Η έκθεση με τίτλο «Never Cross the Same River Twice» σε επιμέλεια του Γαλλο-Τογκολέζου Kisito Assangni και της Ελληνοβρετανίδας Αριάνα Καλλιγά, είναι μια έρευνα που εξελίσσεται σε διαφορετικά χρονικά πεδία και περιλαμβάνει εκτεταμένες βιντεογραφίες που στόχο τους έχουν την προώθηση νέων οικουμενικών και συλλογικών σχέσεων.

Έχοντας ξεκινήσει το 2020 ως ένα ταξιδιωτικό ερευνητικό project, η έκθεση συνδέει δύο σύνορα που ξεδιπλώνονται παράλληλα, ιχνηλατώντας τις πρόσφατες πρακτικές της κινούμενης εικόνας 11 διεθνών καλλιτεχνών, που επιλέχθηκαν από τον Assangni και 6 Ελλήνων καλλιτεχνών που προσκλήθηκαν από το space52. Τα επιλεγμένα βίντεο λειτουργούν ως οπτικός διάλογος με κινηματογραφικές αισθητικές και αφηγήσεις που διεγείρουν το μυαλό και τη φαντασία.

 

Έχοντας ως αναφορά τη ρήση του Ηράκλειτου για το ποτάμι, όπου συλλαμβάνει την ταυτότητα σαν κάτι που βρίσκεται σε συνεχή εναλλαγή, ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί κάλεσμα για επινόηση νέων τόπων στη θέση των παγιωμένων περιβαλλοντικών, πολιτικών και ρυθμιστικών συστημάτων. Διερευνώντας τα όρια του φιλμ ως ακτιβισμό, αρκετά από τα έργα αντανακλούν αυτό που ο Walter Mignolo όρισε ως «επιστημονική ανυπακοή και απο-αποικιακή ελευθερία».

Η έκθεση συνοδεύεται από εβδομαδιαίες παρουσιάσεις και ομιλίες, συμπεριλαμβανομένης και μιας βραδιάς που διοργανώνει το 12ο Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (LAB12). Το project «Never Cross the Same River Twice» έχει στόχο να επεκτείνει και να συμπυκνώσει τις θεματικές που συνυφαίνονται μέσω του προγράμματος της έκθεσης: ιστορία, γενεαλογία, πνευματικότητα, μνήμη, αποικιοκρατία, αφρο-φουτουρισμός, φεμινισμός, διασπορά, ταυτότητα, παγκοσμιοποίηση, καταναλωτισμός και μύθος.

 

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες (Μέρος Α):

Monica de Miranda, Moataz Nasr, Emo de Medeiros, Harold Offeh, Longinos Nagila, Ahmet Öğüt, Gilivanka Kedzior, Marinella Senatore, Daisuke Takeya, Sammy Baloji και Lazara Rosell Albear

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες (Μέρος Β):

Βαλεντίνα Κάργα, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μαίρη Ζυγούρη, Αριάνα Παπαδημητροπούλου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Γιώργος Δρίβας

Επιμέλεια: Kisito Assangni και Αριάνα Καλλιγά

Ομάδα

Επιμέλεια: Kisito Assangni και Αριάνα Καλλιγά
Σύμβουλος: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης – Ιδρυτής του space52
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Δήμητρα Μιχαήλ
Design: Παντελής Βιταλιώτης – Magneto, Virginia Russolo
Πρόγραμμα Δημόσιων Δράσεων – Επιμελητές: Αργυρώ Νικολάου, Samantha Ozer, Εύη Ρουμάνη(LAB12, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Mε την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του PCAI Contemporary Art Initiative