Οι δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και των μουσικών Γιώργου Κοντογιάννη (λύρα) και Δημήτρη Βαρελόπουλου (λαούτο) παρουσιάζουν στο Holy Wood Stage από τις 11 Φεβρουαρίου 2015 μία σειρά πρωτότυπων παραστάσεων κρητικών χορών που κάθε φορά ενώνονται, δημιουργούν και συμπράττουν με δημοφιλείς μουσικούς. Με αυτόν τον τρόπο μάς υπενθυμίζουν ότι η μουσική είναι μία «παγκόσμια γλώσσα της ανθρωπότητας» όπως την είχε αποκαλέσει μία μεγάλη μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας ο Henry Wadsworth Longfellow.

Τα αδέρφια Μεγαλακάκη, που υπηρετούν την κρητική χορευτική παράδοση με συνέπεια και ψυχή τα τελευταία 17 χρόνια, καλούν επί σκηνής: τον σπουδαίο νέο  λυράρη του Πόντου Ηλία Υφαντίδη , την ταλαντούχα τραγουδίστρια και δεξιοτέχνη στο σαντούρι Αρετή Κετιμέ, τον βιρτουόζο κιθαρίστα του flamenco Χρίστο Τζιφάκη, τον δεξιοτέχνη βιολάτορα Θεολόγο Μιχελή, την εκπληκτική ερμηνεύτρια Μαρία Αναματερού. Για τέσσερις βραδιές  μάς υπόσχονται γλέντια με έντονες χορευτικές και μουσικές στιγμές γεμάτες πάθος και  δυναμισμό. Ένας μουσικός παράπλους με κρητικούς χορούς, χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς και μουσικές από την Κρήτη, το Αιγαίο, τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Ισπανία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές – χοροδιδάσκαλοι που έχουν αφιερώσει την επαγγελματική τους καριέρα στη διάσωση και διάδοση των χορών της Κρήτης. Είναι δύο κρητικόπουλα, αδέρφια, που έβαλαν σχεδόν αθόρυβα το στίγμα τους σε ό,τι περήφανο και όμορφο ανέδειξε την Κρήτη τα τελευταία χρόνια. Σφράγισαν την παρουσία της στην Ολυμπιάδα του 2004, έδωσαν ρυθμό και χορό στο «Νησί» της Χίσλοπ και την τηλεοπτική του μεταφορά. Μάς θύμισαν πως ο Κρητικός δεν ήταν μόνο λύρα και τραγούδι αλλά εκφράζει μέσα στους αιώνες τη χαρά ή τη θλίψη του και μέσα από το χορό του. Οι Μεγαλακάκηδες όταν χορεύουν έχουν μαζί τους την ψυχή της Κρήτης. Τα χέρια τους ανοίγουν σαν αγκαλιά και τα πόδια τους δεν ακουμπούν στα γήινα. Αν δεν τους έχετε δει να χορεύουν, χάνετε μάλλον μία από τις στιγμές που αγγίζουν την ευαίσθητη κρητική χορδή. Τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφουν γνωστούς και «ξεχασμένους» κρητικούς χορού,  ενώ προσπαθούν να κρατήσουν «ζωντανή» την παράδοση της Κρήτης μαθαίνοντας σε όλη την Ελλάδα τον πραγματικό πολιτισμό του νησιού.

11/2 Αρετή Κετιμέ

18/2 Χρίστος Τζιφάκης

25/2 Μαρία Αναματερού – Θεολόγος Μιχελής

4/3 Ηλίας Υφαντίδης