Το Αthens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Μελάνι διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο, την παρουσίαση του βιβλίου «Αρχέγονη» της Νάνας Παπαδάκη. 

Για το βιβλίο θα μιλήσει η ποιήτρια και νομικός Μαρία Πατακιά. Θα προβληθεί ποιητικό φιλμ, βασισμένο στο βιβλίο, σε συνσκηνοθεσία Γιώργου Ζορμπά και της ποιήτριας, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα. Την προβολή συνοδεύει ο μουσικός και συνθέτης Βασίλης Τζαβάρας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η «Αρχέγονη» είναι το τέταρτο ποιητικό βιβλίο της ηθοποιού, σκηνοθέτιδος και συγγραφέως Νάνας Παπαδάκη. Αποτελείται από 55 θραύσματα αφιερωμένα σε μια άγνωστη, «αρχέγονη» δύναμη, η οποία εκφράζεται μέσω της σιωπής, της ενόρασης, των ονείρων, της φύσης, της τρέλας. Το βιβλίο είναι επηρεασμένο απ’ την Art Brut (Ακατέργαστη Τέχνη), τη Σκοτεινή Κυρία των Σονέτων του Σαίξπηρ, τη Συκόραξα της Τρικυμίας, ακόμη και το σύμπαν του σαιξπηρικού Άμλετ ή της ιψενικής Έντα Γκάμπλερ. Ένα σύμπαν σκοτεινό, καταστροφικό και αποκαλυπτικό, το οποίο αρθρώνεται σε 55 ποιητικά ρινίσματα που έλκονται απ’ τον δημιουργικό πυρήνα του θεάτρου και της γραφής μαγνητίζοντας ταυτόχρονα τον σύγχρονο αναγνώστη, αλλά και θεατή.

Λίγα λόγια για το ποιητικό φιλμ:

Το ποιητικό φιλμ (film poetry) είναι επηρεασμένο απ’ την τέχνη της βιντεοποίησης (videopoetry) και του πειραματικού κινηματογράφου (experimental film) και το συνσκηνοθετούν η Νάνα Παπαδάκη και ο Γιώργος Ζορμπάς, ο οποίος υπογράφει και την κινηματογράφηση. Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον συνθέτη και μουσικό Βασίλη Τζαβάρα, το μοντάζ στην Κατερίνα Τζιγκοτζίδου, η απόδοση στα αγγλικά στην Έλενα Πολυγένη. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Αρχέγονη» της Νάνας Παπαδάκη και αποτελεί παραγωγή της Μαλντορόρ Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Μια καλλιτεχνική σύμπραξη που διευρύνει τα όρια της ποιητικής γραφής και προσφέρει τη δυνατότητα για νέους τρόπους έκφρασης και συνάντησης διαφορετικών τεχνών.

Λίγα λόγια για τη Νάνα Παπαδάκη:

Η Νάνα Παπαδάκη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής  Κινηματογράφου E. Χατζίκου, αριστούχος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Εργάζεται ως ηθοποιός ήδη απ’ το πρώτο έτος των σπουδών της. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες, σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, που ‘χουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.ά. Έχει παίξει σε έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου και έχει ερμηνεύσει αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έχει σκηνοθετήσει τον φιλοσοφικό διάλογο «Ίων» του Πλάτωνα για το Φεστιβάλ των Αισχυλείων, την «Κασσάνδρα» της Κρίστα Βολφ, στο γερμανικό πρωτότυπο, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε τον ποιητικό μονόλογο  «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» απ’ την «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου. Απ’ τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί, επίσης, το βιβλίο της «Encore – Γυναίκες της Οδύσσειας», το οποίο εστιάζει στις γυναικείες μορφές του ομηρικού έπους. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως «Ποιητική», «Τα Ποιητικά», «Intellectum» κ.ά. και έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και τα ισπανικά. Πιο πρόσφατη θεατρική της δουλειά η «Νίκη, απόψε στο πάρτι», μια παράσταση για τη Νίκη Τριανταφυλλίδη, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Η «Αρχέγονη» είναι η τέταρτη ποιητική συλλογή της.