Από την 1η έως και τις 8 Ιουλίου 2023 η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 89 Elefsina By Night, ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από τον μύθο της Περσεφόνης, τον επαναδιαπραγματεύεται και τον ανατρέπει, σε σύλληψη της διεθνούς φήμης πολυβραβευμένης σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ.

Έξι φωτιστικές εγκαταστάσεις που αποκαλύπτονται σταδιακά σε διαφορετικά σημεία της πόλης, μία διαδρομή που ολοκληρώνεται στις 7 και 8 Ιουλίου με την παγκόσμια πρεμιέρα της site specific περφόρμανς «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της (Persephone Reconsiders Her Fate)» από τους Sara Pearson και Patrik Widrig, καλλιτεχνικούς συνδιευθυντές του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), στον μοναδικό χώρο της ΒΛΥΧΑΣ – Νεκροταφείο Πλοίων. Μία νυχτερινή περιπλάνηση που κοντοστέκεται για να φωτίσει –άλλοτε στοχαστικά, άλλοτε ανάλαφρα– το παρελθόν, το παρόν, τον μύθο, την ιστορία της πόλης, την ιστορία του καθενός μας.

Η έμπνευση

Στην ελληνική μυθολογία η Περσεφόνη ονομάζεται και Κόρη. Η κόρη που έκλεψε ο Άδης και την έκρυψε στην αγκαλιά του για έξι μήνες. Η Ίρις είναι η θεά του πολύχρωμου ουράνιου τόξου, η αγγελιοφόρος που μετέφερε τα μηνύματα των θεών στους ανθρώπους. Οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν να δώσουν τα ονόματα των δύο αυτών θεοτήτων στο μάτι, το αισθητήριο όργανο της όρασης. Όχι τυχαία… Η κόρη του ματιού είναι αυτή που απορροφά το φως, ενώ η στρογγυλή ίριδα το ανακλά σε πολύχρωμες αποχρώσεις. Καθώς ο Άδης κρύβει την Κόρη-Περσεφόνη στην αγκαλιά του, η Ίριδα χάνει τα χρώματά της. Και όταν εκείνη ξεγλιστρήσει από τα χέρια του για να ξανανταμώσει τη μητέρα Γη, η Ίριδα φωτίζει το καλωσόρισμά της με έξι χρώματα, όσα και οι μήνες της παραμονής της στον πάνω κόσμο.

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια στην πόλη της Ελευσίνας

Έξι φωτεινά δαχτυλίδια αφήνει η Ίριδα στο διάβα της να συμβολίζουν τον γάμο της με τη ζωή, την πορεία προς την αιωνιότητα, την πληρότητα, το πάντρεμα με τον βαθύτερο εαυτό μας, τον κόσμο, τον χρόνο. Ημέρα αναγέννησης το Σάββατο 1η Ιουλίου και σταθμός έναρξης αυτής της τελετής η υψικάμινος του εργοστασίου Ίρις. Εκεί θα ανάψει το πρώτο δαχτυλίδι, το κόκκινο, το χρώμα του ζωντανού αίματος και της φωτιάς, το χρώμα των παλλόμενων αισθήσεων. Συνεχίζοντας τη διαδρομή της, στις 2 Ιουλίου ζωγραφίζει την πλατεία Μαρίας Κιουρί με πορτοκαλί, όμοιο με εκείνο της φωτιάς και της φλόγας. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου στο εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτίριο της Ελαιουργικής αφήνει το κίτρινο δαχτυλίδι της, σαν να υμνεί τον ήλιο, το φως, τη διάδοση της γνώσης και της ελπίδας. Την 4η Ιουλίου περπατάει σιωπηλή στην πλατεία Ηρώων, ντυμένη στα πράσινα, όπου θα αφήσει τέσσερα δαχτυλίδια της για να μας θυμίσει τη βλάστηση αλλά και την ωχράδα του επικείμενου θανάτου, την ένωση της ζωής με τον θάνατο. Την 5η Ιουλίου θα σταθεί στο παραλιακό μέτωπο, στην είσοδο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, μπροστά στο κυανό της δαχτυλίδι, σαν να ετοιμάζεται για το ταξίδι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα κάτω από τον ουράνιο θόλο. 6 Ιουλίου, ημέρα παύσης και προετοιμασίας για τη συνάντηση με την Κόρη. Τερματικός σταθμός της ανάδυσής της η ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων, όπου το ιώδες δαχτυλίδι θα βυθιστεί στη θάλασσα. Τα πάντα θυμίζουν τη λιπασμένη και βρεγμένη γη που αφήνει πίσω της. Τα έξι χρώματα της Ίριδας, που περήφανα συνόδεψαν την Κόρη αυτούς τους έξι μήνες στο επίγειο ταξίδι της, σιωπούν…

