Η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τη συνεργατική εικαστική εγκατάσταση των Χάρη Κοντοσφύρη – Γιώργου Πανταζή και μία performance από τον Δημήτρη Ανδρεοσόπουλο, υπό τον τίτλο Νέα Ισημερία.

Ένα ζωγραφικό ανάπτυγμα κομμένων λουλουδιών περιστρέφεται γύρω από μια γλυπτική εγκατάσταση σκύλων και μετατρέπει το χώρο σχηματικά και χρωματικά, σε τόπο προσδοκίας της αρχής και του τέλους. Τα χρωματικά έργα του αναπτύγματος αναδύουν μορφές και βιότοπους, με γνώμονα τη σχετικότητα των πραγμάτων, μέσα από αλληλένδετες και αλληλεπίπεδες πινελιές χρώματος. Εμψυχωμένες τσιμεντένιες μορφές σκύλων διασπείρονται στο χώρο, υποψιάζοντας το θεατή για τo μεγάλης κλίμακας φαινόμενο της νέας Ισημερίας. Νούφαρα, καλάμια, λουλούδια, στήμονες ,φύλλα  και νερότοποι, σκηνογραφούν με τους φύλακες των αστεριών -τα τσιμεντένια σκυλιά του Νίκου Καρούζου- για να περιφρουρηθεί η τελευταία θυσιαστική πράξη του ανθρώπου, η προσφορά των ανθών ως θυσία, η οποία υπογράφει την πλαστικότητα, το ρυθμό και τη ζωή στη μουσική των χρωμάτων της φύσης, προσεγγίζοντας έτσι το πλήρες νόημα της θυσίας των λουλουδιών. Ίσως τα ίδια τα λουλούδια να γνωρίζουν αυτό το νόημα, δίνοντας το παράδειγμα στον άνθρωπο. Γιατί ορισμένα απολαμβάνουν το θάνατο, όπως τα άνθη της γιαπωνέζικης κερασιάς που παραδίδονται ελεύθερα στους ανέμους, σαν κοραλλένια σύννεφα που μοιάζουν να λένε : «Αντίο Άνοιξη! Περνάμε τώρα στην Αιωνιότητα!» Οι έννοιες του Μεταφορικού, του περιστροφικού και των σχετικών συμμετριών είναι οι συντονιστές στον κύκλο της εικαστικότητας, όπου μαζί με τα σκυλιά παίζουν γύρω από ζωγραφικούς κύβους, έτοιμους να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της κάθε Νέας Ισημερίας που έχουμε όλοι στην ψυχή μας.

Στις 26 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, ο performer Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος στη «Σαδιστική Άνοιξη», μια θεατρική τελετουργία, θα ολοκληρώσει την ισημερία μέσω μιας δυνητικά δημιουργικής θυσίας, ώστε μέσα από αυτή στο μέλλον, να μπορέσει να ξαναγεννηθεί.

Ίσως μια θυσία θα εξαγνίσει την σαδιστική άνοιξη και θα φέρει έναν δυνητικά ανθισμένο χειμώνα.

Συντελεστές:

Γιώργος Πανταζής: Ζωγραφική εγκατάσταση (Τα αστέρια της γης)
Χάρης Κοντοσφύρης: γλυπτική εγκατάσταση (Οι φύλακες των αστεριών)
Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος: Performance (Σαδιστική Άνοιξη)
Υποστήριξη: Φλώροι εικαστικοί και Εικαστική Πλατφόρμα Μακρύ Όχημα
Παραχώρηση επίπλων: Οικοset Νίτσου/ Φλώρινα