Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα την Ελληνική Ναυτιλία, με τίτλο Ναυτότοποι, Ναυτικές Πολιτείες και Λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου.

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, 18.00-19.00, μας προσκαλεί στη διάλεξη Ναυτικοί, ταξίδια και οι κίνδυνοι της θάλασσας.

Επίκεντρο της διάλεξης αποτελεί η ζωή των ναυτικών την εποχή του ιστίου. Πώς ήταν το ταξίδι με το ιστιοφόρο; Ποιες οι συνθήκες, οι διαδρομές, τα φορτία και η διάρκεια των ταξιδιών; Οι κίνδυνοι, τα ναυάγια, οι σχέσεις μεταξύ του πληρώματος και η σχέση των ναυτικών με την οικογένειά τους. Οι θρύλοι, οι παραδόσεις και οι προλήψεις των ναυτικών.

Η αφήγηση θα στηριχτεί σε πηγές, ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα και εικόνες της εποχής με σκοπό να αναδειχτούν βασικές πτυχές της καθημερινής ζωής και των εμπειριών των ναυτικών σε μια παράλληλη απεικόνιση του χτες και του σήμερα.

Ενώ την Τρίτη 7 Απριλίου, 18.00-19.00, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη Από το ιστίο στον ατμό.

Θέμα της τρίτης συνάντησης θα είναι η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό. Ποιες ναυτικές πολιτείες και τόποι πέρασαν στον ατμό, ποιες όχι και γιατί; Ποιες οι αντιστάσεις, οι δυσκολίες, οι προσαρμογές και οι αποτυχίες στη διαδρομή αυτή. Τα «χαμένα» επαγγέλματα και οι νέες ειδικότητες που αναδύονται. Η δύσκολη σχέση ανάμεσα στον τουρισμό και την παράδοση. Η εξέλιξη της σύγχρονης ναυπηγικής σε σχέση με την παραδοσιακή. Οι τύχες των παραδοσιακών σκαριών και η σημερινή κατάσταση των ναυπηγείων.

Εισηγητής: Απόστολος Δελής, Ιστορικός-ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