Αν παρομοιάζαμε με κάτι τη Σπείρα-Σπείρα και το δημιουργό της, Σταμάτη Κραουνάκη, που από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές στο ελληνικό κοινό, αυτό θα ήταν οι μεσαιωνικοί τροβαδούροι και καλλιτέχνες του δρόμου, ακριβώς όπως έχουν αποτυπωθεί σε σκίτσα εποχής και πίνακες λαϊκής ζωγραφικής. Μία ομάδα που περιφέρεται, χορεύει, τραγουδά, σατιρίζει και σκορπά στον κόσμο το γέλιο, την ανακούφιση και τη χαρά.

Από την σύνθεση της Σπείρας έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια πολλοί καλλιτέχνες για μικρά ή μεγάλα διαστήματα και έχουν δώσει παραστάσεις επιθεωρησιακής υφής, πάντοτε στον παλμό της εποχής που διανύουμε.

Το «Μπεεε» έχει ένα σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όπως θα μπορούσε να προδώσει και ο τίτλος του. Στον απόηχο της περσινής τεράστιας επιτυχίας «Όταν έχω εσένα», στήνεται ακόμα ένα έργο με σατιρικές νησίδες πρόζας ανάμεσα στα αγαπημένα τραγούδια του σημαντικού δημιουργού, μα και άλλων όπως ο μαέστρος Άρης Βλάχος. Τα κείμενα που επιμελείται ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με τους Δημήτρη Μανιάτη και Φώτη Μιχαλόπουλο, περιγράφουν την κοινωνική και κυρίως πολιτική επικαιρότητα, φτιάχνοντας τύπους άλλοτε οικείους κι άλλοτε ανορθόδοξους. Η δομή ισορροπεί μεταξύ του μουσικού κομματιού και της πρόζας, αφού δεν διαχωρίζονται σε πρώτο και δεύτερο μέρος, παρά κυλούν εναλλάξ μέχρι το τέλος και παραπέμπει στο είδος «βοντβίλ», δημοφιλές λαϊκό θέατρο της Αμερικής του 19ου αιώνα, καθώς μουσικά μέρη διανθίζονται με θεατρικά δρώμενα. Οι καταστάσεις που περιγράφονται είναι επικοινωνιακές και γλαφυρές, χρησιμοποιώντας διάσημες ατάκες των social media, αλλά και πιο ιδιαίτερες με άλλους κώδικες, όπως πχ. ένας άνθρωπος που ζει πίσω από ένα τραπεζικό μηχάνημα ανάληψης. Τα τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής ποικίλλουν. Εκτός από κάποια διαχρονικά και πασίγνωστα, υπάρχουν πολλά από την τελευταία δισκογραφική δουλειά «Η λειτουργία των πόλεων», καθώς και μερικά λιγότερο γνωστά, μα εξίσου σπουδαία, που προσφέρονται για ανακάλυψη.

Οι μουσικές του Κραουνάκη, έχουν ούτως ή άλλως μία έντονη θεατρικότητα, που δένει με αυτό το είδος που υπηρετεί η Σπείρα. Κάποιος θα πει ότι όλα τα τραγούδια είναι θεατρικά κατά βάθος, αφού περιγράφουν ποικιλοτρόπως διάφορες καταστάσεις. Όμως η ιδιαιτερότητα των δικών του συνθέσεων είναι που τον έχουν καταστήσει έναν πραγματικά εναλλακτικό δημιουργό, σε μία εποχή που οι χαρακτηρισμοί δίνονται με ευκολίες.

Βεβαίως ευτυχεί να έχει κοντά του, μία ομάδα από ταλαντούχα παιδιά, που με το ταπεραμέντο τους, κουμπώνουν στις ιδέες του, που κατά καιρούς παίρνουν σάρκα και οστά. Αναστασία Έδεν, Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Τζέρομ Καλούτα, Κώστας Μπουγιώτης, Χρήστος Μουστάκας, Αθηνά Αφαλίδου, Μαρία Κοσκινά και Γιώργος Στιβανάκης, είναι η τωρινή σύσταση της Σπείρας. Ο Κραουνάκης έχει ξεχωρίσει την ιδιαίτερη παρουσία της Έδεν από το σύνολο, δίνοντάς της την ευκαιρία να ερμηνεύσει και να λάμψει περισσότερο στο μουσικό μέρος, ενώ έχει μοιράσει ισότοπα τα κείμενα της πρόζας στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Θυμηθείτε αυτά τα ονόματα. Ίσως στο μέλλον απασχολήσουν το ενδιαφέρον μας δισκογραφικά με όμορφο και καίριο τρόπο.

Να σημειωθεί ωστόσο και η καίρια συμβολή του μουσικού Άρη Βλάχου, ως προς την παρουσία του στην ορχήστρα, μα και ως προς την σύνθεση.

 Νέοι και παλαιότεροι, εξίσου δραστήριοι καλλιτέχνες με άποψη και ισχυρή παρουσία, που μας επιφυλάσσουν άμεσα, ακόμα πιο ουσιώδη εγχειρήματα και μεγαλύτερες εκπλήξεις.

* Η Σπείρα- Σπέιρα κατοικοεδρεύει και φέτος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εκάστην Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, και φωνάζει «ΜΠΕΕΕ»! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