Μια πληθώρα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών θα συμπράξει σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλο το νησί, παρουσιάζοντας συναυλίες, σύγχρονο μουσικό θέατρο, έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πίσω από τη διοργάνωση αυτή, που αντίστοιχή της δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο νησί, βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών, νέων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία.

Η βιολονίστα Όλγα HoldorffΜυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, καλλιεργούσαν στο μυαλό τους εδώ και μια δεκαετία περίπου, την ιδέα ενός φεστιβάλ που θα ντύσει μουσικά τη «Μυροβόλο» των παιδικών τους αναμνήσεων, με τα διάσημα σε όλο τον κόσμο Μαστιχοχώρια, τους λαβυρινθώδεις μεσαιωνικούς οικισμούς, τους ατμοσφαιρικούς ναούς, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τις γραφικές πλατείες, τους ευωδιαστούς κάμπους με τα εσπεριδοειδή και τις μοναδικές εναλλαγές του χιώτικου τοπίου.

Η ιδέα αυτή, με το πέρασμα των χρόνων ωρίμασε, και ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να παίρνει μορφή μέσα από μεμονωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές, σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού.

Η μεγάλη ανταπόκριση, ο ενθουσιασμός και το έμπρακτο ενδιαφέρον του κόσμου που συμμετείχε, αγκάλιασε και στήριξε με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις αυτές, έδωσαν σταδιακά την ώθηση για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης διοργάνωσης. Κάπως έτσι, προέκυψε το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, ένα διεθνές φεστιβάλ, που έρχεται καθόλου τυχαία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, σαν ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης, αλλά και μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και μη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο περιόδους, τη θερινή (Αύγουστος) και τη χειμερινή (Νοέμβριος), με τη δεύτερη να δίνει έμφαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μαθητές.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Δευτέρα 31.07

Εκπαιδευτική δράση για παιδιά

«Γνωριμία με τον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής»

Ώρα 19:00 – 20:00

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας

Andreas Knapp, «EL Sistema», «MIAGI» & Co

Ώρα 20:30

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Χώρα Χίου

Τρίτη 1.08

«Summer night Variations»

Συναυλία Μουσικής δωματίου με κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Όλγα Holdorff-Μυριαγκού

Συμπράττουν: Demetrios Karamintzas, όμποε / Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Wolfgang Bender, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Ώρα 21:00

Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου, Χώρα Χίου

Τετάρτη 2.08

Jazz συναυλία με τον Πέτρο Κλαμπάνη

Συμμετέχουν: Demetrios Karamintzas, όμποε / Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Wolfgang Bender, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Ώρα 21:00

Αμφιθέατρο «Αδαμάντιος Λεμός», Καρδάμυλα

Κυριακή 6 & Δευτέρα 7.08

«Στο τραπέζι»

Μουσικό θέατρο του Λευτέρη Βενιάδη

Κείμενα: Ποιήματα Γεώργιου Σουρή, αναρτήσεις από το Facebook του Μάρκου Ξύδα, κ.ά.

Συμμετέχουν:

Μουσικοί: Demetrios Karamintzas, όμποε / Olga Holdorff-Μυριαγκού, βιολί / Leila Weber, βιόλα / Martin Smith, βιολοντσέλο

Σοπράνο: Στελίνα Αποστολοπούλου

Νεανική Χορωδία «Ταξιδευτές Χίου» και ομάδα μουσικών από το Μουσικό Σχολείο Χίου

Διεύθυνση Χορωδίας: Κατερίνα Τσίτσα

Ηθοποιοί: Σπύρος Μαρκόπουλος, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη

Σκηνικά: Βάσια Χριστοπούλου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Τεχνικός εξοπλισμός: Παντελής Λύκος

Σκηνοθεσία: Σοφία Σιμιτζή, Λευτέρης Βενιάδης

Ώρα 21:19 (ώρα προσέλευσης 20:30 – 21:10)

Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, του Δήμου Χίου, του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», του mastihashop και της Blue Star και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ευχαριστούμε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για την προετοιμασία και υλοποίηση της παράστασης μουσικού θεάτρου «Στο τραπέζι», που θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.