Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ με τίτλο “Να καταργήσουμε τα πολιτικά κόμματα;”, σε μετάφραση από τη Σώτη Τριανταφύλλου.

Το βιβλίο:

«Τρέχα, σύντροφε, τρέχα, ο παλιός πολιτικός κόσμος βρίσκεται πίσω σου!» Ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στον Μάη του 1968 και στην επινόηση μιας καινούριας κοινωνίας υπογράφει αυτή τη σύντομη διαθήκη γύρω από τα κοµµατικά βαρίδια – γύρω από τη χρεοκοπία των κοµµάτων κι από την τυφλότητά τους. Μετά από πενήντα χρόνια στην πολιτική, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αποφάσισε να «αποσυρθεί». Και σ’ αυτό το ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι ο «Ντάνυ ο τροµερός» περιγράφει την πορεία του από τον αναρχισμό στην οικολογία συνηγορώντας υπέρ της κατάργησης των κοµµάτων και της αντικατάστασής τους από κινήματα και κοινότητες. Ο Κον-Μπεντίτ υποστηρίζει ότι τα κόµµατα και οι ιδέες τους είναι ερμητικά κλειστές δοµές που ανήκουν σ’ έναν παλιό κόσµο που βρίσκεται κιόλας πίσω µας· κι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προέλθουν ούτε από τα πρόσωπα ούτε από τους θεσµούς του παλιού κόσµου. Για µια ακόµα φορά, ο Κον-Μπεντίτ µεγεθύνει το πεδίο των δυνατοτήτων μένοντας πιστός, µε τον τρόπο του, στην «ελευθεριακή γραµµή».

Ο συγγραφέας:

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης του Μάη του 1968 και ηγετική φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόµµατος. Γεννήθηκε το 1945 στο Μοντοµπάν της νότιας Γαλλίας από πατέρα Γερµανοεβραίο και μητέρα Γαλλίδα. Σε ηλικία 18 ετών επέλεξε τη γερμανική υπηκοότητα για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία. Στην αρχή ήταν µέλος της «Αναρχικής Οµοσπονδίας», την οποία εγκατέλειψε, μαζί µε μια ομάδα συμφοιτητών του στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ, για να ενταχθεί στο «Μαύρο και Κόκκινο». Μετά από μια δεκαετία αναζητήσεων, το 1984 εντάχθηκε στους Γερμανούς Πράσινους. Το 1989 εξελέγη αντιδήμαρχος Φρανκφούρτης και το 1994 ευρωβουλευτής. Το 1999 ηγήθηκε της ευρωλίστας των Γάλλων Πρασίνων. Από το 2002 είναι πρόεδρος, μαζί µε τη Μόνικα Φρασόνι, της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον Φεβρουάριο του 2012 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πολλά δοκίμια και φυλλάδια σχετικά µε την επανάσταση, την οικολογία και την Ευρώπη.