Το Strange έρχεται να δημιουργήσει μια υβριδική πλατφόρμα ανάδειξης και υποστήριξης νέων ταλέντων, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Stegi. Radio.

Ξεχάστε το «Μουσικόραμα», το «Θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος» και το «Ρουκ Ζουκ». Το μουσικό show Strange δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή, αλλά έχει παρουσιάστρια. Δεν έχει παίκτες, αλλά έχει μουσικούς. Δεν έχει διασημότητες, αλλά έχει την Gen Z εντός και εκτός σκηνής. Τέσσερις νέοι επιμελητές επιλέγουν για τέσσερις βραδιές ήχους που αντανακλούν το μέλλον της εγχώριας μουσικής σκηνής στο -1 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Stegi.Radio. Αντλώντας έμπνευση από τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική και τον πειραματισμό έως το hip-hop, ο Βασίλης Παξινός στις 22.12, η KOKETAMC στις 23.12, η Saber Rider στις 29.12 και ο Whystine στις 30.12 προσκαλούν καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής να παρουσιάσουν ένα ανατρεπτικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες που ξεπερνούν τα δημιουργικά όρια και ένα κοινό πρόθυμο να αναζητήσει τα νέα ταλέντα της πόλης, το Strange είναι εδώ για να φιλοξενήσει και να αναδείξει τον επόμενο νέο ήχο της πόλης. Το Strange παρουσιάζει η EvelinaEgw.

Οι επιμελητές του Stegi.Radio αναφέρουν: «Το Strange είναι μια νέα πλατφόρμα που έχει στόχο να φέρει κοντά νέους επιμελητές, παραγωγούς και καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής. Κινητήρια δύναμή της είναι η ανάγκη να αφουγκραστούμε και να εξερευνήσουμε τον παλμό της πόλης, δίνοντας χώρο σε νεαρούς καλλιτέχνες να συναντηθούν, να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να καλλιεργήσουν τα ξεχωριστά τους ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Σκοπός της είναι η ανάδειξη νέων προσώπων μέσα από αυτή την καλλιτεχνική κοινότητα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου η έμπνευσή τους θα ανθίσει, έχοντας πάντοτε στη διάθεσή τους την υποστήριξη, την καθοδήγηση και το πλούσιο απόθεμα εργαλείων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τα events της πλατφόρμας Strange έχουν υβριδικό χαρακτήρα: επικεντρώνονται στη live μουσική, αλλά ταυτόχρονα δανείζονται στοιχεία από το format της τηλεοπτικής εκπομπής και του talk show, με επιρροές από τις αντίστοιχες εκπομπές του MTV και των “Top of the Pops” της δεκαετίας του 1990, καθώς και αισθητικές επιρροές από την ελληνική trash TV. Μεταχειρίζονται τις έννοιες του αλλόκοτου και του ανοίκειου, δημιουργώντας κάθε φορά ένα ξεχωριστό και απρόοπτο αισθητικό σύμπαν, όπου το high concept συναντιέται με το trash, το απόκοσμο με το χιουμοριστικό, διαφορετικά και φαινομενικά αντιθετικά genres συναντιούνται, “κοντράρονται” και συνδυάζονται, παρασύροντας το κοινό σε μια αλλόκοτη και, ταυτόχρονα, σαγηνευτική εμπειρία».

Η πρώτη ημέρα του Strange, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, σε επιμέλεια Βασίλη Παξινού, είναι γεμάτη με ανατρεπτικές φωνές, ήχους και στίχους, που συνθέτουν το μέλλον της πειραματικής χιπ-χοπ από τους OH6, Babyj, FLB, Kimi, V aka Vayne. H «παράξενη» μουσική εμπειρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τη δεύτερη ημέρα του Strange, Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, σε επιμέλεια της KOKETAMC, με ψυχεδελική noise από ανερχόμενους Έλληνες παραγωγούς: Krats, Tanjie Kay, FlökosH, Cobra Spiritual. Η τρίτη μέρα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, μας επιφυλάσσει μια οπτικοακουστική εμπειρία με επίκεντρο τον αυτοσχεδιασμό και τις απροσδόκητες πρώτες ύλες. Η παραγωγός, συνθέτρια, ερμηνεύτρια και DJ Saber Rider επιμελείται ένα απροσδόκητο lineup, με ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά πεδία να αμφισβητούν κανόνες και να δημιουργούν εξαιρέσεις επί σκηνής. Συμμετέχουν οι Socrates Antypas, Simos Riniotis / Nicky Kokkoli, pr0mpt, Teeto, Apu Nanu. Η τέταρτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, που επιμελείται ο DJ Whystine, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, μας προ(σ)καλεί σε μια μουσική καταβύθιση σε πιο σκοτεινούς πειραματικούς ήχους από υβρίδια ηλεκτρονικής μουσικής, μπερδεμένους με παράξενο νέο ελληνικό ραπ και τους Yakovlev, Angel’s Corpse, $ulee, xato, Moharmy επί σκηνής.

To Strange αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης της Στέγης να καλλιεργεί και να υποστηρίζει νέα ταλέντα που εργάζονται στο πεδίο της σύγχρονης μουσικής. Παράλληλα, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο κοινό σημείο συνάντησης της μουσικής κοινότητας, όπου τα μέλη της θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να εργαστούν με την πιο έμπειρη τεχνική ομάδα της πόλης. Η υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού σε κάθε στάδιο της καριέρας τους, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, είναι απαραίτητη για ένα ζωντανό και ποικιλόμορφο μουσικό οικοσύστημα.

