Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Πρεσβεία της Ισπανίας παρουσιάζει τα έργα των Ισπανών φοιτητών Καλών Τεχνών που δημιούργησαν …

κατά την παραμονή τους στην Αθήνα στο ακαδημαϊκό έτος 2010-11 χάρη στο πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο στη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) του Πανεπιστημίου της Αθήνας όσο και στη Σχολή Καλών Τεχνών και Design των ΤΕΙ είναι πολυάριθμοι οι φοιτητές που στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους απολαμβάνουν την πλούσια εμπειρία που τους παρέχεται στο λίκνο των τεχνών και του πολιτισμού.

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 15 Ιουνίου στην Ένωση Πτυχιούχων ΑΣΚΤ της Αθήνας, συμμετέχουν 19 από αυτούς τους νέους καλλιτέχνες που προέρχονται από τις Σχολές Καλών Τεχνών πολυάριθμων ισπανικών πόλεων, όπως Σεβίλλη, Γρανάδα, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Μπιλμπάο και Σαλαμάνκα, μεταξύ άλλων.

Κατά τον Pablo Berzal (Πάμπλο Μπερθάλ), επιμελητή της έκθεσης, το έργο τους βρίσκεται σε μια συναρπαστική στιγμή κατά την οποία αφ’ ενός δεν έχουν αποκοπεί ακόμα από τους δασκάλους τους, αφ’ ετέρου αρχίζει να διαμορφώνεται η καλλιτεχνική τους προσωπικότητα. Κατά συνέπεια, αποτελούν ένα ευρύ δείγμα του σύγχρονου ισπανικού γίγνεσθαι, του τι μέλλει γενέσθαι καθώς και μιας μοναδικής συμπόρευσης της ισπανικής και της ελληνικής κουλτούρας.

Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι Σαμπίνα Αντρές Ροντριγκάλβαρεθ, Κάρμεν Ελένα Κάσας Νιέτο, Ντένις Έκχαρντ Ρομέρο, Σαντιάγο Γκονθάλεθ Σάντσεθ, Άλβαρο Λόπεθ Ρόχο, Χοσέ Μιγκέλ Λόπεθ Καλντερόν, Λάουρα Μαρτίν ντε Μπλαδό,  Μιγέλ Μαρτίν Ρομέρο, Άννα Μαρτίνεθ Μορλάνς, Λάουρα Μενέντεθ Γκονθάλεθ, Άλμπα Πένια Βίλα, Νταβίδ Πέρεθ Γκαρθία, Μπεατρίθ Πέρεθ Μαρίν, Λάουρα Ρίκο Χίλ, Ρόσα Σατόκα Σάντσεθ,  Εουλάλια Σελλιαρές, Λεονόρ Ταρράδα, Άννα Τορρόλμπα Λόγιο, Λουθία Βιγιάλμπα Πικάθο. Τα έργα τους περιλαμβάνουν ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, ακόμα και περφόρμανς.

Ο Πάμπλο Μπερθάλ είναι αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης multimedia που εργάστηκε σε πολυάριθμα projects σύγχρονης τέχνης. Το 2009 ίδρυσε στην Αθήνα το El Estudio AMMEBA που τα τελευταία χρόνια φιλοξένησε στους χώρους του στου Φιλοπάππου εκθέσεις Ισπανών και Ελλήνων καλλιτεχνών. Η πιο πρόσφατη ήταν η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη από την Γρανάδα José Piñar (Χοσέ Πινιάρ) που εγκαινιάστηκε τον Μάιο.

Η Ένωση Πτυχιούχων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, θα φιλοξενήσει την έκθεση μέχρι τις 26 Ιουνίου στις αίθουσές της που βρίσκονται στην Πλάκα. Η Ένωση αποτελεί σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και φιλότεχνων και έχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα ζωγραφικής, ομιλίες και εκθέσεις.

Η Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας φιλοξένησε 18 Ισπανούς υπότροφους Erasmus κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-11, και έστειλε αντίστοιχα 11 Έλληνες φοιτητές της σε ισπανικά πανεπιστήμια. Οι ανταλλαγές της ΑΣΚΤ με ισπανικά πανεπιστήμια πληθαίνουν κάθε χρόνο,  δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος Ισπανών φοιτητών να ζήσουν μια ακαδημαϊκή εμπειρία στην Ελλάδα στη διάρκεια της οποίας έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν την Αθήνα αλλά να παραμείνουν επίσης σε κέντρα της ΑΣΚΤ στη Ρόδο, τη Μύκονο ή την Ύδρα.