.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Εριφίλη Γιαννακοπούλου & Τζέιμι Μπράντλεϊ
Σκηνογραφία: Κατερίνα Χάρου
Κοστούμια: Τζέιμι Μπράντλεϊ
Sound Design & live electronics: Κάλλια Γερακιανάκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ειρήνη Γεωργακάκη
Παραγωγή: FONACT – Fontainebleau School of Acting
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Αφίσα: Léa Riggi

Ηθοποιοί:

Alexander Perez Buchanan
Isabella Covelli
Amalie Macnaughtan
Thomas Murat
Αμαλία Σγουμποπούλου
Annie Utzschneider

Η παράσταση είναι στα αγγλικά.