Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Μαμάη αποκαλύπτοντας έναν άλλο κόσμο μέσα από μια “χαρτογράφηση” του τοπίου με συγκρατημένη εξπρεσιονιστική γραφή που λάμπει σε σημεία επιχειρώντας να μπει μεσα στο τοπίο, να δει τι κρύβει κάτω από την επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μυλωνά: “Πρόκειται, κατά κανόνα, για τοπία σε μεγάλο μέγεθος, όπου το χρώμα δεν έχει όπως στην προηγούμενη δουλειά του ζωγράφου τη λεπταίσθητη υφή της ακουαρέλας, αλλά κινείται” στην πολυγνώτεια κλίμακα με το μαυρόασπρο, το χοντροκόκκινο και την ώχρα.”

“Ο Μαμάης δεν «εικονογραφεί» την πολυχρωμία της φύσης, αλλά την απαρνιέται και αναδιοργανώνει τα οπτικά δεδομένα, δημιουργώντας μια «άλλη» φύση. Εξηγεί ο ζωγράφος χαρακτηριστικά: «Δεν επιζητώ την αληθοφάνεια της εικόνας, αλλά την αλήθεια της ζωγραφικής επιφάνειας». Όπως σημειώνει ο Γιώργος Μυλωνάς: “Το ονειρικό στοιχείο στις συνθέσεις του είναι στενά δεμένο με το φως. Ο καλλιτέχνης γράφει σε νευραλγικά σημεία της σύνθεσης μερικά πιο έντονα χρώματα, ευαίσθητα σχεδιασμένα, ενώ στις πιο προωθημένες αφαιρετικά επιφάνειες, δείχνει τις καταβολές του από τον κόσμο του Γιάννη Σπυρόπουλου. Η ειδική χρωματική επεξεργασία εντείνει τη μεταφυσική διάσταση των έργων του. Έτσι, η πραγματικότητα του Μαμάη δεν είναι οπτική, όσο, κυρίως, διανοητική.”

“Δεν αποζητά στην τοπιογραφία έναν εύφορο κήπο αισθητικών ηδονών, ούτε γοητεύεται από καρτ-ποστάλ σχήματα. Μέσα από τον δικό του ψυχισμό προχωρά σε φόρμες που δεν είναι προκατασκευασμένες, αλλά ολότελα δικές του. Ο Μαμάης δεν περιγράφει, ζητά να πάει πιο πέρα, να γίνει εκφραστής μέσα σε έναν καινούργιο δικό του πλαστικό χώρο, γι’ αυτό και μπορούμε να υποψιαστούμε προς ποια κατεύθυνση θα τραβήξει.”

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Μυλωνάς: Στη νέα του σοδειά, ο Μαμάης έδωσε έναν κόσμο που δεν είναι απλώς τοπίο, αλλά ψυχή μέσα στα πράγματα∙ την ουσία του κόσμου του κι όχι μια περιγραφή χώρου. Έδωσε μια σύνθεση αυτού που είδαν τα μάτια του κι αυτού που ένιωθε το πετσί του. Και καθώς λατρεύει τον Σεζάν, η φράση του μεγάλου εκείνου «θα ήθελα να ζωγραφίζω ακόμη και τις οσμές του κόσμου», βλέπουμε να διαπερνά το έργο του.

Νεκτάριος Μαμάης

Ο Νεκτάριος Μαμάης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην ομάδα Τέχνης «Σημείο» με τον Γιώργο Ρόρρη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και Άγγελο Αντωνόπουλο. Παράλληλα σπούδασε εικονογραφία στην Σχολή «Εικονουργία» με τον Γεώργιο Κόρδη και χαρακτική στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pantolfini-Σιατερλή. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με το έργο του ζωγράφου Ράλλη Κοψίδη και είναι Διδάκτωρ Βυζαντινής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΕΚΠΑ.

Από το 2000 διδάσκει ζωγραφική και εικονογραφία σε κέντρα και ιδρύματα της Αθήνας. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Φωτιά τα βάθη μου, Νεκτάριος Μαμάης