Η περφόρμανς Νεκρή φύση με πτηνά- μια σπουδή για το χάος σε 2 πράξεις και έναν επίλογο της YELP danceco,  σε σκηνοθεσία Μαριέλας …

Νέστορα, ανεβαίνει στο Beton 7 από τις 16  έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

 
Νεκρή φύση με πτηνά- μια σπουδή για το χάος σε 2 πράξεις και έναν επίλογο

Πώς βιώνει μια κοινωνία το τέλος μιας εποχής; Ποιες μορφές παίρνει η αμηχανία της ενδιάμεσης περιόδου; Τι μερίδιο έχουν ο φόβος, η εσωστρέφεια και η βία; Πώς η ανάγκη για συλλογικότητα μετατρέπεται στον αποκλεισμό του άλλου;

 
Η περφόρμανς της ομάδας YELP danceco. με αφορμή το αλληγορικό ποίημα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ The Phoenix and the Turtle,  το οποίο «σκηνοθετεί» μια τελετή για το θάνατο ενός ιδεατού ζεύγους πτηνών μεταγράφει τη μελαγχολία του τέλους σε πράξη θεατρική. Σε έναν κόσμο που μετεωρίζεται ανάμεσα στο εφιαλτικό και το κωμικό, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η ασυνέχεια, ο κατακερματισμός και το ά-λογο, οι ήχοι και οι λέξεις γίνονται αντιληπτές ως μουσική και οι εικόνες ανακαλούν τη λειτουργία του ονείρου.

H Μαριέλα Νέστορα (χορογράφος) γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λονδίνο Βιολογία B.Sc.Biology- Queen Mary and Westfield,  M.Sc. Human Molecular Genetics – St.Mary’s Medical School, Imperial College.  Στη συνέχεια σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School και Visual Design for Dance στο Laban Centre.

Ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. με την οποία παρουσιάζει  έργα στη Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στο Θέατρο έχει συνεργαστεί με  σκηνοθέτες  όπως Σ. Λιβαθινό, Μ. Μαρμαρινό, Ν.Κοντούρη , Θ. Αμπαζή, Λ. Βογιατζή, Ν. Μιλιβόγεβιτς, Α. Κοκκίνου, Ε. Λυγίζο) Έχει επίσης χορογραφήσει και επιμεληθεί την κίνηση σε παραστάσεις σε θέατρα και οργανισμούς όπως ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή, Κ.Θ.Β.Ε., Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, Θησείο ένα θέατρο για τις τέχνες, Από Μηχανής, Φεστιβάλ Κορίνθου, Εθνικό Θέατρο Αλβανίας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, Πειραματικό Εργαστήρι Κ.Θ.Β.Ε. Φεστιβάλ Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Αθηνών. Δίδαξε στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου από το 2001-4 και στο Θεατρικό Εργαστήρι ΚΘΒΕ 2008. 
 

Η YELP danceco. ιδρύθηκε  από η Μαριέλα Νέστoρα στο Λονδίνο. Υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση, η ομάδα έχει συνεργαστεί με χορευτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έχει δώσει παραστάσεις στη Σλοβενία,  Κροατία,  Γερμανία,  Δανία, Ρουμανία, Εστονία , Λονδίνο – Αγγλία, Μονπελιέ- Γαλλία  όπως και  στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Από το 2001 εδρεύει στην Αθήνα. Η ομάδα έχει λάβει χορηγίες από τις εταιρίες Παπαστράτος,  Kraft-Jacobs-Suchard, METAXA, ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ και  H2O και υποστήριξη από την Oxford Metrics, το Northern General Hospital και το Robin Howard Foundation, ενώ έχει λάβει μέρος στο ερευνητικό πρόγραμμα Choreodrome του The Place στο Λονδίνο  και έχει επιχορηγηθεί από το Καλειδοσκόπιο Ευρωπαικής  Ένωσης, το The Place Commissions και το  Video Place για videodance.  Εχει δεχθεί παραγγελίες από τα: Plesna Isba-Σλοβενία, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 και Centre George Apostu, Ρουμανία. Επιχορηγήθηκε  από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού  2002-2005 και 2007-2008, 2009-2010.  Το  έργο  Das (ist) ein… παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2009 στην Πειραιώς 260., και το LEBENSWELT (συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ) παρουσιάστηκε στη Δανία και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Δεκέμβριο 2010, το 2011 η YELP παρουσίασε 4 εργα στη Biennale και το έργο  a-m I, παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Καλαμάτας 2012.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαριέλα Νέστορα
Δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Κοστούμια: Χριστίνα ΣκαρπέληΣκηνογραφία: Αιμιλία Παπαφιλίππου
Φωτισμοί: Ζαφείρης ΕπαμεινώνταςΜουσική: ilios
Κείμενα: William Shakespeare, Eugen Gomringer
Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Χαρά Ζησιμάτου, Φίλιππος Κανακάρης, Κωνσταντίνος Παπανικολάου,  Ρόζα Προδρόμου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριακόγγονας
παραγωγή: YELP danceco.