Χορευτική παράσταση: Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της

Η Sara Pearson και ο Patrik Widrig, καλλιτεχνικοί συνδιευθυντές του θρυλικού PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT), γνωστοί για το «προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό» έργο τους αλλά και τις site specific εγκαταστάσεις χορού σε όλο τον κόσμο, χορογράφησαν και σκηνοθέτησαν αποκλειστικά για το Μυστήριο 89 Elefsina By Night την παράσταση «Η Περσεφόνη επανακαθορίζει τη μοίρα της (Persephone Reconsiders Her Fate)», που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου.

Μέσα από τη χορευτική παράσταση, που συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό light show, η Κόρη-Περσεφόνη μάς ξανασυστήνεται για να ξετυλίξει όλες της τις όψεις πριν καταδυθεί στο βασίλειο των νεκρών πλοίων, πριν ταξιδέψει στις άμορφες θάλασσες του ασυνειδήτου και αναγεννηθεί στη μητέρα Γη, χαρίζοντάς μας τη σοφία της, τη γνώση και την αρμονία της.

Φωτιστικές εγκαταστάσεις

Ημερομηνίες & Τοποθεσίες:

Σάββατο 1 Ιουλίου | Φουγάρο ΙΡΙΣ (Αναστασίου Μιλήση και Μουρίκη)
Κυριακή 2 Ιουλίου | Πλατεία Μαρίας Κιουρί (Μαρίας Κιουρή και Ηρώων Πολυτεχνείου)
Δευτέρα 3 Ιουλίου | Παλαιά Ελαιουργική (Κανελλοπούλου 64-56)
Τρίτη 4 Ιουλίου | Πλατεία Ηρώων (Γεωργίου Παύλου και Νικολαΐδου)
Τετάρτη 5 Ιουλίου | Είσοδος Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας (Κανελλοπούλου 1)

© Arthur Fink

Συντελεστές

Σύλληψη: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός φωτιστικής εγκατάστασης: ELEFTHERIA DEKO & ASSOCIATES
Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία της περφόρμανς: Sara Pearson & Patrik Widrig – PEARSONWIDRIG DANCETHEATER

Χορευτές – περφόρμερ:

Χορευτές/Χορεύτριες του PEARSONWIDRIG DANCETHEATER: Angad Kalsi, Tzveta Kassabova, Stephanie Miracle & Connor Voss και οι μαθητευόμενοι Nneka Onyima & Ryan Smith | Φοιτητές/Φοιτήτριες του University of Maryland: Shekinah Brown, Charlene Cowan, Charlotte Macko, Layla Nordrum & Brian Wilson

Ηχητικός σχεδιασμός – Μουσική περφόρμανς: Sam Crawford
Σύνθεση ποιήματος: Shekinah Brown, Sara Pearson
Ερμηνεία ποιήματος: Shekinah Brown, Στέλλα Ρίζου
Μουσική light show: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμού video & light show: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη
Κατασκευή κοστουμιών: Μαργαρίτα Παντιώρα, Ατελιέ Τσιούνη
Βοηθός συνεργάτιδα φωτεινών εγκαταστάσεων: Βασιλική Γώγου
Βοηθοί: Αθανασία Λάζου, Αφροδίτη Νέρη
Τεχνική κάλυψη – Εγκατάσταση ήχου & φωτισμού: Kariotis Audio & Lighting
Κατασκευή – Εγκατάσταση φωτιστικών εγκαταστάσεων: LightsOn
Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ

