Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ», από την ομώνυμη Πινακοθήκη στο Μέτσοβο. Η Α.Ε., ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κύριος Αντώνης Σαμαράς, θα εγκαινιάσει την έκθεση την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 και ώρα 20:00.

Ογδόντα και πλέον πολύτιμα έργα αποκαλύπτουν μία σημαντική πτυχή της νεοελληνικής τέχνης. Έργα, όπως: «Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος από τον Κανάρη» του Ν. Λύτρα, «Προσωπογραφία Βασιλίσσης Σοφίας» και «Προσωπογραφία Παύλου Μελά» του Γ. Ιακωβίδη, «Μάγκας που τρώει καρπούζι» του Π. Πανταζή, «Ακρόπολη» του Ν. Χειμωνά, «Προσωπογραφία Γεωργίου Μ. Αβέρωφ» του Κ. Παρθένη, «Το σπίτι που ονειρεύεται» του Μ. Οικονόμου, «Ερωτικό» του Γ. Μόραλη, «Ο προπάππος Περραίβος κρατώντας στο χέρι του την κεφαλή του Ρήγα Φεραίου» του Ν. Εγγονόπουλου, «Αναπαυόμενος άνδρας» του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, «Ξερά λουλούδια στο παράθυρο» του Π. Τέτση, «Αναφορά στο έργο του Π.Πανταζή ”Κεφάλι άνδρα”» του Μ. Θεοφυλακτόπουλου, «Πορτρέτο Τατιάνας Α.» του Γ. Ρόρρη, μεταξύ των άλλων, φανερώνουν τον πλούτο των διαφορετικών υψηλών ζωγραφικών κατακτήσεων των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η Συλλογή Ε. Αβέρωφ «αποκαλύπτει με τον πιο άμεσο τρόπο το βλέμμα και την εμμονή του ιδρυτή της, την προσήλωσή του στις αισθητικές αξίες της υψηλής τέχνης και στην έκφραση της νοηματικής τους υπόστασης. Ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας της, πέρα από την καθαρή ζωγραφική έκφραση του κάθε δημιουργού και την προσωπική του μυθολογία, αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη προς καθετί ελληνικό. Έτσι καταγράφεται με μοναδικό τρόπο το αληθινό και το ωραίο. Η έκθεση συμπληρώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης τονίζοντας παράλληλα, μέσα από τις διαφορετικές αισθητικές της διατυπώσεις, μια εμμονή προς την ιστορία του τόπου μας και την αξεπέραστη ομορφιά της ελληνικής φύσης … Ο Αβέρωφ κατάφερε με άκρα ενάργεια να πλησιάσει, μέσα από τα έργα που συνέλεγε, τη δική του Ελλάδα με τις ιστορικές μορφές, τα οικουμενικά μνημεία, τα μεγάλα γεγονότα, τα μαγευτικά τοπία, αλλά και με τις μικρές χαρές και πάθη των ανθρώπων της. Έτσι όλα αυτά τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, σήμερα γίνονται ένα μέσο εθνικής μυσταγωγίας και αυτογνωσίας» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας γεννήθηκε το 1908 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Γόνος παλιάς και ιστορικής οικογένειας, μικρανεψιός του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ανατράφηκε με ζωντανή ακόμα την παράδοση της ευποιίας αλλά και της βλάχικης καταγωγής του, διατηρώντας πάντα στενούς δεσμούς με τη γη, τη φύση και την ιδέα της Ελλάδας. Άνθρωπος του πνεύματος και της δράσης, πολιτικός και συγγραφέας, φιλότεχνος και οραματιστής, υπήρξε μια σημαντική φυσιογνωμία στη δημόσια ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Δικηγόρος και οικονομολόγος στο επάγγελμα, ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και επί μισό αιώνα σχεδόν διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Αγωνίστηκε με νόμιμα και παράνομα μέσα για την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και φυλακίστηκε για την δράση του αυτή. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και ιστορικές αναλύσεις και τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Ευτύχισε δύο χρόνια πριν το θάνατό του να εγκαινιαστεί η ομώνυμη πινακοθήκη, στις 27 Αυγούστου του 1988, στο Μέτσοβο, όπου τότε δήλωσε ότι «κτίστηκε πάνω στο σαμαράδικο του προγόνου μου Μιχάλη Αυγέρου. Η προσπάθεια αυτή έχει έναν ιδεαλισμό. Διότι μιλάει για συνέχεια, για δέσιμο με το αίμα και τις ρίζες, για ιδέες αγάπης και πίστης. Και οι ιδέες, οι σκέψεις, οι ψυχές, τα άυλα – αυτά είναι η δύναμη της ζωής».

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς