Φωτογραφίες ντοκουμέντου, ρεαλιστικές ή συμβολικές ,εικόνες μυθοπλασίας και αποτυπώματα φαντασίας με κοινό παρανομαστή το νερό συναντάμε στην έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης..

Το υδάτινο στοιχείο παρουσιάζεται σε κάθε μορφή του, αλλά και στην εκκωφαντική απουσία της ύπαρξης του, στην έκθεση Νερό – ρεύματα.  Η έκθεση εγκαινιάζει το θεματικό κύκλο Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος.

Η έκθεση αυτή περιέχει διαφορετικά ρεύματα της φωτογραφίας, όπως εκφράζονται μέσα από τα έργα του Prix Pictet, αλλά και από τα έργα της ομαδικής έκθεσης των Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Σε ένα κομμάτι της έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για την τελική φάση του βραβείου Pictet και αναδεικνύεται η προβληματική της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής και της οικολογικής διάστασης που κρύβει μέσα του το στοιχείο του νερού.

To Βραβείο Pictet, των Pictet & Cie οι οποίοι συνεργάζονται με τους Financial Times για τη διεθνή κάλυψή του, είναι ένα παγκόσμιο βραβείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φωτογραφία και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποστολή του είναι, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτογραφίας, να επικοινωνήσει μηνύματα ζωτικής σημασίας σε ένα παγκόσμιο κοινό. Πρόκειται για ένα μοναδικό στόχο, όπου η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.

Κάθε χρόνο το Prix Pictet αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το θέμα για το 2008 είναι το νερό. Άλλωστε, στο νερό γίνονται ορατές και οι πρώτες και πιο συγκλονιστικές αλλαγές του κλίματος: απειλούνται τα αποθέματα τροφής μας, η υγεία μας, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, το έδαφος όπου κατοικούμε, η ειρήνη και η ασφάλεια μας.

Παράλληλα, σε προβολή παρουσιάζονται τα έργα των περισσότερων από 200 υποψηφίων καλλιτεχνών για το βραβείο Pictet.