Ανατρεπτικές φωνές, ήχοι και στίχοι, πειραματική hip hop, ψυχεδελική noise, αυτοσχεδιασμός και απροσδόκητες πρώτες ύλες, απόκοσμοι industrial θόρυβοι, μικροδόσεις ηλεκτρονικής ψυχεδέλειας, υβρίδια ηλεκτρονικής μουσικής μπερδεμένα με παράξενο νέο ελληνικό ραπ.

Αυτός είναι ο νέος ήχος της πόλης. Άκουσέ τον δυνατά.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου
Curated by: Βασίλης Παξινός

Η σκηνή του Strange ανοίγει στο -1 της Στέγης με ένα σαρωτικό lineup, επιμελημένο από τον Βασίλη Παξινό. Η ανήσυχη rap του 17χρονου ΟΗ6 έρχεται να διηγηθεί με μια νέα γλώσσα τον κόσμο, ο Babyj φέρνει τον δικό του, εθιστικό και αναγνωρίσιμο ήχο στην ελληνική τραπ σκηνή, o FLB πειραματίζεται με μουσικές και lifestyle προσμείξεις με έμπνευση από τα αμερικανικά strip clubs, ενώ η εκκεντρική και bossy Kimi εκπέμπει γυναικεία rap ενέργεια. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πρώτη ημέρα του Strange κλείνει με την DJ V aka Vayne να δίνει ρυθμό σε σώματα και συναισθήματα πάνω στη σκηνή.

OH6
• Babyj
• FLB
• Kimi
• V aka Vayne

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου
Curated by: KOKETAMC

Απόκοσμοι ήχοι, industrial θόρυβοι και μικροδόσεις ηλεκτρονικής ψυχεδέλειας. Ένα μοναδικό lineup, επιμελημένο από την KOKETAMC, προσγειώνεται στο -1 της Στέγης για να δημιουργήσει μια εκστατική βραδιά εκτόνωσης και κάθαρσης: Το ανατρεπτικό ντουέτο των Krats με τους πειραματικούς ηλεκτρονικούς ήχους συναντά την άλλοτε “cute” και άλλοτε “nasty” μουσική της Tanjie Kay και τις οπτικοακουστικές rave δυστοπίες του FlökosH. Τη βραδιά κλείνει ο παραγωγός και DJ George Anifantis με το side project του, Cobra Spiritual, που θα μας παρασύρει σε παράξενα και υπνωτικά βιομηχανικά ηχοτοπία.

Krats
• Tanjie Kay
• FlökosH
• Cobra Spiritual

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου
Curated by: Saber Rider

Η τρίτη ημέρα του Strange υποδέχεται τις ηλεκτρονικές παραλλαγές των ήχων του synthesizer του Σωκράτη Αντύπα και τον οργανικό ελεύθερο αυτοσχεδιασμό του πειραματικού τζαζ ντουέτου του Σίμου Ρηνιώτη (τύμπανα/παιχνίδια/κρουστά) και της Νίκης Κοκκόλη (σαξόφωνα). Ακολουθούν οι pr0mpt, ένα ντουέτο που ειδικεύεται σε οπτικοακουστικές παραστάσεις, συνδυάζοντας IDM με ζωντανό αλγοριθμικό και τυχαίο φιλμικό υλικό στην οθόνη, για να δώσουν τη σκυτάλη στους ανατρεπτικούς Teeto, ένα πειραματικό κουαρτέτο από τη Θεσσαλονίκη που επικεντρώνεται στη στιγμιαία σύνθεση εκτός μουσικών ειδών. Η βραδιά κλείνει με τις αποδομημένες αρμονίες του Apu Nanu και τη μοναδική ικανότητά του να συνθέτει νέους ήχους μπροστά στα μάτια μας.

• Socrates Antypas
• Simos Riniotis / Nicky Kokkoli
• pr0mpt
• Teeto
• Apu Nanu

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου
Curated by: Whystine

Ο Κύπριος ηχητικός αρχιτέκτονας Yakovlev ξεκινάει με ένα σετ απόκοσμης και αποδομημένης ambient μουσικής με το project Angel’s Corpse του DJ Loser να ακολουθεί, το οποίο φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με το μοναδικό dungeon chamber ambient και τις μπαρόκ βινιέτες του, βγαλμένες από ένα cyber-noir video game. Το σκηνικό αλλάζει ριζικά με το ψιθυριστό ραπ, τα αντισυμβατικά flows και τις φουτουριστικές παραγωγές του Έλληνα ράπερ $ulee, ο οποίος εκπροσωπεί τη νέα σκηνή του χώρου με ευθείες αναφορές στην Midwest Αμερικάνικη ραπ και τις συνεχείς εξελίξεις του trap ήχου. Ακολουθούν τα δυνατά χορευτικά beats του Έλληνα καλλιτέχνη xato, δημιουργού της ηλεκτρονικής κολεκτίβας xyx και του αβανγκάρντ label evo-natura. Τέλος, η Κύπρια Moharmy αναλαμβάνει τα decks, αφήνοντας το δικό της στίγμα που ακροβατεί ανάμεσα στο πειραματικό ambient, την ποπ νοσταλγία και τα ξεθωριασμένα club bangers.

• Yakovlev
• Angel’s Corpse
• $ulee
• xato
• Moharmy