Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος κ. Αννίτα Πατσουράκη σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Η εικαστική θεματική πρόταση «Nature Inside» περικλείει καλλιτεχνικές δημιουργίες, παραστατικής, αφαιρετικής και συμβολικής υπόστασης σε έκφραση συλλογικότητας. Με έμφυτη αίσθηση την ένθεη φύση αναζητά προαιώνια και διαχρονικά ζητήματα όπου η ανθρώπινη εσωτερική έκφραση, η υποσυνείδητη διάσταση και ψυχοσύνθεση εκφράζονται εικαστικά, σχηματοποιούνται μορφικά, καθορίζονται χρωματικά, ταυτίζονται και ερμηνεύονται εννοιολογικά, μέσα από απεικονίσεις φυτών και λουλουδιών, ζωομορφικές καταγραφές και τοπιογραφικές απόψεις.

Αποσκοπεί στη διήγηση της περιγραφής της φύσης με σύγχρονη ματιά και επίκαιρη άποψη, σε ακολουθία σκέψεων και στοχασμών μεγάλων ποιητών, συγγραφέων και καλλιτεχνών του παρελθόντος, αφήνοντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και περισυλλογής στο θεατή.

Καλλιτέχνες με διαφορετική αφετηρία, πορεία, δημιουργική εμπειρία και χρήση τεχνικών μέσων, γνώστες και μελετητές του ιστορικού παρελθόντος, συνευρίσκονται νοητικά και αποκτούν ομοιογένειες με παρεμφερή μορφοπλαστικά στοιχεία. Η εκφραστική ιδιαιτερότητα του καθενός συνυπάρχει με αποδοχή και σεβασμό.

Η ποικιλία των έργων τους, αναζητά έναν ενιαίο εικαστικό στόχο σε ανανεωτικό πνεύμα. Τοπιογραφικές ονειρικές αναφορές, σε απουσία χρονικού προσδιορισμού, δημιουργούν καλλιτεχνική συναυτουργία υψηλής συναισθηματικής έντασης. Φανταστικές ιστορίες, περιστατικά μυθοπλασίας, ουτοπίας και αναμνήσεων, συνθέτουν μία δίνη σουρεαλιστικής πραγματικότητας ενός κόσμου απρόβλεπτου και πλήρη συγκινήσεων. Ανατρεπτικές και αιρετικές προτάσεις σε έναν ανείδωτο, λησμονημένο, άυλο και αέναο παράδεισο, με παρέμβαση των αόρατων δυνάμεων, γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες. Τόποι ρεαλιστικοί, ηρεμίας και συλλογισμών αφήνουν υπαινιγμούς για φόρμες της φύσης που μας γεμίζουν όμορφα συναισθήματα και μεταφέρουν αύρα αισιοδοξίας, ιδιαίτερης ποιητικής διάστασης.

Η δύναμη της τέχνης κρύβεται στις λεπτομέρειες και γίνεται αντιληπτή με την ένταση της εικόνας. Η ομορφιά διαμορφώνει καταλυτικά την καθημερινότητά μας και γίνεται ισχυρή, πολύπλευρη και μεταφυσική. Το πηγαίο και αυθεντικό της έμπνευσης του δημιουργού αναδύεται από την λεπτομερειακή σύνθεση των εικόνων. Ο επιλεκτικός, δυναμικός συνδυασμός των χρωμάτων με θερμά έντονα χρώματα, γεωμετρικά σχήματα σε παλμό που οργανώνουν την αταξία, ταιριάζουν ιδιαίτερα με το πνεύμα της δημιουργίας, την υλικότητα της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Ο επαναπροσδιορισμός του ανθρώπου για τη φύση γίνεται μέσω της εικαστικής έκφρασης, αποδίδεται με μνημειώδη χαρακτήρα, περιγράφεται η αλλοίωση στο χρόνο, αναζητείται η εμπειρία στη δύναμη του χρώματος, στο παιχνίδι του φωτός με τη σκιά, στη σύνθεση εικόνων που αναδύονται από την μνήμη και τη νοσταλγία, τη ρομαντική διάθεση και τον ευδαιμονισμό.

Η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα συνδέει απόλυτα το συναίσθημα με την επαφή μας με τη φύση και τη σχέση μας με το περιβάλλον. Η παρατήρηση εικόνων με φυτά, λουλούδια, μικρά ζώα, πτηνά και ότι εντάσσεται στον κόσμο της ζωής, ταυτίζονται με συναισθήματα γόνιμα, ευτυχίας, ευδαιμονίας, χαράς, ισορροπίας, απόλαυσης, αγάπης, θετικής επίδρασης και διάθεσης που δρουν στα ζωτικά όργανα του ανθρώπου και αποδεικνύονται ευεργετικά για την υγεία και την ευεξία μας. Όλα δε, τα συναισθήματα άρνησης και του ανικανοποίητου, ισορροπούνται, βιώνοντας μέσα στη φύση και με τη φύση. Αποδεδειγμένα, οι συγκινήσεις της ζωής, η έκφραση και ενεργοποίηση των συναισθημάτων για την αρμονική συμβίωση με τη φύση χαρίζουν ψυχική και πνευματική διαύγεια. Η διαρκής οικολογική καταστροφή που σημειώνεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν μοιραία τη διατάραξη αυτής της φυσικής ισορροπίας.

Η τέχνη είναι επιθυμία δημιουργίας, διαδικασία μόρφωσης, πράξη μορφοποίησης, ενέργεια ολοκλήρωσης. Σε συνύπαρξη με το λόγο δηλώνουν το μεγαλείο και το γόνιμο δημιούργημα του ανθρώπινου πνεύματος και ψυχής.”

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Σόνια Βασιλάκη, Έφη Βερικίου, Αθανασία Iris Γιαξίδου, Βερονίκη Δαμιανίδου, Μιλένα Δημητροκάλλη, Ειρήνη Δρόσου Aerienirti, Αρετή Κλουτσινιώτη, Μαρίνα Κοράκη, Δέσποινα Κουβάτσου, Κωνσταντίνος Κουνάλης, Κατερίνα Μπεκιάρη, Σπύρος Πανουργιάς, Στυλιανή Παπαθανασίου,Σμαράγδα Παπούλια, Άννα Πάτρου, Περσεφόνη Παυλή,  Όλγα Τζιρακιάν, Έλενα Τουμαζάτου, Άννα Τούρλα, Πέγκυ Χαραμή, Έλενα Χατζηαθανασίου, Gilda Frumkin, Helen Mudie Ioannidou, Melina Moisidelis


Φωτογραφία θέματος: Έργο του Σπύρου Πανουργιά