Λίγο πριν από το τέλος της μεγάλης επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ολοκληρώνουν το τιμητικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με μία συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια και τις μουσικές της Μικράς Ασίας.

Δέκα νέοι και καταξιωμένοι στο είδος τους μουσικοί αναδημιουργούν 14 μικρασιατικά τραγούδια, μέσα από ένα μουσικό οδοιπορικό που τιμά και αγκαλιάζει την παράδοση. Η δομή της συναυλίας ακολουθεί εκείνη της Έκθεσης, περνώντας από την εποχή της λάμψης, στον ξεριζωμό και από εκεί στην εγκατάσταση στη νέα πατρίδα. Αντλώντας έμπνευση από διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της εποχής όπως δημοτικά τραγούδια, εκκλησιαστική μουσική, οπερέτες, ναπολιτάνικες καντσονέτες, γαλλικά chansons, ισπανικά τραγούδια και τουρκικές, αρμένικες και αθηναϊκές μελωδίες, θα παρουσιάσουν ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο που αντανακλά την ποικιλομορφία και τον κοσμοπολιτισμό που χαρακτηρίζει τη Μικρά Ασία.

Δίνοντας ελευθερία στις ενορχηστρώσεις και τις ερμηνείες να μετεξελιχθούν και να αναπνεύσουν, αναδεικνύεται η μουσική παράδοση σαν πηγή μνήμης, έμπνευσης και δημιουργίας.

Συντελεστές

Βασίλης Κώστας, λαούτο
Πάνος Αϊβαζίδης, κανονάκι
Γιάννης Παπαδόπουλος, πιάνο
Πέτρος Κλαμπάνης, κοντραμπάσο
Σοφία Ευκλείδου, τσέλο
Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά
Ελένη Αράπογλου, φωνή
Αλκμήνη Μπασακάρου, φωνή
Μαρία Παπαγεωργίου, φωνή
Κατερίνα Πολέμη, φωνή

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Ελένη Αράπογλου
Ενορχηστρώσεις – Βασίλης Κώστας, Ελένη Αράπογλου
Φωτισμός – Σιδέρης Νανούδης
Ηχοληψία – Νίκος Κόλλιας

Διάρκεια: 90′

Photo Credit: Eleni Arapoglou

Διαβάστε επίσης: 

«Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία»: Επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη