Το Τρίο Opus I, με βιολιστή τον εξάρχοντα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Δημήτρη Σέμση, και τις καταξιωμένες μουσικούς Δήμητρα Μαντζουράτου και Γεωργία Κύπρου στο πιάνο και το βιολοντσέλο αντίστοιχα, λίγο πριν την εκπνοή του 2021, αναλαμβάνει να κλείσει τον κύκλο των συναυλιών μουσικής δωματίου για αυτό το έτος. Το δραστήριο Τρίο εμφανίζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για όλα τα γούστα. Η αρχή γίνεται με το σπάνιο Τρίο αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα του Γάλλου Φελισιάν Νταβίντ, που η γραφή του μπορεί επάξια να ανταγωνιστεί άλλα περισσότερα γνωστά έργα του είδους. Από το πρόγραμμα, δεν θα μπορούσε να λείπει το γνωστό και άκρως αγαπητό Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 32 του Αντόν Αρένσκυ. Τέλος, το 7/3 for Christmas του Δημήτρη Συκιά, έργο γραμμένο ειδικά για το Τρίο κλείνει τη συναυλία με την αρμόζουσα εορταστική διάθεση.

Το σχόλιο του Δημήτρη Σέμση

Στο πρόγραμμά μας συμπεριλάβαμε ένα αριστούργημα του είδους που δεν πρέπει να λείπει από το ρεπερτόριο κανενός τρίο και που είναι πάντα εξαιρετικά αγαπητό. Το Τρίο του Αντόν Αρένσκυ.
Αυτό πλαισιώνεται με ένα άγνωστο τρίο που θεωρούμε πως εντελώς άδικα δεν παίζεται συχνά. Το Τρίο του Φελισιέν Νταβίντ. Πρόκειται για έναν Γάλλο ρομαντικό που επισκιάστηκε, όχι άδικα βέβαια, από τους σπουδαίους συνθέτες όπως ο Μέντελσον. Η αδικία είναι πως ενώ το Τρίο του σε μι ύφεση είναι πολύ καλά γραμμένο και ανταγωνιστικό με άλλα του είδους, τα υπόλοιπα έργα του δεν είναι αντίστοιχου επιπέδου.

Στην πορεία μας έχουμε κάνει πρώτες εκτελέσεις τέτοιων έργων με πιο πρόσφατο το Τρίο του Άρθουρ Φουτ, op.5 που παίξαμε στις 11 Νοεμβρίου φέτος, το τρίο αρ. 1 του Γιόχαν Νέπομουκ Χούμελ που παίξαμε φέτος τον Αύγουστο στο φεστιβάλ Πορτοχελίου και άλλα.

Τέλος, μία χριστουγεννιάτικη πινελιά δίνεται με το έργο του Δημήτρη Συκιά που το έγραψε το 2000 για το τρίο μας. Είναι μία διασκευή 7 χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, πολύ γνωστών, εκφρασμένων με τη δική του γλώσσα και ιδίωμα.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΦΕΛΙΣΙΑΝ ΝΤΑΒΙΝΤ (1810-1876)
Τρίο αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα

ΑΝΤΟΝ ΑΡΕΝΣΚΥ (1861 – 1906)
Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 32

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΚΙΑΣ (γεν. 1962)
7/3 for Christmas

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Τρίο Opus I

Δημήτρης Σέμσης, βιολί
Γεωργία Κύπρου, βιολοντσέλο
Δήμητρα Μαντζουράτου, πιάνο