Δύο γαλλικές ταινίες, το “Albatros” του Ξαβιέ Μποβουά και η “Petite Maman” της Σελίν Σιαμά, περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό τμήμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου (Μπερλινάλε) 2021 που παρουσίαζει έργα τα οποία γυρίστηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος στη διάρκεια της πανδημίας όπου “ο φόβος είναι πανταχού παρών”, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Στη νέα της ταινία η Σελίν Σιαμά, που είχε κερδίσει το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Καννών το 2019 για το “Portrait de la jeune fille en feu” (ελλ.τίτλος: “Πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας που φλέγεται”), στρέφει τον φακό της αυτή τη φορά στην παιδική ηλικία.

Η νέα ταινία του Ξαβιέ Μποβουά “Albatros” αφηγείται από την πλευρά της την ιστορία του διοικητή μιας ταξιαρχίας η ζωή του οποίου ανατρέπεται αφού σκότωσε έναν άνδρα τον οποίο θέλησε να εμποδίσει από την αυτοκτονία.

Ανάμεσα στις άλλες ταινίες που έχουν επιλεγεί το “Ich bin dein Mensch” της Γερμανίδας Μαρία Σράντερ, που είχε λάβει την περασμένη χρονιά βραβείο Emmy για την επιτυχημένη σειρά στο Netflix, “Unorthodox”. Η νέα της ταινία είναι μια ρομαντική κωμωδία για μια γυναίκα την οποία ερμηνεύει η Σάντρα Χούλερ (“Toni Erdmann”) στην αναζήτηση του ιδανικού άνδρα.

Ο Γερμανός ηθοποιός Ντάνιελ Μπρουλ, η ‘αποκάλυψη” της γλυκόπικρης κωμωδίας “Good Bye, Lenin!” που έγινε διεθνής σταρ, διαγωνίζεται επίσης για τη Χρυσή Άρκτο με την πρώτη ταινία του ως σκηνοθέτη “Nebenan” , που διαπραγματεύεται την αναβάθμιση (gentrification) του Βερολίνου.

Ο Ρουμάνος Ράντου Τζουντ που βραβεύτηκε στο Βερολίνο το 2015 για το “Aferim”, επιστρέφει στο διαγωνιστικό τμήμα με το “Bad Luck Banging or Looney Porn” για μία δασκάλα που εμφανίζεται σε κασέτα σεξουαλικού περιεχομένου η οποία διαδίδεται στο διαδίκτυο επηρεάζοντας εις βάθος τη ζωή της,

Οι παραγωγές, δώδεκα από τις οποίες είναι οι πρώτες ταινίες των σκηνοθετών τους, γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στη διάρκεια της πανδημίας, υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κάρλο Σατριάν.

“Μπορεί ορισμένοι μόνο να δείχνουν απευθείας τον νέο κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, όλοι όμως φέρουν κάτω από την επιφάνεια την αβεβαιότητα των καιρών όπου ζούμε”, δήλωσε σε μια διαδικτυακή παρουσίαση. “Ένα αίσθημα φόβου είναι πανταχού παρόν”, πρόσθεσε.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από έξι προηγούμενους νικητές της Χρυσής Άρκτου, φέτος κατ΄εξαίρεση δεν θα έχει πρόεδρο. Η διοργάνωση του 2020 είχε καταφέρει να διεξαχθεί κανονικά τον Φεβρουάριο ενώ η πανδημία της COVID-19 στην Ευρώπη βρισκόταν στις αρχές της.

Η 71η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, από την 1η έως την 5η Μαρτίου με τη διαδικτυακή προβολή των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος και την απονομή των βραβείων, μεταξύ των οποίων η Χρυσή Άρκτος, και με προβολές που θα είναι ανοικτές στο κοινό από τις 9 έως τις 20 Ιουνίου, θεωρητικά σε υπαίθριες αίθουσες.

Η Μπερλινάλε, που ιδρύθηκε το 1951, είναι μαζί με τις Κάννες και τη Μόστρα της Βενετίας ένα από τα τρία κυριότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