«Οι άνθρωποι πάντα ταξιδεύουν. Όμως συχνά δεν επαναπατρίζονται. Xάνονται, ξεχνιόνται. Μένουν φωτογραφίες – βλέμματα που μας κοιτούν κατάματα. Ακουμπούν στη μνήμη μας…

Χτίζω τα καράβια μου με παλιά μα και νέα υλικά.
Οργανώνω ασκήσεις επί χάρτου.
Πότε περιγράφω και πότε υπαινίσσομαι.
Προσβλέπω στις εικόνες που πέρασαν από μπροστά μου να μου ανοίξουν την καρδιά τους.
Να μου δείξουν το δρόμο…»

Γιάννης Αδαμάκης

Ο Γιάννης Αδαμάκης είναι φτιαγμένος από εκείνο το υλικό του δωρητή με την πεποίθηση του κοινού αγαθού των ονείρων του. Και νομίζω κάπως έτσι στην αντίληψή του για τον κόσμο, που είναι η ζωγραφική, ανοίγει όλες τις «καταπακτές του νου του» πρόσφορα στον «άλλο».

Οι πίνακες του Αδαμάκη, και ειδικά αυτοί που φιλοξενούνται στην έκθεση, είναι αποσπάσματα από το ισόβιο κιβώτιο της τέχνης του. Ό,τι επιθυμεί να τον συντροφεύει στη διάρκεια των μερόνυχτων της δουλειάς του, σαν πιστός ακτήμονας, το ενσαρκώνει με τα υλικά του στην επιφάνεια μεταφοράς των τοίχων του εργαστηρίου του που είναι ο πλαισιωμένος καμβάς των έργων του. Στιγμιότυπα βιωμάτων, αναμνήσεων και οραμάτων συντάσσονται μεταξύ τους μέσα στην εικόνα του «πορτρέτου» αυτών των φορτηγών πλοίων. Αλλού δεν είναι εμφανή αλλά αναπόδραστα «συνυπάρχουν».

Αλέξης Βερούκας

Παιδί ναυτικής οικογένειας ο Γιάννης Αδαμάκης καταθέτει στο έργο του τις προσωπικές του ευαισθησίες μετουσιωμένες με το χρωστήρα του σε πλοία φορτηγά, ευαισθησίες που πηγάζουν μέσα από αλλεπάλληλες βιωματικές συνθήκες, αναμνήσεις παιδικές, θαλασσινές, γεμάτες συγκινησιακή φόρτιση άλλοτε χαράς για τον ερχομό των ναυτικών της οικογένειας, άλλοτε λύπης για το μπάρκο του ναυτικού πατέρα, άλλοτε διαλογισμού αέναου, παράλληλου με την πορεία του πλοίου που ζωγραφίζει… Πλοίου πλαισιωμένου κατά τον πλου του με τις γνωστές μικρές εμβόλιμες εικόνες του Αδαμάκη, κάτι σαν παλιές φωτογραφίες, ή κάρτες με ευχές, με επιθυμίες ή και προσδοκίες, παραστάσεις όλες σκηνοθετημένες θαρρείς με μια σκηνοθεσία τυχαία τάχα και αφηρημένη, ενδεικτική ωστόσο μιας πετυχημένης καλλιτεχνικής διαδρομής πολλών ετών για τον εξαίρετο καλλιτέχνη δημιουργό!.

Τα πλοία του Γιάννη Αδαμάκη «θα δέσουν» στο λιμάνι της Ύδρας και στο Ιστορικό μας Αρχείο-Μουσείο, για όλο τον μήνα Ιούλιο…!!

Ντίνα Αδαμοπούλου

Οργάνωση: Ντίνα Αδαμοπούλου
Επιμέλεια: Αλέξης Βερούκας


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιάννης Αδαμάκης, Αυγή, 2014, 30Χ50 εκ, ακρυλικά σε μουσαμά

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου με τους «Ευγενείς Αλήτες» το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 στις 9 το βράδυ στην ταράτσα του ΙΑΜ Ύδρας.