Ένα νέο εικαστικά αφιέρωμα στην Ποίηση με τον συνοπτικό αλλά εύγλωττο τίτλο «Μυθολογία» εγκαινιάζεται στην IANOS Αίθουσα Τέχνης την Τρίτη 4 Mαρτίου.

Η έκθεση συμπληρώνει δημιουργικά το συνολικό αφιέρωμα που διοργανώνει ο IANOS στον κόσμο της Ποίησης, με παράλληλες δραστηριότητες αντίστοιχης θεματικής (βραδυές απαγγελίας και μελοποιημένης ποίησης, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, θεατρικά αναλόγια κ.ά.).

Ο εύγλωττος ως προς το περιεχόμενο και συμβολικός για τον ίδιο τον ΙΑΝΟ τίτλος επιλέχθηκε γιατί εμπερικλείει δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, οπτικές γωνίες, πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις της «προσωπικής μυθολογίας» αγαπημένων ποιητών. Η έκθεση προσδοκά σε πολυσχιδείς προσεγγίσεις με αφορμή τον επιλεγμένο ποιητή ή ποίημα του κάθε συμμετέχοντα, ενώ ζητούμενο παραμένει η δυνατότητα διείσδυσης σε διαφορετικές, πολλαπλές συνθήκες θέασης του ποιητή και του έργου που επιλέγει ο κάθε καλλιτέχνης.
Παράλληλα, υπενθυμίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε ιστορικά από τις Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ και ταυτίστηκε με το έργο και την αισθητική της Γενιάς του ’30, η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες προμετωπίδες ποιητικών συλλογών των εκδόσεων ΙΚΑΡΟΣ και ΑΓΡΑ, φιλοτεχνημένες από μερικούς από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ζωγράφους (Σπύρος Βασιλείου, Αντώνης Κεπετζής, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Νικολάου, Γιάννης Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας κ.ά.), για κάποιους από τους σημαντικότερους και ξένους ποιητές (Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Οδυσσέας Ελύτης, Κ.Π. Καβάφης, Καββαδίας, Μποντλαίρ, Ρεμπώ, Ιωάννα Τσάτσου, κ.ά.).

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Χρήστος Αλαβέρας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κοντέλλης, Τάσος Μαντζαβίνος, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Στεφανία Χαρσούλα, Νικόλας Χριστοφοράκης.

Η ανανεωμένη IANOS Αίθουσα Τέχνης έκλεισε ήδη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η οποία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, συνεχίζει να παρουσιάζει θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει («To Be- Αφιέρωμα στον Shakespeare», «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», «Αόρατος Θίασος – Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη», «Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Jacques Lacarierre» κ.ά.).

Σημαντική παράμετρο για όλους μας αποτελεί η επιθυμία να διατηρήσουμε ανοιχτό, δημιουργικό και παλλόμενο το κέντρο της Αθήνας. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον Ιανό εδώ και έναν χρόνο, επιδιώκουμε το παραπάνω με κάθε τρόπο, ενώ η ανταπόκριση των καλλιτεχνών και του κοινού και η επισκεψιμότητα των εκθέσεων, μας βοηθούν να συνεχίσουμε και αυτή την τόσο δύσκολη χρονιά.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού