Πρόκειται για τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Bruno Maderna» 2021, στον οποίο ο Γιώργος Μπαλατσινός διακρίθηκε για το έργο του «Subito», γραμμένο για κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο, το οποίο θα εκδοθεί από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Aldebaran Editions στην Brescia.

Ο έλληνας μαέστρος κάνει καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ το 2018 διακρίθηκε και σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας με έργα συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα: τον διαγωνισμό Concorso Internazionale Giancarlo Facchinetti στην Ιταλία στον οποίο ξεχώρισε μεταξύ 128 διαγωνιζομένων υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο.

Έχει μαθητεύσει πλάι στους αρχιμουσικούς Péter Eötvös, David Zinman, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Gianluigi Gelmetti, Vladimir Jurowski, Jorma Panula ενώ έχει λάβει υποτροφίες από Ίδρυμα Lyra, Χίρσμαν, Ωνάση, ΙΚΥ κλπ. Κέρδισε τον Διεθνή διαγωνισμό «Debut Berlin» (κατηγορία: διεύθυνση ορχήστρας, 2016), απέσπασε 1ο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης «Μαύρη Θάλασσα» του Θεάτρου Όλεγκ Ντανόφσκι (Ρουμανία, 2012), ενώ υπήρξε ένας από τους τρεις φιναλίστ του διεθνούς εργαστηρίου για νέους μαέστρους Interaktion του συνόλου Kritisches Orchester (Βερολίνο, 2017).

Ο Γ.Μπαλατσινός έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες – έχει διευθύνει στο Φεστιβάλ Αθηνών τη “Νόρμα” στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2019, ενώ έχει εμφανιστεί στην Αίθουσα Συναυλιών Σταύρος Νιάρχος (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2018-19), στο Μέγαρο Μουσικής (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, 2017-20), αλλά και στο εξωτερικό, όπως στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (BerlinerSymphoniker, 2016) και την Αίθουσα Φίλων Μουσικής Βιέννης, στο Konzerthaus Wien.

Έχει διευθύνει σημαντικές ορχήστρες στην Γερμανία, Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία και Ιταλία.

Κατά την περίοδο 2021/2022 έχει κληθεί να διευθύνει ορχήστρες στην Γερμανία, την Πολωνία, την Ελβετία και τη Ρωσία.

Γιώργος Μπαλατσινός

Ο Γιώργος Μπαλατσινός ζει μόνιμα στην Ελβετία από το 2002. Από το 2010 μέχρι σήμερα, υπηρετεί ως Αρχιμουσικός της Ορχήστρας Νέων του Καντονιού της Βέρνης της Ελβετίας (www.jso-arabesque.ch) , η οποία το 2015 κερδίζει το τον διεθνή διαγωνισμό για Ορχήστρες Νέων στην Βιέννη, ενώ από το 2017 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της πόλης του Τουν Sinfonietta Mosaique