Λίγα λόγια για την Ελευθερία Ντεκώ

Πρωτοπόρος της τέχνης του φωτισμού στην Ελλάδα, η Ελευθερία Ντεκώ έχει φωτίσει περισσότερες από 500 παραστάσεις αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 ως Διευθύντρια και Σχεδιάστρια Φωτισμών των Τελετών Έναρξης και Λήξης. Για την Τελετή Έναρξης απέσπασε το διεθνές βραβείο EMMY for Outstanding Lighting Direction, καθιστώντας την, την πρώτη Ελληνίδα με αυτή την διεθνή διάκριση. Μαζί με την ομάδα της έχει αναλάβει έργα αρχιτεκτονικού φωτισμού, δημόσια και ιδιωτικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν τιμηθεί με διεθνή βραβεία και υποψηφιότητες όπως το τριπλό βραβείο Darc Award για τον φωτισμό της Ακρόπολης και το διεθνές LIT για το καλύτερο έργο φωτισμού του 2021, το LIT για καλύτερο φωτισμό ανάδειξης του 2021 για τον Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας, κ.α. Η διδακτική της προσφορά και εμπειρία μετράει 30 χρόνια και αρχίζει από το 1990 όπου δίδαξε Stage Lighting στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης. Δίδαξε επί 15 χρόνια (2005-2019) θεατρικό φωτισμό στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την διδασκαλία του φωτισμού στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει σχεδιασμό αρχιτεκτονικού φωτισμού (2012-14) στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια για τον αρχιτεκτονικό και θεατρικό φωτισμό. Το 2019 κλήθηκε ως επίσημη ομιλήτρια από το China Institute of Stage Design, στο Πεκίνο όπου της απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο για την συμβολή της στον θεατρικό φωτισμό.

Λίγα λόγια για τους Sara Pearson & Patrik Widrig

Οι Sara Pearson και Patrik Widrig είναι καλλιτεχνικοί συνδιευθυντές του διεθνώς φημισμένου PEARSONWIDRIG DANCETHEATER (PWDT) από το 1987 και καθηγητές χορού της σχολής Θεάτρου, Χορού και Παραστατικών Σπουδών (School of Theatre, Dance and Performance Studies) του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (Maryland University) από το 2009. Παρουσιάζοντας «προκλητικά ανατρεπτικό, ελκυστικό, ειρωνικό και βαθιά συγκινητικό έργο» (The Washington Post), οι PWDT έχουν αποκτήσει οπαδούς διεθνώς για τις επί σκηνής χορογραφίες τους, τις site specific εγκαταστάσεις χορού και τα συμμετοχικά έργα (community projects) στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στη Νέα Ζηλανδία. Οι πιο πρόσφατες σημαντικές δουλειές τους περιλαμβάνουν site specific παραστάσεις σε δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO: στο Zeche Zollverein, ένα πρώην εργοστάσιο επεξεργασίας άνθρακα που μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο στο Έσεν της Γερμανίας, και στο Castillo San Cristóbal στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

Συντονισμός έργου: Καρούτη Ισαβέλλα Δήμητρα, Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή 2023 Ελευσίς

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι εικαστικές εγκαταστάσεις είναι χορηγία της Eleftheria Deko & Associates Lighting Design.

Η συμμετοχή των PEARSONWIDRIG DANCETHEATER υποστηρίζεται εν μέρει από το Mid Atlantic Arts μέσω του USArtists International, ενός προγράμματος σε συνεργασία με το National Endowment for the Arts, το ίδρυμα Andrew W. Mellon Foundation και το πρόγραμμα Trust for Mutual Understanding. Σημαντική οικονομική υποστήριξη δόθηκε από το διεθνές πρόγραμμα Creative Collaboration and Research της σχολής School of Theatre, Dance and Performance Studies του University of Maryland, από την έδρα του Madden και το Ινστιτούτο Maya Brin Institute for New Performance, καθώς και από τους Φίλους του PEARSONWIDRIG DANCETHEATER.

Διαβάστε επίσης:

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση