Δημοσιευμένο τον Ιούνιο του 2023, λίγες μέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, το «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου» του Θανάση Τριαρίδη, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου στο Studio Μαυρομιχάλη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό, αλλά οικεία ζοφερό μέλλον, ένας νέος υπάλληλος καταφτάνει στο περιβόητο γραφείο 20/4 της κρατικής υπηρεσίας, ώστε να αναλάβει καθήκοντα. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν βάσει σχεδίου: όσοι έπρεπε να πεθάνουν είναι νεκροί, όσοι παραμένουν χρήσιμοι είναι ακόμα ζωντανοί και η ανθρωπότητα φορτωμένη τα κρίματά της συνεχίζει τις ατελείωτες στροφές της.

Πώς γράφεται η Ιστορία; Είναι οι σημερινές μας πράξεις αυτές που διαμορφώνουν το μέλλον εκείνο το οποίο όλοι προσδοκούμε. Αλλά μήπως τελικά η ελπίδα δεν έχει για όλους μας το ίδιο πρόσωπο; Ο άνθρωπος δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει ταυτότητα, δεν έχει να πιστέψει σε τίποτα. Ποια είναι η αλήθεια; Η διαστρέβλωση οδηγεί στην πλήρη σύγχυση της αντίληψης του κόσμου.

Ένας κόσμος χωρίς αγάπη.

Συντελεστές παράστασης «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου»

  • Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Μαρνάς – Γιώργος Γκιόκας
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Ηρώ Παρδαβέλλα
  • Μουσική: Οδυσσέας Τσούβαλης
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα
  • Φωτογραφίες – video: Φίλιππος Μέμος
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γκιόκας, Νίκος Μαρνάς, Λεωνίδας Μπακάλης, Νίκος Στεργιώτης
  • Παραγωγή: SPEAK ART PRODUCTIONS AMKE

Διάρκεια: 70’

Συζήτηση

Τρίτη 21/5

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θα παρευρεθεί την Τρίτη 21/5 στην παράσταση «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου» στο Studio Μαυρομιχαλη. Ένα ανατρεπτικό έργο για το θέμα των pushbacks.

O κ. Κούλογλου θα μιλήσει για το φλέγον θέμα της μεταναστευης στην Ευρώπη και ειδικά για το καθεστώς επαναπροωθησεων στο Αιγαίο. Επίσης, θα αναφερθεί και στο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε “142 χρόνια”, ένα δικαστικό θρίλερ που περιγράφει τη ζωή μεταναστών που έχουν καταδικαστεί ως διακινητες.

Μαζί του σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο συγγραφέας του έργου Θανάσης Τριαρίδης.

Δευτέρα 3/6

Ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφύγων Ιάσονας Αποστολόπουλος, θα παρευρεθεί τη Δευτέρα 3/6 στην παράσταση «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου» στο Studio Μαυρομιχαλη. Ένα ανατρεπτικό έργο για το θέμα των pushbacks.

O κ. Αποστολοπουλος, μετά το τέλος της παράστασης, θα μιλήσει για το φλέγον θέμα της μετανάστευσης στην Ευρώπη και ειδικά για το καθεστώς επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο. Θα μιλήσει για τις διασώσεις προσφύγων που έχει λάβει μέρος στο Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο, στη θάλασσα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης.

Επίσης, θα αναφερθεί και στο ντοκιμαντέρ του Σ. Κούλογλου που συμμετέχει “142 χρόνια”.

Μαζί του σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο συγγραφέας του έργου Θανάσης Τριαρίδης.