Με τον ίδιο τρόπο που μια ελληνική λέξη εισχωρεί στο λεξιλόγιο μιας ξένης γλώσσας, επιστρέφει μετά από δεκαετίες τροποποιημένη και επαναχρησιμοποιείται σαν «ξένη» πλέον λέξη με την ίδια ή παρόμοια σημασία, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει πολλές φορές και με τις μελωδίες.

Σε αυτές τις μελωδίες, και συγκεκριμένα σε 4 από τα 114 παραδοσιακά τραγούδια της Χίου που κατέγραψε ο Γάλλος περιηγητής Hubert Pernot, γυρνώντας τα χωριά της Χίου τα καλοκαίρια του 1898 και 1899, είναι αφιερωμένη η χειμερινή περίοδος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, που θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 25 Νοεμβρίου. Δημοτικά τραγούδια της Χίου, καταγεγραμμένα από έναν ξένο περιηγητή, αφού έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, επιστρέφουν έπειτα από μεταγραφές σαν «ξένη» μουσική, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα διεξαχθούν υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων μουσικών με εμπειρία σε ανάλογες δράσεις, και θα παρακολουθήσουν από κοινού παιδιά από τη Χίο αλλά και προσφυγόπουλα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν masterclasses  ειδικά σχεδιασμένα για τους μικρούς μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χίου και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, αλλά και συναυλίες με τη συμμετοχή μουσικών διεθνούς φήμης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του 1ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, έτυχε θερμής υποδοχής σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, και ολοκληρώνει τον κύκλο του για φέτος, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό για το 2018. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφουν η βιολονίστα Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, που είναι και οι εμπνευστές και διοργανωτές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Αίθουσα Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, Μουσείο Μαστίχας Χίου

Διακεκριμένοι μουσικοί που έχουν εμπειρία στον σχεδιασμό και τη διδασκαλία  μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις οποίες θα παρακολουθήσουν ομάδες με παιδιά από τη Χίο και προσφυγόπουλα.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Demetrios Karamintzas, Leila Weber 

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου

Ώρα 10:00-13:00, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί

Εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Λευτέρης Βενιάδης συνθέτης / Sebastian Pecznik, κιθάρα

Ώρα 18:00-21:00, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Masterclass κιθάρας από τον Αργεντίνο κιθαρίστα και συνθέτη Sebastian Pecznik

Το masterclass είναι ανοιχτό για μαθητές κιθάρας όλων των ηλικιών και επιπέδου οι οποίοι θα χωριστούν σε ομάδες α) αρχαρίων, β) προχωρημένων και γ) όσων θέλουν να παρακολουθήσουν μια εισαγωγή στις τεχνικές του τάνγκο. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέσω αποστολής email στο info@chios-music-festival. gr ενώ στη τρίτη κατηγορία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και άλλα μουσικά όργανα ή ολόκληρες μπάντες και συγκροτήματα.

*Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης masterclasses για τους μικρούς μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χίου και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου.

Πρόγραμμα συναυλιών

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Ώρα 20:30: «Μεταμορφώσεις…και άλλες μουσικές ιστορίες»

Σολίστ διεθνούς φήμης από την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αμερική, συναντιούνται στη σκηνή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου με αφορμή το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, όπου θα συμπράξουν σε έργα Bach, Britten, Mozart, Beethoven, Messiaen, Xenaki και Κωνσταντινίδη.

Συμπράττουν: Demetrios Karamintzas, όμποε / Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Συμμετέχει η ηθοποιός Αυγουστίνα Λυκουρίνα

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Ώρα 21:00: «Landscape in movement»

Τον έχουν χαρακτηρίσει «ένα πραγματικό διαμάντι της μουσικής». Παίζει κιθάρα ακροβατώντας ανάμεσα στο τάνγκο, τη τζαζ και τη κλασική μουσική. Θεωρείται ιδιοφυία στις μεταγραφές, ενώ παράλληλα έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, για την οποία βραβεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές φεστιβάλ Berlin Brandenburg Landes Film Festival. Ο Αργεντίνος κιθαρίστας Sebastian Pecznik, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως καλεσμένος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, σε ένα πρόγραμμα με έργα Astor Piazzolla και Sebastian Pecznik διασκευασμένα για κιθάρα, όμποε και βιολί.

Συμπράττουν: Demetrios Karamintzas, όμποε / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

Ώρα 21:00: Η Underground Youth Orchestra σε έργα Antonio Vivaldi, Dmitri Shostakovich, Leonard Bernstein, Nicola Piovani κ.ά.

Η Underground Υouth Orchestra  ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων.

Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-24 ετών, και συμπληρώνεται από τέσσερις επαγγελματίες μουσικούς, τους Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, Antonela Cefa, και Όσβαλντ Αμιράλη, που είναι και υπεύθυνοι για την οργάνωση και μελέτη της ορχήστρας. Ο Κώστας Ηλιάδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Ορχήστρας.  Μέχρι τώρα η UYO έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό.

Συνεργάζεται τακτικά με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες που έχει δώσει η Ορχήστρα.

Διδασκαλία & διεύθυνση: Κώστας Ηλιάδης

Με την Underground Υouth Orchestra θα συμπράξει η ορχήστρα του μουσικού σχολείου Χίου υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Φώτη Πέζου και οι Demetrios Karamintzas, όμποε / Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων)