Τα δύο έργα προέκυψαν από την άμεση συνεργασία καταξιωμένων δημιουργών με τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, του Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, σε σύλληψη, σχεδιασμό και καλλιτεχνική επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας M2P, και της τριλογίας ΜΥΣΤΗΡΙΟ 13 Ε_ΦΥΓΑ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Πώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και οι τοπικές παραδόσεις μετουσιώνονται σε σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα τη δώσουν οι δημιουργοί των δύο έργων οι οποίες θα μιλήσουν για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν και, μαζί με τους συμμετέχοντες θα μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους.

Πιο αναλυτικά, στην εκδήλωση στο Σινέ Ελευσίς θα παρουσιαστεί το Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, ένα έργο της πρόσφατα βραβευμένης με ΕΒΓΕ δημιουργικής ομάδας των M2P (Αλίκη Κακουλίδου & Δήμητρα Βασιλάκου) που εντάχθηκε στην τελετή έναρξης της 2023 Ελευσίς με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Μία αφήγηση με στόχο την επαναφορά της γλωσσικής μνήμης, της πόλης και των ανθρώπων της μέσω της γλώσσας της οπτικής επικοινωνίας. Οι M2P συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους που απαρτίζουν τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, κατέγραψαν τα βιώματα, τις μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, την τέχνη και τα σύμβολά τους, όπως αυτά εμφανίζονται σε κεντήματα και άλλα παραδοσιακά τεχνουργήματα, και τους έδωσαν νέα ζωή. Ένωσαν εικόνες, μοτίβα της τοπικής παράδοσης, με αφηγήσεις δημιουργώντας μία νέα οπτική γλώσσα που προκαλεί τον θεατή να διαβάσει ξανά, να συνδεθεί με τον τόπο και τον χρόνο. Οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα 10 νέα μοτίβα που δημιουργήθηκαν καθώς και την έκδοση που καταγράφει το σύνολο του έργου.

Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ I Credit: Ελίνα Γιουνανλή

Στη συνέχεια, η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου θα μιλήσει για το Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ, τις τρεις παραστάσεις (Ε_ΦΥΓΑ, Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία & Ε_ΦΥΓΑ Πόντος) που παρουσιάστηκαν από το 2018 έως το 2024, στο δημόσιο χώρο της Ελευσίνας και γνώρισαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Στο Σινέ Ελευσίς, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκδοση Ε_ΦΥΓΑ, ένα έντυπο χρονικό όχι μόνο της ομώνυμης τριλογίας αλλά και της πολυετούς επιτόπιας έρευνας και της μεθοδολογίας της σκηνοθέτιδας και της ομάδας της. Η έκδοση αποτυπώνει τα έργα ως μια ξεχωριστή παρακαταθήκη της 2023 Ελευσίς, αναλύοντας μέσα από κείμενα και πλούσιο οπτικό υλικό μια μοναδική περίπτωση μακροχρόνιου καλλιτεχνικού έργου με την ενεργή εμπλοκή της κοινότητας. Tην έκδοση επιμελήθηκε η Ιωάννα Βαλσαμίδου, με σύμβουλο έκδοσης τη Μαρία Κουκιάδη, σε σχεδιασμό του Ιωάννη Μαρκάκη και καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου σε συνεργασία με τη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Στην εκδήλωση, μαζί με τη σκηνοθέτιδα, την εμπειρία τους από το έργο θα μοιραστούν και οι συμμετέχοντες στις παραστάσεις, Ομάδα Station Athens (Ε_ΦΥΓΑ), Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας (Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία) και Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας “Νέα Τραπεζούντα” (Ε_ΦΥΓΑ Πόντος), αλλά και οι συμμετέχοντες με κείμενα στον τόμο.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης